Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Už jste slyšeli o Lip Dub?
Odborný článek

Už jste slyšeli o Lip Dub?

11. 7. 2011 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Bořivoj Brdička

Anotace

Informace o novém zajímavém způsobu prezentace škol prostřednictvím videa, jež je výsledkem spolupráce celé školní komunity.

Jsou prázdniny a možná chcete přijít na jiné myšlenky. Lip Dub je přesně to, co se dokonale pro tyto účely hodí. Jedná se o fenomén vyvolaný masovým rozšířením videa na internetu a obrovskou popularitou portálu YouTube, jehož prostřednictvím vznikla sociální síť uživatelů, kteří na sebe celou řadou různých forem reagují. Dnes to již zdaleka není jen prosté předávání textových vzkazů v diskuzi nebo natočením video-odpovědi pomocí web kamery. Existuje velmi oblíbený způsob reakce formou videa, které převezme původní myšlenku někoho jiného, ale autor si obsah přizpůsobí a upraví. Takto vznikla celá tzv. Remix kultura. Ve svých přednáškách ji většinou demonstruji na klonech původního dobře známého videa Michaela Wesche A Vision of Students Today - A Vision of K-12 Students Today nebo Engage Me!

Jinou variantou remixu je použití videa s nahraným jiným zvukem nebo naopak – použití zvuku s nahraným jiným obrazem. To poslední je právě typické pro Lip Dub. Jedná se o video vzniklé kombinováním záznamu synchronizovaného pohybu rtů aktérů/herců s původním zvukem doplněným o živou nahrávku pořízenou během natáčení. První Lip Dub označený tímto názvem vytvořil Jake Lodwick v prosinci 2006 (Lip Dubbing: Endless Dream). V roce 2008 tuto formu tvorby, jež je většinou založena na osobitém ztvárnění některé populární písně, použili jako první studenti katedry digitálních médií německé Hochschule Furtwangen ve svém University LipDub #1.

Od té doby je natáčení podobných prezentací stále oblíbenější nejen u studentů škol vysokých, ale i středních. Je zvykem dodržovat původní formu, tj. natočit celé video jako jeden záběr, jehož prostřednictvím se divák seznámí s prostory celé školy. Výsledek tak slouží zároveň jako jakási neoficiální pozvánka ke studiu a dělá škole dobrou reklamu. Možná právě proto bývá vedení docela ochotné podobnou aktivitu podporovat a případně i umožnit natáčení místo výuky.

Zpravodajský portál eSchool News zveřejnil koncem června žebříček 10 nejlepších Lip Dub videí amerických středních škol (viz Citace). Snad se budete při jejich sledování bavit.

  1. Shorewood Lip Dub
  2. Clovis High Class of 2011 Lip Dub
  3. Hey Ya: A music video
  4. Lawrence High School Lip Dub "Kids in America"
  5. Magic by B.H.S.
  6. Grandville High School Lip Dub 2010 - A Tale of Two _Official Version
  7. Cleveland High School Lip Dub 2010 - "Blame it on the Pop"
  8. Bloomingdale High School Teacher Lip Dub
  9. Issaquah High School Lip Dub "Dynamite"
  10. Shorecrest Decade Lip Dub Pop Culture Scavenger Hunt

Nemyslete si ale, že jsme za děním ve světě beznadějně pozadu. Důkazem je Lip Dup vyrobený na podzim 2010 SPŠ Třebíč.

SPŠ Třebíč - LipDub

 

Je celkem jisté, že další budou brzy následovat. Víte-li o nějakém zajímavém, dejte nám, prosím, vědět zde v diskuzi. Předem děkujeme.

Literatura a použité zdroje

[1] – Eschool News. Ten of the best high school lip-dub videos. 2011. [cit. 2011-07-11]. Dostupný z WWW: [http://www.eschoolnews.com/2011/06/27/ten-of-the-best-high-school-lip-dub-videos/].
[2] – Třebíčský Deník. LipDub byla euforie. 2011. [cit. 2011-07-11]. Dostupný z WWW: [http://trebicsky.denik.cz/zpravy_region/lipdub-byla-euforie-20110415.html].
[3] – Třebíčští studenti natočili Lip-Dub, prezentaci jak z americké univerzity. 2010. [cit. 2011-07-11]. Dostupný z WWW: [http://tn.nova.cz/zpravy/regionalni/video-trebicsti-studenti-natocili-lip-dub-prezentaci-jak-z-americke-univerzity.html].

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Radek Sárközi
11. 7. 2011, 01:47
Opravdu vtipná videa, ale o prázdninách doporučuji všem učotelům natočit něco jiného: http://www.yout…nUZsMuME
Věra Pavlátová
24. 8. 2011, 18:11
Díky za článek, Lip Dub nás ve škole nadchl, tak doufám, že nadchne i žáky a půjdem do toho. Nevíte, jak je to s autorskými právy, to si můžeme takto zpracovat jakoukoliv písničku?
Bořivoj Brdička
25. 8. 2011, 07:33
Na internetu se těší mimořádné oblibě tzv. remix kultura. Tj. přebírání částí všeho, co je k dispozici. Pokud má dílo jasně definovanou licenci (typicky Creative Commons), můžete ho v souladu s ní znovu použít. Pokud ne, je věcí vlastníka, jak se zachová. Youtube na svých stránkách (http://www.yout…missions  ) doporučuje, požádat vlastníka o souhlas s použitím díla. Ve skutečnosti je zaběhaná praxe taková, že skoro všichni používají, co chtějí, a teprve, když se vlastník ohradí, je dílo odstraněno.
Ptáte-li se mě tedy na to, co bych doporučil, jsem toho názoru, že byste si měli najít pro LipDub něco vhodného s licencí CC. Jinak musíte žádat majitele práv o svolení. Umím si samozřejmě představit i to, že použijete vlastní autorský zvuk. To by pak už nebyl LipDub, ale něco mnohem hodnotnějšího!
Radek Sárközi
31. 3. 2012, 00:41
LipDub: http://www.yout…-Gps& ;feature=related
Ondřej Neumajer
31. 3. 2012, 09:02
Úžasné, díky za tip pane Sárközi.
ON
Mgr. Petra Boháčková
11. 5. 2012, 18:40
Tak jeden pokus taky od nás: http://youtu.be…na4995zM
Monika Josefíková
14. 5. 2012, 20:25
Tato forma prezentace škol je výborná. Děkuji za článek i jednotlivé odkazy. Velmi se mi líbí odkaz pana Sarköziho. Je super, že i české školy do toho jdou!
Radek Sárközi
1. 6. 2012, 12:18
Pěkný lip dub. Sice ne o škole, ale jako inspirace by se dal využít: http://www.stre…em-svete
Ondřej Neumajer
15. 10. 2012, 13:46
Na základě dotazu od učitelů na jednom mém semináři jsem zjišťoval, jak se k dílům ve formě vlastního videa doprovozeného populární písní (LipDub) staví OSA. Zjistil jsem, že OSA má s YouTube uzavřenu smlouvu na šíření. Z tohoto pohledu tedy není nutné YouTube nic platit. Druhá povinnost je ovšem mít vypořádána tzv. synchronizační práva. Uživatel má povinnost vyrovnat potřebná synchronizační práva k použití dané zvukové nahrávky autorem hudby a autorem textu, nebo s jeho zástupcem. Některé české autory zastupuje OSA.
Jinými slovy, bez svolení autora hudby a slov písně by škola oficiálně LipDub na YouTube umisťovat bohužel neměla.
ON

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.