Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Obyvatelé Aljašky se připojují do internetu přes školu
Odborný článek

Obyvatelé Aljašky se připojují do internetu přes školu

11. 1. 2002 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Bořivoj Brdička

Anotace

Zajímavý přístup k využití státních prostředků vložených do připojování škol na Aljašce do internetu k poskytování služeb veřejnosti.

Americká Federální komunikační komise začala uplatňovat nový přístup k připojování obyvatel žijících ve vzdálených a těžko přístupných oblastech. Umožňuje jim připojení do internetu prostřednictvím místní (povinně již připojené) školy nebo knihovny. Změna pravidel toto umožňující byla oznámena 3.prosince 2001 jako reakce na oficiální žádost státu Aljaška. Tato žádost argumentovala tím, že státem podporované připojení škol do internetu (projekt eRate) je v mnoha případech mimo vyučovací hodiny ve škole nevyužito. Pokud by okolní domácnosti pro připojení využívaly pouze tuto nevyužitou kapacitu, nepřinášelo by to státu žádné další náklady.
Vzhledem k mimořádně špatné dostupnosti mnoha míst na Aljašce využívá většína tamních škol satelitní spojení. Přitom často platí paušální poplatky bez ohledu na objem přenášených dat. Je proto škoda, aby toto vedení bylo mimo školní výuku nevyužito.
Dosavadní pravidla nedovolovala využít prostředky programu eRate na jiné než výukové účely. Komise se však nyní rozhodla ve vyjimečných případech tato pravidla porušit. Je to však možné pouze v případech, které lze odůvodnit. Připojení soukromých domácností je možné pouze mimo vyučovací hodiny a jen na těch místech, kde neexistuje místní telefonní spojení na některou z amerických bezplatných služeb poskytujících internetové připojení. (Pozn.: v USA jsou i místní telefonní hovory zdarma.)
Americká Federální komunikační komise je přesvědčena, že toto rozhodnutí je v souladu s veřejným zájmem a že alespoň částečně přispěje k odstranění rozdílů mezi lidmi žijícími ve velkých centrálních oblastech a nepřístupnými komunitami na vzdáleném venkově. Toto rozhodnutí je tudíž v souladu s programem americké vlády na odstraňování tzv. "digitální propasti".
Jediný, kdo si stěžuje, je Aljašská telefonní společnost, která pracovala na komerčním plánu zavedení internetu do všech usedlostí na Aljašce, které mají více než 25 obyvatel. (Nás v ČR to určitě nepřekvapuje, že?)

Související odkazy:
Federal Communications Commission - http://www.fcc.gov
FCC ruling - http://hraunfoss.fcc.gov/edocs_public/attachmatch/FCC-01-350A1.doc
State of Alaska - http://www.state.ak.us


zdroj: "eSchool News", 14. prosince 2001

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.