Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Kamery mají zabránit podvádění u online testů
Odborný článek

Kamery mají zabránit podvádění u online testů

10. 9. 2007 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Bořivoj Brdička

Anotace

Článek o možnostech provádět kontrolu při realizaci certifikované zkoušky prostřednictvím sítě na dálku pomocí web kamery.

Již nějakou dobu se pojem eLearning objevuje téměř ve všech odborných publikacích zabývajících se moderními vzdělávacími technologiemi. I když může v nejširším smyslu být použit téměř pro každou aplikaci počítačů ve výuce, nejčastěji si pod tímto označením představujeme vzdělávání podporované internetem odehrávající se distanční formou. Přestože je již všeobecně známo, že nejlepších výsledků se nedosahuje formami čistě distančními ale kombinovanými (blended learning), je mnoho případů, kdy je nabízen určitý kurz nebo rovnou celé studium zcela distančně. V naprosté většině případů se jedná o nabídky komerční nejčastěji určené dospělým.

Certifikáty a diplomy získané touto cestou trpí ale jedním zásadním nedostatkem. Jejich věrohodnost není zrovna vysoká. I v těch případech, kdy se nejedná o vyslovený podvod (např. pouhý prodej diplomu), lze jen velmi obtížně ověřovat, zda jsou předkládané studijní výsledky skutečně dílem zapsaného studenta nebo někoho jiného. Většina poskytovatelů studia online se snaží tento problém nějak řešit, zvýšit tak prestiž svých absolventů a zlepšit své postavení na trhu oproti konkurenci.

Distanční výuka zvláště u prakticky orientovaných kurzů dosud velmi často využívá tradiční instruktivní postupy vedoucí k osvojování encyklopedických znalostí, jež se ověřují pomocí online testů. Problém věrohodnosti se v těchto případech soustřeďuje na ověření totožnosti osoby a jejích aktivit během testu prováděných.

Se zajímavým řešením přichází Troy University z americké Alabamy. Všech svých 11 tisíc distančních studentů vybaví od zimního semestru specializovaným zařízením vyvinutým cambridžskou firmou Software Secure. Kromě běžných funkcí, jako je zablokování všech ostatních procesů na počítači během testu spouštěných, disponuje též snímačem otisku prstů, mikrofonem a kamerou.

Během zkoušky kamera snímá 360° obraz a mikrofon zaznamenává všechny zvuky z okolí zkoušeného. Tento záznam se ukládá spolu s výsledky testu. Specializovaný software je navíc schopen vyhodnotit rizikové pohyby (studium nepovolených materiálů, opuštění místnosti apod.) i zvuky (telefonování) a označit tak v záznamu místa, kterým mají examinátoři věnovat zvláštní pozornost. Podezřelou okolností může být například to, když náhle dojde ke změně schopnosti zkoušeného odpovídat na otázky.

Konstruktéři přiznávají, že toto zařízení neposkytuje stoprocentní ochranu před podváděním. Tu ale nelze zajistit ani u klasických prezenčních písemných testů prováděných hromadně v učebně s dozorem. Možnost dodatečně prozkoumat záznam průběhu zkoušky možná naději na odhalení podvodu dokonce zvyšuje.

Odhaduje se, že jen v USA je již přes 3 miliony lidí studujících distančně. Bude zajímavé sledovat, zda budou ochotni vybavit své domovy tímto téměř špionážním zařízením za víc jak 100 dolarů, které jistě znamená zásah do soukromí. Postavení Troy University je v této věci poněkud specifické. Většina jejích studentů jsou totiž vojáci nacházející se na různých amerických základnách po celém světě.

Je zřejmé, že i v budoucnosti budou případy, kdy nebude možno se tradičnímu testu vyhnout. Je otázkou, zda pro nás bude jednodušší osobně zajít do příslušného akreditovaného vzdělávacího střediska nebo zda se raději necháme sledovat kamerou. Někdy bude ta druhá možnost asi mnohem přijatelnější.
Odkazy:
zdroje:
Cameras may watch you take tests online, Boston.com, June 19, 2007
Cameras to watch online test-takers,
eSchool News, June 20, 2007

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.