Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Google Maps ve výuce
Odborný článek

Google Maps ve výuce

24. 5. 2006 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Bořivoj Brdička

Anotace

Článek popisuje výukové možnosti tohoto zajímavého nástroje Google včetně aplikací, jež jsou na něm postaveny (mashup).

Google je dnes firmou, která se již zdaleka nezabývá jen provozem nejznámějšího internetového vyhledávače. Její činnost se stala základem celé řady jiných služeb, jež poskytuje buď sama, nebo na jejich základech budují své Weby nové generace jiní. Princip, který za službami tohoto typu stojí, dal vzniknout pro oblast internetu dosud neznámému a obtížně přeložitelnému pojmu „mashup". Význam by snad nejlépe odpovídal českému slovu směsice. Wikipedia definuje tento termín jako „Webovou aplikaci, která svůj obsah vytváří na základě kombinace dat z více různých zdrojů". Jedním z nejčastěji používaných takových zdrojů, který se stává základem různých služeb využitelných ve vzdělávání, je Google Maps.

Jedná se o mapu světa, která kombinuje přístup mapový, tj. zobrazuje dálnice, silnice, vesnice i města s ulicemi i názvy, význačné objekty i různé značky, s pohledem satelitním. Samozřejmou součástí je vyhledávání různých míst na mapě včetně zjišťování vzdálenosti mezi nimi. U civilizovaných oblastí dosahuje zobrazení značných podrobností. Je však třeba připustit, že pro oblasti mimo Spojených států je většinou při hledání určitého místa lepší zatím využít služeb místních mapových serverů.

Google Maps je přímo postaven tak, aby ho bylo možno velmi snadno využívat jako základ pro další nadstavbové aplikace, tj. jako mashup zdroj. Podívejme se na pár příkladů:

NYC Interactive Transit Map
Služba na vyhledávání spojení mezi dvěma místy v oblasti New York City. Rozdíl proti dosud známým aplikacím podobného druhu je v tom, že zde se spojení nejen vypíše v textové podobě, ale rovnou též ukáže na mapě.

Gmaps Pedometer
Umí vypočítat délku bod po bodu vložené trasy, u níž se předpokládá, že se po ní má jít pěšky. Děti si pomocí této služby mohou připravit výlet nebo změřit délku cesty od jejich domu do školy.

Google Planimeter
Dokáže vypočítat plochu bod po bodu zadané oblasti. Na mapě se zvolí výchozí bod a pak se přidávají další. Po třetím a dalším bodu program automaticky vypočítává a zobrazuje plochu takto vytvořeného n-úhelníku. Ponechme na učiteli zeměpisu nebo matematiky, k čemu by se takový nástroj mohl hodit.

YourGMap
Umožňuje vytvořit si mapu s vlastními značkami (podobně jako naše mapy.atlas.cz, ale celosvětově). Takto je možné udělat si třeba přehled svých prázdninových cest, významných světových míst, poboček firmy apod.

Frappr
Jiná podobná aplikace plně podporující současný vývoj internetu směrem sociálním aktivitám. Zde je cílem napomáhat kontaktům uvnitř skupiny lidí, kteří mají nějaký společný zájem. Do mapy si všichni uloží místo, kde se nacházejí i místa, která jsou pro ně něčím zajímavá, a ke všem vloží fotografie. O svých zájmech pak mohou diskutovat.

Flash Earth
Na první pohled velmi prostá aplikace s velmi velkými možnostmi využití. Umožňuje snadným způsobem procházet celým světem a měnit měřítko satelitního pohledu na kterékoli místo. Navíc je možné přepínat pohled z Google Map na jiný velmi podobný zdroj dat - Windows Live Local.

Toto je jen neúplný přehled těchto tzv. mashup aplikací dat umístěných ve skutečnosti v Google Maps. Tento způsob sdílení dat se bude v blízké budoucnosti jistě dále rozšiřovat. Ve školách je celá řada možností jak zde popisované služby použít. Od zkvalitnění poznání svých zahraničních partnerů v rámci projektů až po společné aktivity, jako je třeba vyhledávání kráterů po dopadech velkých meteoritů na Zemi apod.

 

zdroje: Jeffrey Branzburg - Use Google Maps Mashups in K-12 Education, TechLearning.com, May 15, 2006
Steve Dembo - Google Maps or Windows Live Local? You decide!, Teach42.com, May 02, 2006
Google Maps inspire creativity, eSchool News Online, June 15, 2005

 

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.