Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > edX Code – open source MOOC
Odborný článek

edX Code – open source MOOC

20. 6. 2013 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Bořivoj Brdička

Anotace

Zpráva o novém open source systému pro tvorbu MOOC kurzů a řízení výuky, který vyvíjí konsorcium edX pod vedením MIT.

6. června byla publikována první verze zdrojových kódů systému řízení MOOC kurzů (edX Code), který používá konsorcium edX [1]. Pokud snad některý z čtenářů již zapomněl, co to MOOC vlastně je, nechť si dosavadní vývoj tohoto typu kurzů osvěží návratem ke zprávě z října 2012 - Velký MOOC boom pokračuje.

Nezizkové sdružení edX vzniklo právě před rokem, když se k vývoji platformy pro realizaci MOOC kurzů, která probíhala na MIT, přidal sousední Harvard. Dnes má celé konsorcium již 27 partnerských vysokých škol z celého světa (edX Adds International Partners) a je velkým konkurentem jiného podobného sdružení Coursera, které již má 81 partnerských institucí. edX Code je první verzí systému, vyvinutou na MIT, kterou nyní budou partneři společnými silami vylepšovat. Forma open source však umožňuje vlastně komukoli, aby si software nainstaloval a podílel se na jeho vylepšování. edX na webu přímo vyzývá zájemce, aby se do spolupráce zapojili. Snad ani nemusím zdůrazňovat, že je to nabídka více než zajímavá!

edX Code si můžete zjednodušeně představit jako systém pro řízení online výuky, který má vlastnosti přizpůsobené současným potřebám pro vývoj vysokoškolských masivních otevřených online kurzů. Nejblíže k němu co do funkčnosti je třeba u nás dosud nejvíce používaný (též open source) Moodle. Systém má dvě hlavní komponenty – Studio a LMS (edx-platform), a několik přídavných modulů. Studio je určeno k tvorbě kurzů, takže ho používají autoři, kdežto LMS slouží jen k jejich otevření, je tudíž určen studentům.

Systém dále obsahuje tyto moduly:

  • XBlock API - knihovna programových komponent používaných ve zdrojovém kódu programu.
  • edx-ora (Open Response Assessor) – hodnocení odpovědí na otevřené otázky se zabudovanou umělou inteligencí založenou na strojovém učení, jež vychází z hodnocení spolužáků a učitele.
  • Discern - API umožňující používat systém hodnocení reakcí studentů i samostatně.
  • EASE (Enhanced AI Scoring Engine) – knihovna používaná pro strojové učení v rámci hodnocení vložených studentských textů (esejí).
  • CS Comments Service – nezávislý systém podpory hlasování, komentování a hodnocení lektorů kurzů.
  • Configuration – nástroj pro kontrolu funkce všech komponent systému
  • CodeJail – vývojový nástroj umožňující spuštění neznámé programové komponenty v chráněném prostoru.
  • XQueue – rozhraní mezi LMS a externím systémem hodnocení.
  • XServer – nástroj umožňující studentům spouštět vlastní programy.

Z tohoto prvního náznaku, co bude edX Code umět, si zatím můžeme udělat jen nejasný obrázek. Samozřejmě, že je třeba si systém nejprve pořádně osahat, a pak o něm teprve psát. Doufám, že se brzy nějakých skutečně zasvěcených zpráv dočkáme. A hlavně, že se i naše vysoké školy přidají k hnutí za volnou dostupnost výuky těch nejlepších učitelů online pro všechny zájemce o vzdělání a začnou nabízet vlastní MOOC kurzy. Kdyby nic jiného, již dnes je zcela jisté, že se některé prvky používané v těchto kurzech stanou brzy běžnou součástí každé vysokoškolské výuky (tzv. MOOCifikace [2]).

Literatura a použité zdroje

[1] – FITZGERALD, Michael. EdX Goes Open Source To Woo MOOC Developers. 2013. [cit. 2013-6-17]. Dostupný z WWW: [http://www.informationweek.com/education/online-learning/edx-goes-open-source-to-woo-mooc-develop/240156159].
[2] – MORRIS, Sean Michael; STOMMEL , Jesse. A MOOC is not a Thing: Emergence, Disruption, and Higher Education. 2012. [cit. 2013-6-17]. Dostupný z WWW: [http://www.hybridpedagogy.com/Journal/files/MOOC_Emergence_Disruption_and_Higher_Education.html].

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Ivana Kabátková
24. 6. 2013, 11:33
Dobrý den, neplánujete Vy sám se přidat ke spolupráci s edX?
Bořivoj Brdička
17. 9. 2013, 23:43
Vida, vida, přidal se Google - Google teams up with Harvard and MIT to help boost free online courses.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.