Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Scratch ve výuce
Odborný článek

Scratch ve výuce

26. 1. 2012 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Tereza Čechová Humpolcová

Anotace

Popis dětského programovacího prostředí Scratch. Jeho využití ve výuce z pohledu žáků a učitele. Ukázky projektů.

Scratch je jednoduchý výukový volně šiřitelný programovací jazyk vyvinutý na Massachusetts Institute of Technology umožňující programovat za pomocí k sobě přiřazených bloků příkazů. Je vhodný pro využití nejen doma, ale i ve škole či při zájmové činnosti dětí orientované na práci s počítačem. Dnes je rozšířen po celém světě. Určen je mládeži od šesti do šestnácti let bez předchozích programovacích zkušeností. Prostředí Scratch je intuitivní a snadné na ovládání. Lze ho zdarma stáhnout z portálu http://scratch.mit.edu/.

Tento programovací jazyk jsem začlenila do svých vyučovacích hodin v 1. ročníku SŠ Obchodní akademie SOVA, o.p.s. Neratovice. Studenti bez větších zkušeností z programování se seznamovali s bloky nástrojů (např. pohyb, vzhled, ovládání, operátory), vytvářeli a vkládali nové sprity (postavičky), nahrávali a přidávali nové zvuky. Začínali programovat základními příkazy (např. chůze, zvuky) a končili složitějšími (např. když-pak, opakuj, pokud-jinak). Studenti byli vnímaví a ukázali svoji fantazii prostřednictvím svých projektů.

Studenti pracovali dobrovolně a s nadšením. Při práci se ukázaly různorodé zájmy studentů, např. studentka, která je členkou hasičského kroužku, věnovala svůj projekt tomuto zájmu, naopak chlapci se věnovali programování akčních postav.

Scratch samotný existuje v české verzi a je v ČR již docela dost používán. Jeho ovládání je popsáno např. v článcích Pavla Tišnovského „Scratch: Plnohodnotný programovací jazyk nebo jen dětské puzzle?“ na portálu Root.cz. Zajímavé jsou také internetové stránky „Programování ve Scratchi“, kde jsou zveřejněny zajímavé projekty, mezi nimi i výukové.

Důležitou roli v podpoře využití Scratche má online komunita. Po registraci na portálu mohou být vytvořené projekty nahrány do archivu. Prohlížet a spouštět zde umístěné výtvory může každý. Člen komunity pak jednotlivé projekty může komentovat, stahovat či dále díky licenci Creative Commons používat. Online komunita také pořádá soutěž Scratch Design Studio, jejímž cílem je přivést děti k tvoření a sdílení svých výtvorů na webu. Webové stránky Scratche lze zčásti přepnout do různých jazyků, např. i do češtiny.

Studenti na Obchodní akademii SOVA, o.p.s. Neratovice se na portál zaregistrovali a přidali do archivu svůj projekt. Navzájem si pak svá dílka prohlíželi, hodnotili a komentovali.

Učitelům je určen specializovaný portál s názvem „ScratchEd“. Ti zde po registraci mohou hledat inspiraci pro výuku či zveřejňovat své názory a zkušenosti s tímto prostředím. V komunitě jsou registrováni učitelé z mnoha zemí, mezi nimi je i několik českých.

Scratch ze své zkušenosti mohu doporučit. Jedná se opravdu o velmi rychlé a snadné programování, které se hodí pro úplné začátečníky ve všech věkových kategoriích. Lze s ním programovat jednoduché animace i složitější hry.

Na ukázku uvádím příklad českého výukového programu publikovaného v archivu portálu Scratch.

Scratch Project

Projekt Kraje Čr2 z webu online komunity Scratch (pozor, vyžaduje plugin Java)

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Tereza Čechová Humpolcová

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.