Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Zpracování digitální fotografie online
Odborný článek

Zpracování digitální fotografie online

5. 12. 2011 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
RNDr. Michal Černý Ph.D.
Spoluautor
Michal Černý

Anotace

Úprava fotografií je jednou z činností, které se v ve výuce ICT na základních i středních školách nevyhneme. K její výuce lze používat řadu programů, ať již placených nebo zdarma dostupných. Na výběr je také mezi online nástroji a klasickými instalovanými programy. My svoji pozornost zaměříme především na webové aplikace, které se svými možnosti a cenou jeví jako velice dobrý výukový nástroj.

Nedílnou součástí gymnaziální výuky ICT je zpracování multimediálních dat, jako jsou obrázky či fotografie (video a zvuk v tuto chvíli ponechme stranou). Podle RVP není zcela jasně definováno, co by v rámci získávání těchto dovedností měli žáci vědět a umět. Současně je třeba mít na paměti, že se zde nabízejí velice silné mezipředmětové vazby s výtvarnou výchovou, ale třeba také s dějinami umění a dalšími předměty, které lze využít.

Osobně považuji práci s fotografiemi pro samotné studenty za velice důležitou. V prvé řadě je to v současné době jednoznačně nejpopulárnější forma umění, které se věnuje téměř každý, bez rozdílu věku či vzdělání. Fotografovat je v módě. Ve školách se tak nabízí vytvoření celého tematického celku, který by se fotografií zabývat – od fyzikálních aspektů (třeba i klasických postupů), přes významné osobnosti a dějiny fotografie, zpracování a úpravu fotografií v informatice až po samotné fotografování ve výtvarné výchově.

Pokud se podíváme na aplikace, které umožňují pracovat s fotografiemi, tak je možné je rozdělit do několika základních skupin:

  • organizace, prohlížení a správa obrázků (např.: Zoner Photo Studio);
  • úpravy snímků na jedno kliknutí (např.: Darktable);
  • nástroje pro komplexní úpravy (např.: Photoshop);
  • další jednorázové utility (na tvorbu panoramat, převody formátů, zpracování RAW souborů, koláže ...).

V zásadě je možné v každé z těchto skupin nalézt zajímavé nástroje, které jsou bezplatné a dostupné online. Pravidelným čtenářům Spomocníka jistě není třeba zdůrazňovat výhody a nevýhody konceptu webových aplikací. Ještě před několika lety byla právě oblast zpracování fotografií považována za něco, co nemůže být řešeno online – z důvodu problematického a drahého přenosu velkého množství dat. Dnešní moderní nástroje pracují se snímky, které si uživatelé běžně nahrávají do svých webových alb (Flickr, Picasa, Rajče apod.), takže v zásadě zde již není žádný problém.

Přitom je třeba říci, že funkčně jde o silné nástroje, které se svými možnostmi velice blíží instalovaným programům. Velkou výhodou je, že se většinou snaží (snad kromě open source programu GIMP) nabídnout podobné rozhraní a uspořádání funkcí, jaké je v dané oblasti běžné (například u Photoshopu). Student pak nemá problém s případným přechodem na klasický program nebo na jinou webovou aplikaci. 

V následujícím přehledu se pokusíme alespoň stručně poukázat na některé zajímavé projekty, které by neměly uniknout vaší pozornosti, pokud se rozhodnete výuku pomocí online aplikací realizovat. Nejvíce prostoru bude věnováno aplikacím, které se nacházejí ve druhé a třetí skupině našeho přehledu.

Pokud jde o nástroje na organizaci, prohlížení a správu fotografií, tak v této oblasti je možné hovořit především o webových albech, která jsou k této činnosti určená. Dle aktuálních parametrů a podmínek (také s ohledem na propojení s online nástroji pro editaci) lze doporučit především dva velké konkurenty. Prvním je historicky první aplikace tohoto druhu Flickr, jehož silnou stránkou je intenzivně interagující komunita a celková kvalita provedení služby. Nahrávat je možné bezplatně také značně kvalitní snímky - každý kalendářní měsíc 100 MB fotografií (po max. 10 MB). Nevýhodou je právě ono datové omezení. Pro výběry toho nejlepšího se ale hodí velice dobře. Druhou možnou volbou je Google Picasa Web Album, kam je možné bezplatně nahrát až 1 GB fotografií v libovolném rozlišení. Pokud navíc uživatel má účet na sociální síti Google Plus, může po dosažení tohoto limitu nahrávat neomezené množství snímků v kvalitě nižší. Výhodou je relativně přehledné a pěkné prostředí, absence reklamy, možnost nastavení licencí k snímkům nebo solidní možnosti sdílení. Výběr je ale mnohem širší. [1]

