Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > OSN podporuje projekt zaměřený na poskytnutí levných laptopů studentům v rozvojových zemích
Odborný článek

OSN podporuje projekt zaměřený na poskytnutí levných laptopů studentům v rozvojových zemích

13. 4. 2006 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Jana Růžičková

Anotace

Aktualita o dohodě mezi OSN a společností One Laptop per Child o vývoji levného počítače pro děti z rozvojových zemí, jež byla podepsána v lednu 2005 na Světovém ekonomickém fóru v Davosu.

Průkopnický program vyvíjející laptop v ceně 100 dolarů, navržený tak, aby umožnil dětem z rozvojových zemí přístup ke vzdělání a vzdělávacím prostředkům, je teď o krok blíže k realizaci. V Davosu (Švýcarsko) došlo mezi hlavní rozvojovou agenturou Spojených národů a organizací zodpovědnou za uskutečnění k podepsání partnerské smlouvy.

OLPC XO

Pod vzájemnou dohodu se podepsal na Světovém ekonomickém fóru zástupce Rozvojového programu OSN (UNDP) Kemal Dervis a předseda společnosti One Laptop per Child (OLPC) Nicholas Negroponte. Obě organizace budou společně pracovat na tom, aby se tyto nové technologie dostaly do škol nejméně rozvinutých zemí světa.
"Jsme potěšeni, že se můžeme stát součástí tohoto odvážného podniku, který má možnost prolomit digitální propast mezi rozvinutými a rozvojovými zeměmi," řekl Dervis. "I když cena za přístup ke vzdělání v posledních letech dramaticky klesá, nové technologie zůstávají mimo dosah většiny lidí z rozvojových zemí, zejména dětí. Ty mají málokdy přístup ke vzdělávacím prostředkům, jež by mohly zvýšit jejich možnosti a vyvést je z chudoby."

Pan Negroponte dodal, že projekt by mohl napomoci řešení problému. "OLPC je klíčem, jež usnadňuje přístup k učení kdykoliv a kdekoliv, tj. i doma, bez nutnosti chodit do školy."

100 dolarový laptop je robustní počítač, který vyžaduje velmi málo energie a může být dokonce poháněn ruční klikou. Počítače vytvářejí propojený systém, který umožňuje vzájemnou komunikaci i několika stovek stanic s jediným přístupový místem.

Předpokládá se, že náklady na každý počítač časem klesnou. Vyrábět je průmyslově chtějí zúčastněné společnosti začít až poté, co bude objednáno a předem zaplaceno alespoň 5 miliónů kusů. Předběžným plánem je připravit první sérii k dodání na počátek roku 2007.

"Zájem a ochota v Davosu přítomných představitelů různých zemí ke spolupráci na programu je velká. Všichni si totiž uvědomují, že naším největším bohatstvím jsou děti," řekl Negroponte.

 

 

zdroj: UN supports project aimed at providing cheap laptops to students in poor countries, UN News Centre, 28 January, 2005

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Jana Růžičková

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.