Domů > Spomocník > Gymnaziální vzdělávání > Možnosti praktické implementace wiki ve školách
Odborný článek

Možnosti praktické implementace wiki ve školách

22. 1. 2013 Gymnaziální vzdělávání Spomocník
Autor
RNDr. Michal Černý Ph.D.
Tento článek je součastí seriálu: Wiki weby

Anotace

V druhém dílu mini-seriálu o wiki se podíváme na několik konkrétních řešení, která je možné použít na školách. Krátce se zmíníme také o Google Sites, který nabízí velice obdobné možnosti jako tradiční wiki systémy.

V článku Wiki: ideální nástroj na podporu výuky jsme diskutovali řadu možností, jakým způsobem je možné wiki ve školním prostředí využívat. Zde jen stručně shrňme, že jsme mluvili o způsobech jejího využití v rámci informačního a komunikačního prostředí školy, o jejím možném nasazení pro dialog s rodiči, ale také o možnostech využití přímo ve výuce – ať již ve formě výukového materiálu, pro rozvoj tvůrčího psaní nebo pro tvorbu tématických encyklopedií.

Tentokrát se pokusíme zaměřit na konkrétní nástroje, které je možné pro wiki využívat, ale nejprve bude řeč o některých základních pravidlech, která je dobré při jejím používání dodržovat.

Wiki jako školní webové stránky

Jistě ne všude může wiki nahradit webové stránky školy, ale je možné ji velice vhodně užít jako doplněk či rozšíření stávajících projektů. Především menší školy mají často své vlastní webové stránky zastaralé a jen málo aktualizované, neboť přístup k nim je pro většinu zaměstnanců buď zcela nemožný, nebo velice komplikovaný.

Může se stát, že web, který před lety vytvořil šikovný student či praktikant, již zdaleka nedostačuje dnešním potřebám a nárokům a škola by se ráda prezentovala modernějším a flexibilnějším způsobem. Zvláště tam, kde není nijak silné zastoupení učitelů informatiky, se jeví jako důležitá jednoduchost editace, která by měla být tak složitá, aby si s ní mohl poradit libovolný pedagog či student.

V tomto kontextu se pro řadu škol může wiki jevit jako relativně rychlé, pěkné a velice jednoduché prostředí na tvorbu webových stánek, které navíc umožňuje dobrou týmovou spolupráci, takže je například možné, aby i malá škola měla stránky pro každý předmět a o oficiální informace se staral tým více lidí – od ekonoma, přes zástupce ředitele až třeba po výchovného poradce. Takto lze velice rychle vybudovat web, který bude dobře informovat a přitom bude snadné jej aktualizovat.

Zásady práce

Pokud se škola rozhodne používat wiki (ať již k jakémukoli účelu), je třeba si uvědomit, že na rozdíl od běžných webových stránek je vhodné dodržovat některá základní pravidla, na která není nutné běžně myslet.

  • Při psaní wiki je vhodné, aby na každou novou stránku vedl nějaký odkaz. Nedoporučuje se tvořit stránky izolované.
  • Je vhodné dbát na co největší provázanost a prostupnost webu.
  • Pokud na projektu pracuje více lidí, je třeba si dopředu rozdělit kompetence a oblasti působení. Tomu by měla odpovídat také práva jednotlivých uživatelů.
  • Každý editující by měl mít vlastní účet.
  • K jednotlivým stránkám je možné obvykle vést diskuse. Ty ale většinou nejsou na první pohled viditelné. Proto je dobré, pokud je důležitá, na ni upozornit přímo na stránce s textem.

U řady projektů je pak dobré znát značkovací jazyk, který wiki používá. Je nepatrně odlišný od klasického HTML a redakční systém si s jeho přeložením sám poradí. Tím, že se nepracuje přímo s HTML je obvykle zajištěn jednotný vzhled webu, snadné strojové zpracování atp. Pokud bude wiki na škole užívána, je dobré zvolit takové prostředí, které bude odpovídat technickým dovednostem uživatelů i možnostem a potřebám školy. V zásadě ale platí, že alespoň malému školení se vyhnout nelze.