Po tomto spíše všeobecnějším úvodu můžeme přistoupit k popisu některých zajímavých online foto editorů, které je možné ve výuce používat.

 

Editace na jedno kliknutí

První kategorií online aplikací, kterým se budeme věnovat, jsou editory, založené na metodě editace „na jeden klik“. Někteří autoři takové úpravy odsuzují, jiní chválí. Nejde přitom o to, zda se jedná o pokročilého fotografa nebo amatéra. Jde spíše o umělecký subjektivní přístup.

Photoshop Online

Jak již název napovídá, jde o online verzi Photoshopu od Adobe. Je napsána ve Flashi a v základní variantě je zdarma. Za příplatek je možné používat větší diskový prostor, než je základních 2 GB. Oproti některým svým konkurentům je sice nepatrně pomalejší, ale nabízí řadu pokročilých funkcí a velice dobře udělané ovládání. Bohužel mu chybí práce s vrstvami, na druhou stranu zobrazuje náhledy plánovaných operaci, takže například při automatické korekci snímku nabídne náhledy na několik verzí automatických korekcí a uživatel si snadno vybere, co potřebuje.

Je nutná registrace přes Adobe ID. Podporována je spolupráce s alby na Flickru, Picase či Facebooku (tam nefunguje stažení alb). Photoshop Online podporuje fotky do rozlišení 16Mpx. K zajímavým funkcím, které jinde nenajdeme, patří například nástroj pro skupinovou spolupráci na úpravách snímku nebo řada zajímavých efektů. Pro tuto aplikaci je příznačné, že ač nenabízí nějakou oslnivou plejádu funkcí, to co je zde přítomné, je uděláno opravdu kvalitně a precizně.

Picnik

Dalším zajímavým nástrojem na editaci fotografií na jedno kliknutí je Picnik, který je nyní integrální součástí Picasa. V bezplatné variantě umožňuje aplikovat na snímek řadu efektů, provádět základní operace jako je výřez, otočení atp. Mimo to je možné obrázku dávat různé rámečky nebo do něj umísťovat žertovné kliparty či text. Za určitý příplatek pak získá uživatel větší množství efektů nebo přístup k úplné historii úprav snímku.

Pro využívání služby je třeba se zaregistrovat. Podporována jsou i další webová alba, ale snímek je možné nahrát také přímo z počítače. Celkově jde o velice rychlý a nepříliš náročný nástroj, který se snaží být alternativou k instalované verzi Google Picasa.

FotoFlexer

Předposledním zástupcem kategorie „jednoklikových“ editorů, který si představíme, je FotoFlexer, což je jeden z nejpokročilejších a nejlepších nástrojů svého druhu. K dispozici je jak dobře pracující úprava fotky jedním tlačítkem, tak řada efektů a, stejně jako u Picniku, také práce s vrstvami. Zvládá i větší retuše a dokonce i animace. Propojení s webovými fotoalby je zde také samozřejmostí a značnou výhodou je podpora rozlišení fotky až do 4500×4500.

Osobně oceňuji především množství funkcí a logickou strukturu programu, který bude pro drtivou většinu uživatelů disponovat vším, co člověk pro běžnou úpravu snímků potřebuje. Nevýhodami jsou pak u náročnějších efektů nižší rychlost zpracování a všudypřítomná reklama. Jinak jde o produkt, který nekopíruje ovládání žádného zaběhnutého programu a snaží se být maximálně použitelný v okně prohlížeče.

flauntR

Posledním zástupcem této kategorie je flauntR. Jde o komplexní nástroj, který je složený z řady dílčích funkčních modulů, které jsou ale navzájem provázány. Nabízí modul pro základní a pokročilou editaci snímků, aplikaci efektů, vkládání textu nebo vytváření profilových obrázků na sociální sítě. Na vysoké úrovni je také spolupráce s webovými alby a sociálními sítěmi, ze kterých umí také získávat obrázky.

