Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Apple láká zákazníky obnoveným iMacem dobře využitelným ve vzdělávání
Odborný článek

Apple láká zákazníky obnoveným iMacem dobře využitelným ve vzdělávání

7. 5. 2002 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Vanda Paráková

Anotace

Tři roky po uvedení na trh nového iMacu, který oslnil svou jednoduchostí a designem, odhalil Apple Computer nový nadčasový model s plochou obrazovkou.

Tři roky po uvedení na trh nového iMacu, který oslnil svou jednoduchostí a designem, odhalil Apple Computer Inc. nový nadčasový model s plochou obrazovkou, rychlejším procesorem a novým vzhledem. Cheryl Vedoe, víceprezidentka pro vzdělávání ve společnosti Apple, nazývá nový iMac „ideálním řešením k dokonalému propojení digitálních médií s výukou a vzděláváním.“

Obnovený iMac vůbec nevypadá jako jeho předchůdce ve tvaru vajíčka nebo jakékoliv jiné PC. Patnáctipalcový displej z tekutých krystalů (LCD displej) je připevněn chromovou otočnou tyčkou k bílému podstavci, který obsahuje vnitřnosti počítače.

„Tohle je ta nejlepší věc, kterou jsme kdy udělali,“ řekl Steve Jobs, spoluzakladatel a výkonný představitel společnosti Apple, 7. ledna v San Franciscu během svého dvouhodinového vystoupení na obchodní přehlídce Macworld Expo. „Uvidí se, zda nový iMac odstartuje stejným způsobem, jako to udělal jeho předchůdce, kterého se prodalo 6 milionů ve třech letech. A to byl v té době prodej počítačů v krizi.

Základní sestava, která stojí 1299 dolarů a je k dispozici od března, je postavena na 700 MHz G4 procesoru. Tato sestava má 128 MB paměť, 40 GB hard disk a jednotku CD-RW. Střední model má dvakrát tolik paměti a možnost volby mezi jednotkou CD-RW nebo přehrávačem DVD. Jeho cena je 1499 dolarů. Nejlepší z vystavených modelů, který se začal prodávat již v lednu za 1 799 dolarů, má 800 MHz G4 procesor, 256 MB paměť, 60 GB hard disk a kombinaci „Super Drive“, která může přehrávat a nahrávat CD i DVD.

Apple se zabýval vývojem nového stroje kolem dvou let. „Od počátku byla dána přednost převratným změnám v designu před vytvořením menší verze původního iMacu“, řekl Jobs. Všechny dráty – včetně elektrické šňůry, univerzální sériové kabely, a jiné – vybíhají ze zadní části bílého podstavce. DVD a CD jsou uloženy v přední části, přímo pod velkým stříbrným logem Apple. Nejvíce patrným rozdílem proti původnímu modelu je ostrý, nekmitající 15’ LCD displej. Jeho plocha je ve skutečnosti stejná jako u většiny 17’ starých monitorů s klasickou obrazovkou. Monitor je možno nachýlit do všech směrů a ještě se otáčí. Podstavec je dost těžký, aby se zabránilo překlopení stroje. Může být použit jako náhrada laptopů.

„Tohle je v mých představách nejagresivnější model, který kdy Apple představil,“ řekl Charlie Wolf, analytik v Needham and Co. „S tímto strojem předešli všechna má očekávání.“

V rozhovoru pro eSchool News lákala Vedoe zákazníky na užitek tohoto nového stroje pro vzdělávání. „Malá plocha – menší než u jakéhokoliv jiného počítače – je ideální pro školní třídy s limitovaným prostorem,“ řekla. „Stolní počítače jsou často využívány mnoha studenty spolupracujícími na projektech nebo učiteli pracujícími se studenty. Fakt, že displej nového iMacu se může otáčet až o 180 stupňů je opravdovou výhodou pro takové využití ve třídě.“

Jobs řekl, že nové iMacy budou utvářet digitální technologické centrum, ke kterému mohou být připojeny fotoaparáty, kamery, hudební přehrávače a jiná zařízení. Od oznámení strategie digitálního centra v minulém roce, předvedl Apple několik programů a zařízení pouze pro Mac, včetně oblíbeného hudebního přehrávače iPod a hudebního softwaru iTunes. 7. ledna odhalil Jobs ještě další novou komponentu: program, který přehrává, ukládá a pomáhá sdílet fotky získané digitální kamerou. Je také kompatibilní s internetovými službami pro tisk obrázků a dokonce i publikování knih.

Jobs ve svém vystoupení rovněž připomněl rostoucí počet aplikací, které nyní běží na Mac OS X, operačním systému založeném na Unixu, který byl předveden v březnu minulého roku. „Od konce ledna 2002 jsou všechny nové Macy vybavovány systémem OS X, ačkoli Mac OS 9.1 zůstane volbou“, řekl Jobs.

„Pro školy s více omezenými prostředky je připravena nejnižší verze originálního iMacu, která stojí pouze 699 dolarů a obsahuje 500 MHz G3 procesor, 128 MB paměť, 20 GB hard disk a běžnou jednotku CD-ROM“, řekla Vedoe.


zdroj: Apple touts revamped iMacs for education, eSchoolNews, January 15, 2002

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Vanda Paráková

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.