Vybrané příklady Wiki

V následující části článku se pokusíme ukázat některé vybrané služby, které umožňují provoz wiki, ať již na vlastní doméně nebo prostý hosting. V závislosti na tom, jaké požadavky a možnosti má škola, je pak vhodné si vybrat přiměřený nástroj. Říci obecně, který je nejlepší nelze. Vždy záleží na konkrétních požadavcích a na tom, k čemu budete chtít systém používat.

Wikispaces

Zřejmě nejjednodušší a pro studenty nejschůdnější prostředí představuje Wikispaces, která v bezplatné variantě nabízí 2GB prostoru. Jde o hosting, takže nepotřebujete vlastní server. Ihned po registraci je možné se pustit do tvorby. Mimo možnosti pracovat s klasickým značkovacím jazykem je dostupný velice zdařilý vizuální editor, takže tvorbu wiki v tomto prostředí zvládne úplně každý. Systém se velice dobře hodí pro studentské projekty, případně na tvorbu výukových materiálů.

V bezplatné verzi však bohužel nově není možné nastavit veřejnou viditelnost webu. K této politice provozovatel přistoupil díky tomu, že Wiki byly často používané jako odkazové farmy či pro spam. Proto je nyní třeba se pomocí platby 1 USD autorizovat. Učitelé mají k dispozici specifické nástroje pro správu třídy. V rámci ní (není-li nutný veřejný přístup) je možné používat Wikispaces zdarma.

Mezi zajímavosti patří nepochybně možnost užívání Gadgetů – od RSS polí, přes videa, až třeba po možnost vkládat PDF dokumenty v prohlížeči, Google Dokumenty a řadu dalších užitečných funkcí. To umožňuje učinit publikování skutečně univerzálním a rychlým procesem. Prostřednictvím Wikispaces je možné jednoduše sdílet soubory, zobrazovat historii stránky nebo vést diskuse. Na jedné wiki se může podílet až sto konkrétních lidí (nebo kdokoli) a správa práv uživatelů je taktéž na velice slušné úrovni.

MediaWiki

Dalším zajímavým nástrojem pro řadu škol může být MediaWiki, která je známá především díky Wikipedii, o jejíž chod se stará. Je určená pro instalaci na vlastním serveru a provozována tudíž bývá na doméně školy, což může být výhodou i nevýhodou. Škola získá přesně takové prostředí, jaké je známé z největší encyklopedie světa. Mezi zajímavé vlastnosti tak patří podpora LaTeX při tvorbě rovnic (ocení matematikové, fyzikové či chemici), možnost editovat jen část stránky, panel nástrojů pro zjednodušení editace, řešení editačních konfliktů (paralelní editace s automatickým sloučením změn), antispamová kontrola, blacklisty či lokalizace do češtiny.

Nevýhodou může být o něco složitější editace textu, která je vhodná spíše pro zkušenější uživatele, nebo absence podpory prvků jako je video, RSS a další. Na druhou stranu jde o standardní prostředí, ke kterému je dobrá technická podpora.

Na MediaWiki navazuje WikiDot, která umožňuje hosting na vlastní doméně v prostředí, které z MediaWiki vychází. Někdo může vnímat jako nedostatek to, že aplikace není zcela lokalizována do češtiny, administrační prostředí není úplně nejpřehlednější a zdarma je jen minimální konfigurace (5x300MB). Přesto pokud někdo potřebuje MediaWiki provozovat formou hostingu, jde o relativně schůdné a zajímavé řešení.

Zoho Wiki

Dalším zajímavým konceptem Wiki, který je určený především pro nasazení v rámci vnitřního systému školy je Zoho Wiki. Je součástí širšího kancelářského online balíčku Zoho a nabízí tedy relativně velké možnosti pro vybudování celkového intratentu školy. Od wiki, přes diskusní forum, komunikaci na dálku, e-mail až třeba správu osobních dat či databáze. Připravený je integrovaný vizuální editor s velikým množstvím zajímavých funkcí.

