Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Velká Británie a Čína zahajují rozsáhlou spolupráci v oblasti e-learningu
Odborný článek

Velká Británie a Čína zahajují rozsáhlou spolupráci v oblasti e-learningu

11. 10. 2007 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Daniel Tocháček

Anotace

Zpráva o podpisu dohody mezi Velkou Británií a Čínou stvrzující vůli aktivně spolupracovat na poli distančního elektronického vzdělávání.

Podpisem společné dohody stvrzující vůli aktivně spolupracovat na poli distančního elektronického vzdělávání završili před časem zástupci britské a čínské vlády intenzivní vyjednávání o vzájemné kooperaci v oblasti školství. Zisk z uzavřené smlouvy by měly mít obě strany: v Číně výhledově více něž 20 miliónů žáků získá přístup ke kvalitním e-learningovým kurzům; ve Velké Británii poskytne příprava těchto kurzů příležitost velmi zajímavého výdělku soukromým firmám a vzdělávacím institucím.

Organizace pilotní fáze projektu spolupráce Velké Británie a Číny při přípravě distančních elektronických kurzů byla svěřena britské společnosti LP+ provozující stejnojmenný vzdělávací portál a čínské mediální skupině Sun Media. Britská strana odpovídá za vytvoření výukového systému a specializovaného portálu, čínská dodá vzdělávací obsah tak, aby byla pokryta většina vyučovacích předmětů čínských středních škol. Oba hlavní partneři se v případě potřeby mohou spolehnout na pomoc dalších subjektů, které již mají s podobnými aktivitami určité zkušenosti. V Číně se totiž již dříve, před nyní uzavřenou mezivládní dohodou, uplatnily tradiční i e-learningové programy některých britských škol, např. Shireland Language College, University of Nottingham, Dulwich College atd. Zpřístupnění prvních kurzů je plánováno na jaro 2008, kdy se do projektu zapojí žáci středních škol ve 20 vybraných větších čínských městech.

Bylo již zmíněno, že vedle nesporného pedagogického přínosu, by k očekávaným výsledkům projektu měl patřit i přínos ekonomický. Oficiální zprávy o stavu britské ekonomiky z poloviny září 2007 ukazují, možná překvapivě, že vzdělávací kurzy a různá školení jsou pro Británii velmi důležitým exportním artiklem. Britské hospodářství má z vývozu této komodity dokonce větší zisky, než z finančních služeb či z automobilového průmyslu. Celkový roční obrat se v tomto odvětví pohybuje v řádu desítek miliard liber a za poslední 2 roky vzrostl o 39%. Pokud Britové chtějí tento trend udržet, razantní vstup na čínský trh, kde stále více roste poptávka po kvalitním vzdělání, je pro ně povinností.

odkazy:
UK learning exports 'worth £28bn'
£4m for China-UK university links
University launches China campus

zdroje:
UK and China sign e-learning deal. BBC News UK Education, 24 September 2007
LP+ rolled out to 20 million Chinese users. LP+ News, 24 September 2007

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Daniel Tocháček

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.