Tato aplikace disponuje rozhraním, které je nápadně podobné Darktable či Adobe Lightroom. Funkcí je k dispozici skutečně obrovské množství, a to od těch základních, až po efekty, kliparty či rámečky. Práce je přitom pohodlná a kvalitní. Jedinými většími nevýhodami jsou nepříliš velká rychlost a občasné drobné chyby. To lze ale programu vzhledem k jeho záběru snad i prominout.

 

Pokročilá editace fotografií

V této části článku si stručně představíme alespoň dva nástroje, které mohou být vnímány jako online varianty klasického Adobe Photoshop či GIMP. Jde tedy o aplikace, které standardně využívají nástroje pro výběr oblastí, klonovací razítka atp. Na rozdíl od předchozích nejsou úpravy většinou primárně zaměřené na celý snímek, ale spíše na jeho určité části.

Sumo Paint

Velice zajímavým nástrojem je finský Sumo Paint, který v sobě kombinuje nástroj na tvorbu ilustrací a úpravu fotografií. Maximální rozlišení snímků je 4095 x 4095 Px a pro jeho používání není potřebná registrace. Pokud ji ale člověk provede, má možnost se začlenit do aktivní komunity, která kolem projektu vznikla, získá profil s unikátní URL adresou a vlastní online disk.

Vzhled aplikace nápadně připomíná starší verze Photoshopu – od obyčejných funkcí jako je kapátko či ořez, přes vektorové nástroje s křivkami, obdélníky či hvězdami až po velice dobře propracovaný štětec, klonovací razítko či lokální rozostření. Na dobré úrovni je také práce s textem. Zajímavé je, že si Sumo Paint poradí také s vrstvami, na které je možné aplikovat různé efekty. Mezi nedostatky patří především slabší provázanost s webovými alby, menší množství filtrů a absence masek, které výrazně snižují užitečnost vrstev.

Naopak mezi největší pozitiva je možné zařadit bezchybně pracující kouzelnou hůlku, precizně provedený štětec, vektorové nástroje, komunitu a také možnost používat klávesové zkratky, což stále není u online nástrojů úplně běžné.

Pixlr

Druhým zástupcem této kategorie je Pixlr, který stejně jako Sumo Paint trpí nepříliš dobrým napojením na webová alba. Na druhou stranu jde o klasický bitmapový editor, který se snaží nabídnout stejné funkce jako dospělý Photoshop. Ovládání je zcela identické, a proto, pokud se s ním žáci naučí pracovat, nebudou mít s přechodem na klasický instalovaný program žádný problém. V prvé řadě je třeba ocenit velice dobou stabilitu a solidní rychlost i při více současně editovaných obrázcích v rozlišení okolo 6 Mpx.

Program nabízí pokročilé nástroje pro retuše, základní sadu filtrů, které je možné dopodrobna nastavit, solidní je také práce s textem či nabídka běžně dostupných funkcí. Nechybí redukce červených očí či pěkně fungující kouzelná hůlka. Mohu-li porovnávat s bezplatným GIMP je Pixlr dle mého soudu intuitivnější, srovnatelně rychlý a funkčně často dotaženější.

 

Závěrem

Jak je vidět, výběr je v této oblasti skutečně bohatý, a to jsme zdaleka nezmínili všechny významné či nějakým způsobem zajímavé aplikace, kterých jsou desítky. Z hlediska didaktického bych doporučoval žáky seznámit s jedním zástupcem z každé skupiny. Má subjektivní volba by padla asi na Pixlr a flauntR. Vždy ale bude záležet na osobních potřebách a vkusu každého uživatele či pedagoga.

Literatura a použité zdroje

[1] – ČERNÝ, Michal. Kam s fotkami z dovolené: webová alba. 2010. [cit. 2011-11-24]. Dostupný z WWW: [http://www.lupa.cz/clanky/kam-s-fotkami-z-dovolene-webova-alba/].

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
RNDr. Michal Černý Ph.D.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.