Google Sites

Google Sites (či česky Weby) představují zajímavou alternativu k wiki, ke kterým bývají historicky často zařazeny. Nabízejí moderní vzhled a ovládání, 100 MB bezplatného prostoru na jeden projekt nebo možnost běhu na vlastní doméně díky Google Apps. Pro editaci se užívá klasického xHMTL a pracuje se s vizuálním editorem. Mimo formátovaného textu či obrázků je možné vkládat velké množství widgetů, jako jsou videa, Google dokumenty a řadu dalších prvků. Díky podpoře šifrovaného přenosu dat se hodí jak pro webové stránky školy, tak také pro školní intranet.

Připravena je řada šablon, vzhledů či témat, takže celkový design webu je možné velice slušně ovlivňovat. Integrované jsou také funkce pro sdílení souborů, možnost komentářů pod textem stránky, různé seznamy, dotazníky nebo možnost provozování vzkazníku. Google Sites sice nejsou klasickou wiki, ale je možné je velice dobře a efektivně využít pro řadu podobných činností.

Závěrem

Nabídka wiki je podstatně bohatší, nežli jsme mohli v našem článku ukázat. Zajímavou stránkou může být pro řadu pedagogů WikiMatrix, která umožňuje na základě zvolených parametrů vybrat správnou variantu wiki nástrojů. Ze známých projektů je možné uvést například PBWorks, @Wiki, Wikia a řadu dalších. Každý koncept s sebou přináší řadu výhod, ale také omezení a bude záležet na každé instituci či pedagogovi, který z nich si vybere.

Za zvážení jistě také stojí Google Sites, které představují robustní a kvalitní řešení, které je úzce propojené s dalšími službami Google – ať již dokumenty, YouTube či třeba Analytics. I to může být jedním z faktorů, které je vhodné v této oblasti zvažovat.

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
RNDr. Michal Černý Ph.D.

Hodnocení od uživatelů

Pavlína Hublová
22. 1. 2013, 17:43
Jaký znak by měla mít aplikace/software, abychom ho mohli označit jako wiki (tedy kromě toho, že má wiki v názvu)? V první části je napsáno, že wiki umožňuje především rychlou a snadnou tvorbu webových stránek, které jsou navzájem úzce propojené, a může na nich spolupracovat relativně velké množství lidí. Nevím, jestli tohle je ta pravá formulace.
Mně se na wiki líbí, že dokáže sama vyhledávat podobná/stejná slova/slovní spojení a formou hypertextů je propojuje, resp. já ji musím požádat, aby hledala, ale rozhodně prohledává svlj obsah již sama. Vzniknou pak vzájemně propojené stránky, které nejsou lineárně řazené. Jsem tak moc mimo mísu ve vnímání systému wiki?
Bořivoj Brdička
22. 1. 2013, 21:37
Ano, tuto vlastnost mají wiki stránky v sobě zabudovanou. Tedy alespoň v rámci téže serverové instalace. Stačí použít hranaté závorky. Syntaxi pro Wikispaces jsem našel snadno:
Labeled link to page in another wiki [[WikiName:PageName|DisplayText]]
Musím se přiznat, že nevím, zda to mají v sobě i jiné aplikace. Možná bychom se mohli zeptat, jak je to u Wiki zde na portálu RVP? Já vím, bylo trestuhodné, že jsme si na něj v textu nevzpomněli.
Pavlína Hublová
23. 1. 2013, 08:31
Wiki na Metodickém portálu tuto funkci mají.
Tuto funkci zřejmě nereflektují i v zahraničí, např. na http://cyber-ka…iki.html  jsou také ve výčtu Google Sites, u kterých jsem tuto funkci nenašla.
Ale je prostě možné, že je to jen jedna z funkcí, které mohou být k dispozici, a zřejmě není ta nejdůležitější.
Ondřej Neumajer
23. 1. 2013, 09:34
Google Sites je  redakční systém založený na principu wiki, ale opravdová wiki to přímo není (jeho účel je trochu jiný). To by wiki mohl být víceméně každý CMS.
ON

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Zařazení do seriálu:

Tento článek je zařazen do seriálu Wiki weby.
Ostatní články seriálu: