Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Den na podporu vzdělávacích technologií v USA
Odborný článek

Den na podporu vzdělávacích technologií v USA

1. 3. 2004 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Bořivoj Brdička

Anotace

Informace o akci organizované CoSN a ISTE, během níž se aktivisté rozjedou do ovlivnit Washingtonu s cílem ovlivnit jednání amerického kongresu.

Dvě americké organizace CoSN (Consortium for School Networking) a ISTE (International Society for Technology inEducation) společně připravují na 4. březen 2004 do Washingtonu Den na podporu vzdělávacích technologií. Akce tohoto typu jsou v USA běžně organizovány skupinami snažícími se určitým způsobem ovlivnit jednání amerického kongresu ve prospěch nějaké konkrétní věci. Jedná se tedy vlastně o otevřený a zcela průhledný lobbing. Podobné nátlakové akce (ang. Advocacy Days) realizují např. propagátoři lidských práv nebo péče o zdraví občanů, bojovnice za práva žen, skupiny ochránců životního prostředí apod. Politicky je tento způsob ovlivňování rozhodování kongresu podporován spíše ze strany republikánů. Nyní tedy mají svůj Den i učitelé podporující vzdělávací technologie.

Akce navazuje na výroční konferenci K-12 School Networking (Sítě na základních a středních školách), která se s tématickým upřesněním „No Child Left Behind and Technology“ (program prezidenta Bushe „Žádné dítě nesmí zůstat pozadu“ a technologie) koná 2. a 3. března. Pozvánka Dne na podporu vzdělávacích technologií vystihuje podstatu věci jako „příležitost předat zákonodárcům zprávu o tom, jak jejich rozhodování pomáhá zlepšovat podmínky pro vzdělávání ve školách i doma“. Na programu je úvodní školení zaměřené obecně na možnosti efektivního ovlivňování zákonů vztahujících se ke vzdělávacím technologiím, seminář o současném stavu americké legislativy v této oblasti a hlavně odpolední setkání s kongresmany přímo ve sněmovně.

Dlužno dodat jen to, že hlavním cílem akce je podpora společné iniciativy obou organizátorů (CoSN/ISTE) na vytvoření tzv. Ed Tech Action Network (sítě aktivistů vzdělávacích technologií), která by se měla stát stálou platformou pro otevřené lobování v řadách amerických zákonodárců.


Odkazy:
Consortium for School Networking
International Society for Technology inEducation

 

zdroj: K-12 School Networking

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.