Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > 3D modelování v Google SketchUp
Odborný článek

3D modelování v Google SketchUp

10. 9. 2009 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Milan Vojíř

Anotace

Popis možností výukového využití volně dostupné aplikace na editaci 3D grafiky, jež nachází uplatnění při tvorbě počítačových her, filmů, v architektuře, modelování bytových prostor apod.
SketchUp byl původně produktem firmy @Last Software a nyní Google Inc. Tento nástroj lze využít jak pro tvorbu, tak i pro úpravu 3D modelů. Své uplatnění si najde při tvorbě počítačových her, filmů, v architektuře, modelování bytových prostor apod. Jeho oblíbenost je dána tím, že umožňuje rychle a efektivně vytvořit nejen 3D grafiku, ale i např. virtuální prohlídku vytvořených modelů.

Velmi pěkně podstatu programu vystihuje recenze Google SketchUp na stránkách Stahuj.cz: „SketchUp je spojením filozofie skicování tužkou s rychlostí a flexibilitou dnešních digitálních technologií. Je to silný nástroj pro vytváření, prohlížení a modifikaci 3D myšlenky - rychle a snadno. Zatímco tradiční CAD systémy jsou nutné pro tvorbu detailních výkresů, SketchUp je nástroj pro návrh, skicování a design.“

SketchUp existuje ve dvou variantách - Free a Pro. Placená Pro verze nabízí oproti neplacené Free například možnost exportu do různých formátů. Nemusíte se tedy spokojit jen s uložením do nativních souborů a přenos výstupů do jiných programů je snazší. K dnešku je aktuální verze 7, kterou lze stáhnout například z http://www.slunecnice.cz/sw/sketchup/. Tato verze je ovšem zatím pouze v anglickém jazyce a proto lze spíše doporučit verzi 6, která s uživatelem komunikuje česky.

Obliba programu SketchUp je dána několika faktory. Mezi hlavní lze zařadit velmi kvalitně zpracované uživatelské prostředí, ve kterém nemá problém zorientovat se ani úplný začátečník. Dále je to přehledná nástrojová lišta, ve které nalezneme většinu používaných nástrojů. Ihned po vybrání nástroje se zobrazí nápověda. Pokročilejší uživatelé jistě ocení klávesové zkratky některých základních funkcí, které výrazně urychlují práci.

Další pomoc a spoustu návodů lze snadno vyhledat na internetu (především v anglickém jazyce). Zde je malá ukázka - http://www.3epraha.cz/sketchup/videoucebnice.php. Začínající uživatelé ocení přítomnost galerie komponent, ve které lze nalézt mnoho hotových 3D modelů. Tuto databázi lze rozšířit pomocí další galerie, jež je k dispozici online.

SketchUp

V hlavním panelu nalezneme většinu používaných nástrojů: Výběr, Čára, Obdélník, Kruh, Oblouk, Vytvořit, Guma, Metr, Plechovka barev, Tlačit/Táhnout, Přesunout/Kopírovat, Otočit, Odsadit, Lupa, Získat model a Sdílet model. V postranní Nástrojové liště je navíc několik rozšiřujících nástrojů jako Volné kreslení, Sledovat, Změnit měřítko, Kóta, Úhloměr, Text, Osy, 3D text, Umístit kameru, Podívat se dokola, Procházet a Rovina řezu. V pracovní oblasti lze najít osy X, Y, Z a pro lepší orientaci je zde k dispozici i figurína v životní velikosti. V plovoucím okně se nachází již zmíněná kontextová nápověda - na našem obrázku je právě zobrazena nápověda pro nástroj Zatlačení/Vytažení.


Asi nemá smysl jednotlivé nástroje detailně popisovat. To se musí vyzkoušet. Bude-li se vám chtít, připravil jsem vám pro začátek malý video návod (tutoriál), podle něhož si můžete sami vytvořit jednoduchý 3D domek.

 

Snad se vám podaří touto cestou najít kladný vztah k 3D modelování a budete s ním pracovat i ve výuce. Možnosti Google SketchUp jsou ve skutečnosti mnohem širší. Modely mohou být mnohem složitější, s větším zaměřením na detaily. I u našeho domku by se dalo snadno pokračovat v tvorbě interiéru případně okolí.

Asi není těžké si představit využití této aplikace ve výuce. Může se stát vhodným nástrojem pro rozvoj tvořivosti, představivosti nebo jako průprava pro budoucí práci v CAD. Pro svoji jednoduchost si jistě u žáků získá oblibu a každý výtvor se jim stane motivací pro další práci.
Poznámka:
Tento příspěvek vznikl jako výstup předmětu Tvorba didaktických materiálů na Katedře informačních technologií a technické výchovy UK Praha, Pedagogická fakulta.

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Milan Vojíř

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.