Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Podpora výuky informačních technologií v Indii
Odborný článek

Podpora výuky informačních technologií v Indii

22. 1. 2007 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Bořivoj Brdička

Anotace

Zpráva o podpoře indické vlády pro výuku informatiky ve formě soutěže pro školy.

Indické federální Ministerstvo komunikací a informačních technologií (MCIT) od roku 2002 vyhlašuje pro všechny státní či soukromé školy soutěž v tom, která z nich dosahuje nejlepších výsledků ve výuce informačních technologií. Úspěšnost škol je posuzována podle těchto kritérií:

  • technologická infrastruktura (20 bodů)
  • praktické využívání technologií (30 bodů)
  • obsah výuky a jeho vývoj (13 bodů)
  • inovace výukových postupů (10 bodů)
  • zájem o školu (5 bodů)
  • vzdělávání učitelů, výukové prostředí a výsledky studentů (22 bodů).

Škola hlásící se do soutěže vyplní dotazník, přiloží vhodné doplňkové materiály a vše odešle před stanoveným termínem určené kanceláři svého státu. Dotazník je sestaven tak, aby podle něj bylo možno podle daných kritérií přidělit bodové ohodnocení. Maximální počet bodů je 100. Hodnocení probíhá nejprve na úrovni jednotlivých indických států, a to ve dvou kategoriích (A – školy soukromé podporované státem, B – školy municipální). V každé kategorii získá jedna vítězná škola 150 tisíc rupií.

Soutěž posléze pokračuje na národní (unijní) úrovni. Zde se vyhlašují v každé kategorii tři ceny. Kromě diplomu obdrží vítězové též finanční odměnu: 1.místo - 700 tisíc rupií, 2.místo - 500 tisíc rupií, 3.místo - 300 tisíc rupií. Ze všech škol nominovaných do finále je pak Odborem informačních technologií MCIT na základě dostupných materiálů vybrán jeden jediný celkový vítěz, který obdrží rovný 1 milion rupií (v korunách by to byla asi polovina). Nikdo z vítězů se nesmí v následujících třech letech soutěže účastnit znovu.

Předávání cen se uskutečňuje formou slavnostního ceremoniálu za účasti významných osobností. Bližší informace jsou k dispozici na Webu Odboru informačních technologií MCIT - http://www.mit.gov.in.

Že se Indii daří vychovávat zdatné odborníky na informační technologie, je všeobecně známo. Zaměstnávají je dnes téměř všechny špičkové softwarové firmy na světě. Na globálním trhu se přitom stále více prosazují i indické národní společnosti. Říká se, že na hardware jsou Číňané a na software Indové.

Zdá se, že indická vláda ví moc dobře, proč tuto soutěž organizuje. Je smutné, že ta naše má momentálně jiné priority!

zdroje: Award scheme instituted for excellence in computer literacy, Herald, January 13, 2007
Computer Literacy Excellence Awards for Schools, Department of Information Technology MCIT, 30.11.2006

 

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.