Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > EnemyGraph na Facebooku
Odborný článek

EnemyGraph na Facebooku

6. 9. 2012 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Michaela Foralová

Anotace

Zpráva o zajímavé aplikaci na Facebooku, která byla autory z University of Texas vyvinuta původně k výukovým účelům.

Ten, kdo navštěvuje Facebook, si možná ještě vzpomíná na dobu, kdy se zde objevovaly snahy o vytvoření tlačítka „To se mi nelíbí“. Tenkrát podepsalo petici pro jeho zavedení kolem tří miliónů lidí, ale tvůrci Facebooku tomuto nápadu nedali zelenou. Nakonec se něco podobného přece jen podařilo zrealizovat a na Facebooku byl 15. března 2012 spuštěn EnemyGraph. Je to bezplatná aplikace, kterou pod vedením Deana Terryho, vedoucího studijního programu orientovaného na moderní média a komunikace (EMAC), vytvořili studenti University of Texas v Dallasu. [1]

EnemyGraph neumožňuje označit za svého nepřítele jakéhokoliv člověka, který má profil na Facebooku, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale do svého seznamu nepřátel můžete zařadit pouze osoby, které máte mezi svými přáteli. Spíše je určen k hledání jiných neoblíbených věcí - např. hudebních skupin, knih a filmů, celebrit, jídel, korporací apod. Uživatel si prostě může označit jako svého nepřítele libovolnou skupinu či stránku na Facebooku. U každého zvoleného nepřítele pak je třeba určit stupeň nesnášenlivosti a do komentáře můžete napsat něco o tom, proč jste označili právě to či ono. V postranní nabídce aplikace se pak objevují často zvolení nepřátelé ostatních uživatelů využívajících EnemyGraph. Navíc se každý může podívat na tzv. „top enemies“, tzn. nejčastěji označené nepřátele vůbec. Nyní jsou na prvních místech kanadský zpěvák Justin Bieber, internetový prohlížeč Internet Explorer a hra Farmville. Aplikace také umožňuje zvolit si svého úhlavního nepřítele a v případě, že někdo určil jako nepřítele něco, co máte vy mezi oblíbenými, nabízí funkci „sociální disonance“, jež vás na tuto skutečnost upozorní.

Tato facebooková aplikace byla vytvořena podle poměrně nezvyklé myšlenky, a tak není divu, že vyvolala vlnu kritiky. Některým lidem se nelíbí, že se EnemyGraph může stát nástrojem šikany a zvyšuje negativitu v prostředí sociální sítě. Jeho tvůrci se ale snaží takovýmto úmyslům zabránit a neustále aplikaci sledují, aby nedocházelo k jejímu zneužívání. Je ale otázka, jak tento problém kontrolovat v případě, že ji používají lidé na celém světě, kteří mluví různými jazyky. Další uživatelé Facebooku (včetně většiny mých spolužáků) EnemyGraph ani nevyzkoušeli, protože k podobným aplikacím nemají důvěru. I ti, co ji používají, často tvrdí, že má některé nedostatky, které by ještě měli vývojáři vylepšit. Někdy je také poukazováno na samotný název aplikace, protože je zvykem, že nepřátelství může člověk cítit pouze k druhé osobě, nikoli k věci.

Logo EnemyGraphu

Podle tvůrců má EnemyGraph spojovat lidi pomocí jejich společné nenávisti. Dá se tedy říci, že je to pokus o nové definování vztahů mezi uživateli a dalšími subjekty v prostředí sociální sítě. Je to trochu jiný pohled, než na jaký jsme zvyklí. Podle Deana Terryho je Facebook naladěný pouze pozitivně a jeho tvůrci se brání jakémukoliv náznaku negativity, aby nebyly narušeny jejich obchodní zájmy i příjemné prostředí sociální sítě. Cílem EnemyGraphu proto je povzbudit uživatele, aby byli schopni konfrontovat své negativní vztahy a uměli o nich případně vést i konverzaci. I odpor podle tvůrců patří mezi základní lidské emoce, takže jsou jeho projevy zcela na místě [2]. Aplikace má dále upozornit také na to, jak Facebook zneužívá slova „přítel“, mění jeho význam a dopředu stanovuje, jaké typy vztahů může člověk vytvářet. Dean Terry při spuštění aplikace předpovídal, že je dost dobře možné, že ji vývojáři Facebooku brzy z této sociální sítě odstraní, ale zatím se jeho prognóza nenaplnila. EnemyGraph se po svém vzniku rychle rozšířil do celého světa a na konci března už jej vyzkoušelo více jak dvacet tisíc lidí.

A jak je možné využít tuto aplikaci ve vzdělávání? Podle Dava Parryho [3], působícího na University of Texas, se dnes studenti nacházejí v oceánu médií a úkolem učitelů je dostat je z této nepřehledné změti, a to tak, aby pochopili, jak radikální vliv na ně sociální sítě mají a dokázali se na ně dívat kriticky. Studenti by se tak měli stát nejen původci, ale i posuzovateli mediálního obsahu. Podle tvůrců aplikace je EnemyGraph v dnešním digitálním světě krokem k tomu, jak povzbudit studenty ke spolupráci.

Na University of Texas v Dallasu se tato metoda opravdu osvědčila. Podle Dava Parryho začali být studenti po spuštění EnemyGraphu více kritičtí jak k Facebooku, tak i k samotné aplikaci. Vývojáři si libují, že je to způsob, jak je aktivizovat i mimo vlastní vyučování. Otevírá to prostor pro jejich sebevyjádření a debatu o každodenních tématech. Dříve mohli akademici o svých představách, jak svět měnit k lepšímu, pouze mluvit, zatímco dnes tyto proměny realizují v praxi.

Při zkoumání EnemyGraphu jsem se snažila k jeho vyzkoušení přemluvit i své spolužáky či přátele na Facebooku. Nepřineslo to ale moc velký úspěch. Hodně lidí aplikace na Facebooku nevyužívá, anebo nevidí smysl v tom, proč by měli EnemyGraph vůbec vyzkoušet, protože se jim nelíbí, že podporuje pouze negativitu. Většina by raději uvítala tlačítko „To se mi nelíbí“. Další moji přátelé nepochopili, jak mají aplikaci ovládat. A pokud už se jim podařilo EnemyGraph spustit a přidat si několik „nepřátel“, zjistili, že jej nemá nikdo z jejich přátel, takže je brzy omrzel. To, že tuto aplikaci v České republice využívá málo lidí, je bezesporu pravda. Já ale doufám, že třeba i tento článek podnítí některé uživatele Facebooku k tomu, aby ji vyzkoušeli a udělali si na ni svůj vlastní názor…

Face book comes up with Enemies list

Literatura a použité zdroje

[1] – GRIGGS, Brandon. App wants you to share enemies on Facebook. 2012. [cit. 2012-7-2]. Dostupný z WWW: [http://edition.cnn.com/2012/03/28/tech/social-media/facebook-enemies/index.html].
[2] – Yaqi’s Blog. Let's social: Enemy Graph on Facebook: Cyber World is not chaotic enough?. 2012. [cit. 2012-7-2]. Dostupný z WWW: [http://insightframer.com/2012/03/28/enemy-graph-for-facebook-cyber-world-is-not-chaotic-enough/].
[3] – PARRY, Dave. EnemyGraph. Education. Done. Right. . 2012. [cit. 2012-7-2]. Dostupný z WWW: [http://academhack.outsidethetext.com/home/2012/enemygraph-education-done-right/].

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Michaela Foralová

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.