Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Výukové hry podle pana Kappa
Odborný článek

Výukové hry podle pana Kappa

1. 9. 2008 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Bořivoj Brdička

Anotace

Aktuální přehled volně dostupných výukových her odborníka na jejich využití Karla Kappa.
Dnes je začátek školního roku, a tak je vhodné přemýšlet o tom, jak pokud možno co nejméně násilně začít připravovat děti na práci, která je čeká. Snad tedy přijde vhod malý přehled převážně technicky a přírodovědně orientovaných výukových aplikací majících formu hry, jež jsou k dispozici na internetu. Jedná se o výběr vytvořený na základě přehledu Karla Kappa, jež během prázdnin uveřejnil ve svém blogu Kapp Notes.

Skvělým začátkem může být stránka Educational Games webu NobelPrize.org. V našem Odkazníku se nachází již dlouho. Nedávno se jedna ze zde umístěných aplikací (Krevní skupiny) objevila jako vzorový výukový objekt v projektu Calibrate. Zaslouží si ale mnohem větší pozornost. Neustále vznikají nové výukové hry tříděné podle kategorií Nobelových cen. Jejich cílem je nenásilnou formou přiblížit dětem významné objevy, za něž byli jejich tvůrci oceněni. Celý web pak poskytuje komplexní přehled o cenách i laureátech, a je tudíž vhodným zdrojem informací pro výuku.
Hra Conductive Polymers z kategorie Nobelovy ceny za chemii
Hra Conductive Polymers z kategorie Nobelovy ceny za chemii
Energy Hog je web americké kampaně za úsporu energií. Dětem je na něm k dispozici speciální sekce HogBusters, která je zábavnou formou vede k hledání pro úsporu energie nejdůležitějších míst v bytě. Obsahuje jak výukovou část, tak i několik s problematikou souvisejících her.
V Hogbusters byl právě objeven jeden žrout energie v obýváku
Hogbusters byl právě objeven jeden žrout energie v obýváku
Arcademic Skill Builders nabízí zcela běžnou výuku základních matematických operací pro nejmenší. Kromě toho zde ale najdete též několik tradičně pojatých výukových aplikací pro angličtinu. Třeba se vám něco z toho bude hodit.
Ukázka výuky angličtiny na Arcademic Skill Builders
Ukázka výuky angličtiny na Arcademic Skill Builders
Biologům se jistě budou líbit aplikace americké firmy Froguts, kterou založili dva bývalí spolužáci ze střední školy. Živí se výrobou výukových aplikaci. Proslavili se v roce 2001, kdy zveřejnili první pitvu žáby. Ta je stále ještě k dispozici spolu s dalšími demonstračními verzemi produktů na webu.
Demo pitvy žáby od Froguts
Demo pitvy žáby od Froguts
Immune Attack je program, který vyvinula a dala k dispozici Federace amerických vědců. Je třeba ho stáhnout a instalovat lokálně. Formou hry učí děti znát problematiku imunitního systému.
Během útoku na imunitní systém člověka se seznámíte s krevním oběhem
Během útoku na imunitní systém člověka se seznámíte s krevním oběhem
Darfur is Dying je simulační hra zavádějící uživatele do súdánského Darfuru, kde se vžije do role mluvčího uprchlíků, jehož úkolem je vyjednávat s ozbrojenci, kteří vtrhli do jejich tábora.
Darfur umírá! Pomozte ukončit krizi!
Darfur umírá! Pomozte ukončit krizi!
ZOO Minnesota stojí za vývojem ojedinělé hry s názvem WolfQuest, v níž se hráč vžívá do role vlka žijícího v Yellowstonském národním parku. Hrát je možno samostatně nebo víceuživatelsky pomocí sítě. Na webu se hráči domlouvají na spojení do smečky. Program je ovšem nutno stáhnout a nainstalovat. Pro zájemce, jichž je docela dost, se připravují další epizody.
Hra v podobě simulace života vlků
Hra v podobě simulace života vlků
Skupina firem pod vedením IBM provozuje virtuální muzeum TryScience. Jeho obsahem je větší množství výukových aktivit zaměřených na techniku v kategoriích – experimenty, cesty za poznáním a hry. Mezi hrami se nachází též adventura PowerUp, v níž se tým hráčů vydává na cestu na planetu Helios s cílem zachránit ji s pomocí expertů před ekologickou katastrofou. Problémy jsou pochopitelně hodně podobné těm, které známe ze Země.
Hra na záchranu planety Helios
Hra na záchranu planety Helios
Pan Kapp kromě výše popsaných doporučuje ještě programy firmy Tabula Digita zabývající se algebrou a poskytující demo verze či Big Brainz na výuku malé násobilky, a to proto, že má podobu pro děti značně přitažlivé téměř opravdové počítačové hry. Přidává ještě speciální test Free Rice, který lze za hru považovat skutečně jen velmi obtížně. Správnou odpovědí na otázku zvoleného tematického celku a ve zvoleném jazyce lze prostřednictvím sponzorů věnovat 20 zrnek rýže do Světového potravinového programu OSN na pomoc hladovějícím.

Snad se vám podaří si z našeho přehledu vybrat něco, co se bude dětem líbit. A přitom se nejen dozví něco nového ale třeba i trochu pocvičí v angličtině. Přejeme všem mnoho úspěchů v novém školním roce!
zdroje:
Karl Kapp - It is All Fun and Games...And Then Students Learn, Kapp Notes, July 30, 2008
Karl Kapp - More Educational Games, Kapp Notes, August 07, 2008
Karl Kapp - Save Planet Helios from ecological devastation!-3D Game by IBM, Kapp Notes, August 29, 2008

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.