Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Dánská maturita vyžaduje přístup na web
Odborný článek

Dánská maturita vyžaduje přístup na web

18. 11. 2009 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Bořivoj Brdička

Anotace

Zpráva o nové formě maturitní zkoušky, která je zaváděna v Dánsku.
14 středních škol v Dánsku je zařazeno do pilotního programu ověřujícího nový, na světě dosud ojedinělý, model maturitní zkoušky, jež má být plošně zaveden do roku 2011. Studenti v něm nejen mají přístup k internetu, ale bez jeho vhodného využití by u zkoušky nemohli uspět. Poté, co maturitu na počítači off-line již dříve zavedlo hned několik zemí (viz Norsko zavádí maturitu na počítači), dostává se teď Dánsko na samotný vrchol pokroku. Upouští od dříve běžné restriktivní kontroly činnosti studentů a dovoluje během zkoušky zcela volný přístup na internet bez jakékoli blokace.

Maturita za těchto podmínek musí samozřejmě splňovat určitá kritéria. Nejdůležitější je zadání. To musí v první řadě reflektovat požadavky na schopnosti současných absolventů středních škol (viz Doporučení Evropského parlamentu a Rady o klíčových schopnostech pro celoživotní učení). Úkol musí být zpracován hned na místě s využitím vhodně vybraných online zdrojů do podoby, která průkazným způsobem přináší přídavnou hodnotu dodanou studentem. Dalším důležitým kritériem je vhodný poměr mezi objemem práce a časem, jež je k dispozici. Ten by měl zajistit, aby se jakýkoli pokus o podvádění nevyplatil. Prostě na něj nesmí zbýt čas. Dodatečným opatřením proti zneužití volného přístupu k internetu je monitorování činnosti studentů, jež může být okamžitě nebo i později posouzena jako nevhodná. Sankce musí být dostatečně odstrašující.

V prvním týdnu listopadu navštívila reportérka BBC Judy Hobson jednu z pilotních škol (Greve High) na jižním předměstí Kodaně. Studenti ten den skládali písemnou zkoušku z dánštiny. K dispozici měli své vlastní přenosné počítače připojené do internetu. Zadání včetně základních potřebných dokumentů dostali na CD. Byli seznámeni s pravidly, jež sice dovolovaly libovolné využití internetu včetně přístupu na Youtube či Facebook, ale zakazovaly jakékoli přímé kontakty se spolužáky i s lidmi mimo školu. To znamená, že chat i email nebyl dovolen.

Jedním ze čtyř zadaných úkolů byla např. analýza a interpretace krátkého filmu o Alexandru Kølpinovi, známém dánském tanečníkovi, který je v současné době uměleckým vedoucím Dánského královského baletu. Je znám svým blízkým vztahem k moderním technologiím, a je tudíž možno o něm získat na internetu značné množství informací.

Místní učitelka dánštiny
Gunvor Aggergaard Mikkelsen o nové maturitě říká: ”Tímto způsobem zkoušení reflektujeme realitu skutečného světa. Žáci přece ve všech běžných činnostech, jako je např. práce na domácím úkolu, používají přístup k digitálním zdrojům informací bez omezení.” Další učitelka, Sanne Yde Schmidt, dodává: ”Pokud chceme být moderní školou a připravovat žáky na život v moderní společnosti, musíme je učit používat internet.”

Na otázku, zda považují riziko podvádění za reálné, odpověděla 18-letá maturantka Pernille Günther Jensby takto: ”Podvádění je teoreticky možné, ale jsem přesvědčena, že k němu docházet nebude. Maturitní zkoušky si velice vážíme a jsme disciplinovaní, takže podvádět nebudeme.”

Dánský ministr školství Bertel Haarder k tomu pro BBC dodal: ”Naše maturita musí reflektovat vývoj výukových postupů a výuka zase vývoj společnosti. Jsem si jist, že během několika málo let nás bude následovat většina evropských zemí.”

Z britského pohledu zajímavý komentář k novým dánským maturitám měl profesor nových médií z anglické Bournemouth University Stephen Heppell (o jeho ”schodišťové mentalitě” viz Jakou podstatu má inovace?): "V zavádění technologií do výuky jsme jedni z nejlepších, ale jak přijdou žáci k závěrečným zkouškám, musí všechny technické pomůcky odložit a dostanou pero a papír. Nemyslíte, že je na čase začít respektovat realitu?”


zdroje:
Judy Hobson - Danish pupils use web in exams, BBC News, 4 November 2009
Danish pupils allowed full access to the internet during exams, Undervisnings Ministeriet, 06.11.2009

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.