Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > eLearning Awards 2009
Odborný článek

eLearning Awards 2009

14. 9. 2009 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Bořivoj Brdička

Anotace

Výzva k účasti v soutěži eLearning Awards 2009.

eLearning Awards 2009 Evropská cena eLearning Awards je udělována od roku 2001. Organizačně ji zajišťuje European Schoolnet, tj. organizace založená ministerstvy školství většiny evropských zemí zkoumající a koordinující aplikaci vzdělávacích technologií ve školách. Cílem této ceny je podpořit a zviditelnit nejkvalitnější aktivity v oblasti výukového využití informačních a komunikačních technologií. Prestižnější ocenění v Evropě snad neexistuje. Do určité míry srovnatelná by snad mohla být jen Evropská cena eTwinningu, jíž se však mohou zúčastnit pouze projekty realizované v rámci tohoto programu. Pozor, podmínkou pro účast v soutěži eTwinning je zisk národního certifikátu kvality (Qulity Label), jehož uzávěrka je zítra, tj. 15.9.!

Ale vraťme se k eLearning Awards. Tato cena je určena širšímu okruhu aktivních učitelů. Do soutěže se mohou přihlásit učitelé základních i středních škol včetně organizací připravujících učitele. Aktivitou může být kvalitní projekt (eTwinningový nevyjímaje), ale také kurz, výukový program či objekt, zajímavý výsledek práce žáků, web, portál, aplikace informačního systému školy apod. Kompletní přehled kategorií, v nichž lze soutěžit je na webu. Mnohým realizátorům úspěšných aktivit se určitě podařilo najít vhodný inovativní způsob využití vzdělávacích technologií, ale jejich práce může být známa pouze malému okruhu lidí z nejbližšího okolí. eLearning Awards je ideální možností, jak pomoci zviditelnit technické dovednosti, pedagogické schopnosti a kreativitu těchto lidí. Zároveň ukáže široké veřejnosti, jak mohou technologie zefektivnit, zdokonalit i obohatit výukové postupy, a tak pozitivně ovlivnit výsledky žáků. Všechny vyplněné přihlášky se automaticky zveřejňují prostřednictvím galerie na webu soutěže, kde jsou jednotlivé položky řazeny podle zemí. Za prohlédnutí jistě stojí též přihlášky z let minulých, zvláště pak ty oceněné.

Letošní ročník soutěže klade zvláštní důraz na spolupráci při učení a na sdílení výukových zdrojů. Není divu. Nedávno byl pro veřejnost otevřen portál LRE (Learning Resource Exchange), jež je největším evropským úložištěm výukových objektů disponujícím schopností prohledávat knihovny použitelných digitálních výukových materiálů více jak 17 zemí. ČR je zde zastoupena úložištěm DUM provozovaným VÚP v rámci portálu RVP. Popisy všech do soutěže přihlášených aktivit se samozřejmě objeví též na LRE. Navíc se dá očekávat, že demonstrace využitelnosti tohoto portálu se stane jednou z priorit při hodnocení soutěže.

Hodnocení má na starosti mezinárodní komise expertů z oboru vzdělávacích technologií. Ceny v jednotlivých kategoriích jsou skutečně hodnotné. Obvykle jsou sponzorovány některou z významných světových počítačových firem. Jedná se o užitečné vybavení a finanční částku pro školu, odkud vítězný autor či autorský tým pochází (nutno definovat ve formuláři při registraci). Letos budou ceny vítězům jako obvykle předávány osobně na slavnostním ceremoniálu v rámci konference Eminent 26.-27.11. v litevském Vilniusu. Eminent je jednou z nejvýznamnější evropských školských konferencí. Země, kde se koná, se střídají. Dosud byl v Lisabonu, Stockholmu, Ženevě, Praze, Paříži, Bruggách, Bruselu a naposledy v Římě. Kromě expertů se vždy účastní též nejvyšší političtí představitele školství a řídící pracovníci resortu. Proto je o dění kolem značný mediální zájem. O většině minulých konferencí Eminent jsme informovali na stránkách České školy. Příslušné články jsou bohužel v archivu, jež je v současné době nedostupný.

Narozdíl od cen eTwinningových, kde jsme již v minulosti úspěšní byli, v eLearning Awards dosud ČR žádné ocenění nezískala. Proto, máte-li co ukázat, neváhejte a dejte se do vyplňování příslušného registračního formuláře. Nezapomeňte přitom, že hodnotící komise je mezinárodní. Přihlašovaná aktivita může být i čistě česká, její popis by však měl být k dispozici též anglicky. Vyplněný záznam pak musí být podpořen důkazy použitelnosti dané aktivity publikovanými nejlépe online a odkázanými přímo z popisu. Bylo by dobré, kdyby i odkazované materiály samotné mohly alespoň omezeným způsobem dávat smysl cizojazyčným návštěvníkům (např. „O projektu“ v angličtině, help v aplikaci apod.). Uzávěrka soutěže je 23. října!

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.