Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Solární Wi-Fi pomáhá překlenout digitální propast
Odborný článek

Solární Wi-Fi pomáhá překlenout digitální propast

31. 8. 2006 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Bořivoj Brdička

Anotace

Článek popisuje vývoj nové bezdrátové počítačové sítě napájené solární energií použitelné v oblastech bez rozvodu el. energie, jež má být použita nadací OLPC.

Nezisková organizace Green Wi-Fi, kterou založili pánové Bruce Baikie a Marc Pomerleau, se snaží vyvinout novou bezdrátovou počítačovou síť napájenou čistě jen solární energií. Měla by být natolik levná, aby s její pomocí mohly být do internetu připojeny školy v rozvojových zemích, a to i v místech, kde neexistuje rozvod elektřiny.

Technické řešení sítě je velice prosté. Každý uzel je realizován pomocí routeru napájeného z baterie dobíjené ze solárních panelů. Celé zařízení se montuje na střechu a doplňuje ho Wi-Fi vysílač pokrývající nejbližší okolí školy.

Podobná zařízení existují již dnes a celá řada škol ho využívá. Problém, který řeší Green Wi-Fi je však trochu složitější. V rozvojových zemích svítí sice slunce většinou dost silně, ale ne nepřetržitě. Existují období dešťů, kdy je zataženo třeba celý měsíc. Současné technologie zvyklé se v nejhorším případě dobíjet ze sítě, přitom vydrží na baterie pracovat nanejvýš týden. Zvětšovat solární panely a posilovat baterie ale nelze kvůli ceně, která nesmí překročit 200 dolarů.

Pánové své řešení tohoto problému nazývají „elegantní degradace". Je založeno na inteligentním ovladači, který řídí napájení celého zařízení. Při nedostatku energie se omezuje funkce routeru pro různé kategorie uživatelů (studenti, učitelé, správci, …). Postupně dochází ke snižování přenosové rychlosti. Za špatného počasí proto méně privilegovaní uživatelé nemohou přenášet multimédia a později ani prohlížet Web. Funkčnost mailu bývá ale i v těch nejhorších podmínkách většinou zachována. Systém umožňuje také přizpůsobit funkci rozvrhu. Pro hodinu, při níž se pracuje se zdroji internetu, je možno pro konkrétní třídu privilegia zvýšit. Vše se ovládá pomocí jednoduchého Webového rozhraní.

Na finančním zajištění celého projektu se od počátku podílí společnost One Laptop per Child, která vyvíjí ke stejným účelům tzv. „100 dolarový" počítač a k úspěšné realizaci svého záměru nutně podobnou síť potřebuje (viz článek OSN podporuje projekt zaměřený na poskytnutí levných laptopů studentům v rozvojových zemích). První pilotní ověření výsledků projektu se provádí od tohoto léta ve škole v Uttar Pradesh v severní Indii. Mají tam sice kabelové připojení do internetu, ale nedostatek elektrické energie.

Tento pilotní projekt vyžaduje i další finanční zdroje. Pánové Baikie a Pomerleau očekávají pomoc od firem sídlících v centru počítačového průmyslu v Silicon Valley. "Překlenutí digitální propasti má většina sociálně cítících firem hodně vysoko na seznamu priorit", říká Pomerleau. Na druhé straně je připraven též na skeptické hlasy, jež tvrdí, že nemá smysl připojovat do internetu lidi, kteří nemají co jíst a chybí jim voda. „Myslím, že taková argumentace je legitimní. Jenže my neumíme čistit vodu a budovat sítě distribuující potraviny!"

Green Wi-Fi věří, že se jí podaří navázat partnerství s organizacemi poskytujícími humanitární pomoc a s učiteli připravujícími vzdělávací obsah zaměřený na využívání internetu. „Konečným cílem ale není jen přístup k informacím. Jde hlavně o to, dát lidem nové možnosti a nápady" dodává Baikie.

S tímto chvályhodným záměrem se asi mnoho rodičů ztotožní. Dětem bude umožněno svůj život povznést nad ryze lokální problémy a spojit se se světem.

 

zdroj: Amanda Termen - Closing the digital divide with solar Wi-Fi, CNET News, August 2, 2006

 

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.