Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Otevřený masivní kurz umělé inteligence
Odborný článek

Otevřený masivní kurz umělé inteligence

22. 8. 2011 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Bořivoj Brdička

Anotace

Informace o možnosti zúčastnit se online kurzu vedeného profesory Stanford University obsahujícího úvod do umělé inteligence.

Minulý týden světem proletěla zpráva o tom, že dva špičkoví světoví experti na umělou inteligenci působící na Stanford University (Silicon Valley, Kalifornie) připravují masivní otevřený online kurz, jehož obsah bude přibližně odpovídat tomu, co učí svých 200 prezenčních studentů jako úvod do studia oboru. Stanford je, jak známo, poměrně prestižní univerzitou. Lektory jsou páni profesoři Sebastian Thrun a Peter Norvig. Sebastian Thrun je vedoucím týmu, který s podporou Pentagonu sestrojil robotický automobil, který dokáže jezdit v běžném provozu bez zásahu řidiče. Peter Norvig je bývalým vědcem NASA, vedoucím výzkumu firmy Google a autorem používané moderní učebnice umělé inteligence.

Poté, co o kurzu začaly informovat média (např. článek The New York Times v citacích), zvedl se po celém světě o účast velký zájem. Během několika málo dnů se zapsalo přes 100 tisíc zájemců. Účast bude založena na video-tutoriálech (inspirovaných Khan Academy) a automaticky vyhodnocovaných testech ověřujících nabyté znalosti. Každý, kdo kurz dokončí, obdrží certifikát a na závěr bude zveřejněn seznam účastníků s pořadím úspěšnosti. Oficiální zahájení kurzu je plánováno na 10. října, ukončen bude 16. prosince. Zapsat se lze na webu kurzu – Introduction to Artificial Inteligence.

How It Works:

 

Literatura a použité zdroje

[1] – MARKOFF, John. Virtual and Artificial, but 58,000 Want Course. 2011. [cit. 2011-08-22]. Dostupný z WWW: [http://www.nytimes.com/2011/08/16/science/16stanford.html].

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.