Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Redakční systém Joomla! ve škole
Odborný článek

Redakční systém Joomla! ve škole

27. 5. 2013 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Jakub Běhounek

Anotace

Informace o možnostech využití volně dostupného (open source) redakčního systému Joomla! na realizaci školního webu.

V tomto článku bych se rád věnoval možnostem realizace webových stránek současných školských zařízení. Mým cílem není posuzovat potřebnost www stránek či kvality jednotlivých prezentací. Rád bych pojednal o možnostech, které v této oblasti přináší volně šiřitelný redakční systém (anglicky Content Management System neboli CMS) Joomla! disponující přehlednou administrací a snadnou online správou obsahu webových stránek.

Nejedná se o žádný začátečnický experiment. Český JoomlaPortal uvádí, že CMS Joomla! je po systému Wordpress s 2,8% druhým nejrozšířenějším nástrojem pro tvorbu webů na světě (Co je Joomla!?). Školy nejsou výjimkou.

Za málo peněz hodně muziky?

Asi každý by chtěl, ve školství především, „za málo peněz, hodně muziky“.  Joomla! určitě zahrát umí, a troufám si říci, že při troše šikovnosti a investování ne příliš velkého množství času vlastně zadarmo.

Právě cena je hlavní výhodou systému, který patří do kategorie programů open source. Je nejen zdarma, ale obsahuje již v základní instalaci i mnoho využitelných miniaplikací. Navíc existuje velké množství přídavných pluginů, modulů či komponent, které jsou zdarma také, a pro potřeby prezentace školy s nimi určitě vystačíte. Právě na kombinaci samotné Joomly s jednotlivými, výhradně bezplatnými, rozšířeními bych se rád zaměřil.

Obsah webu

Co taková webová prezentace školy vůbec obsahuje? Obsah webu se obecně odvíjí od skupin uživatelů, od kterých se očekává, že ho budou navštěvovat. U webových stránek školy jsou to nejčastěji tito: žák, rodič, učitel a potenciální zájemce o služby školy. Každá skupina hledá na stránkách odlišné informace, jež jsou většinou hypertextově propojeny. Stránky by ale měly být pokud možno přehledné a vhodně strukturované.

U škol se často setkáváme se stránkami se statickým obsahem, jako jsou Kontakt, Koncepce školy, Zvonění, ŠVP a podobně. Dále nalezneme stránky s dynamicky se měnícím obsahem, jako jsou Aktuality, kde najdeme text s odkazy a tabulkami doplněný obrázky. Některé sekce jsou generovány dynamicky na základě jinde umístěných archivních či databázových dat - třeba výpis pedagogického sboru s profily učitelů, rozvrhy, plány akcí s kalendáři, jídelníček či fotogalerie.

Jak jednotlivé části webu realizovat v CMS Joomla!?

Stránky se statickým obsahem - nejčastěji s texty, obrázky, tabulkami – jsou na realizaci nejjednodušší. Dají se vytvořit přímo v základní instalaci Joomly a udělat je, či upravit, zvládne každý, kdo někdy viděl MS Word nebo jiný textový editor. 

Obrázek 1 - Článek na webových stránkách (vlevo) a jeho správa (vpravo)

Ostatní stránky či sekce se dají realizovat různým způsobem. Některé s využitím základní instalace Joomly, jiné díky vhodnému rozšíření, kterých je nepřeberné množství (http://extensions.joomla.org/). Níže v tabulce najdete ke každé běžně se vyskytující sekci webu podle její funkce jednu až dvě možnosti její realizace.

Sekce

Možnost realizace

Odkaz

Aktuality

Implementováno přímo v základní instalaci Joomla!, jako výpis článků určité kategorie.

 

Fotogalerie

Joom:galéry

url1, url2

Phoca galéry

url1, url2

Kalendář akcí

JEvents

url1, url2

GCalendar

url1, url2

Ke stažení

SP download

url1, url2

Phoca download

url1, url2

Pedagogický sbor

Implementováno přímo v základní instalaci Joomla!, jako komponenta „Kontakty“.

 

Rozvrhy

Implementace systému Bakaláři.

 

Libovolné Pop-up okno či odkaz na pdf

url1

Jídelníček

Phoca Menu

url1, url2

Editace článku „Jídelníček“ přímo v Joomle.

 

 

Web se dá také jednoduše doplnit samostatnými stránkami jednotlivých předmětů, kde díky možnosti nastavení úrovně přístupu může danou stránku editovat pouze vybraný učitel. Samozřejmostí je jednoduchá tvorba meníček či implementovaný modul drobečkové navigace, sloužící uživateli k lepší orientaci na webu. Pro komerční účely může škola případně využít implementované komponenty pro správu reklamních bannerů.

Správa webu

Správa webu je v Joomle opravdu snadná. Samotné sousloví „redakční systém“ napovídá, že administrátorem se může stát téměř kdokoli. Znalost programovacího jazyka potřeba není, snad jen základy HTML se mohou občas hodit.

Webové stránky postavené na CMS Joomla! jsou rozděleny do dvou částí - na ČÁST VEŘEJNOU (front-end) a ČÁST ADMINISTRACE (back-end). Zatímco veřejná část je určena pro každého návštěvníka, do administrace se logicky dostane pouze člen týmu s daným oprávněním.

Obrázek 2 - Administrace systému

Pohyb v administraci je velmi intuitivní a veškeré nastavování je udělané jako „klikačka“. Ať už se jedná o základní instalaci, či použitá rozšíření. Při lehkém zjednodušení se dá říci, že správci stačí umět klikat myší, orientovat se ve struktuře daného webu a umět pracovat v prostředí jednoduchého textového editoru.

Realizace webu

Samotnou fyzickou realizaci webu je samozřejmě možno přenechat specializované firmě. Ta by ale mohla chtít použít jiný (nikoli bezplatný) redakční systém. Kouzlo Joomly spočívá v tom, že i méně zkušený učitel informatiky instalaci a nastavení zvládne.

K instalaci je potřeba webový server podporující PHP, MySQL a čistá databáze s heslem (JomlaPortal - Technické požadavky). Na administrátorovi poté je, aby nakopíroval instalační soubory na server, přistoupil na něj – nejčastěji přes nasměrovanou doménu – a proklikal se několika kroky česky popsané instalace. V případě potřeby jsou k dispozici manuály a rozsáhlá fóra ve všech možných jazycích.

Vlastní web školy by ale měl vykazovat i určité známky jedinečnosti. Proto se určité malé investice možná vyplatí:

Šablona (grafický vzhled veřejné části webu) – existuje sice možnost využít několik základních volných šablon, které jsou součástí instalace a dají se dodatečně upravit, ale investice do rozumně vypadající vlastní šablony stojí jistě za uvážení. Stačí se porozhlédnout po internetu, výběr je široký – jen pozor na správnou verzi šablony korespondující s verzí Joomly.

Cena: cca 2500 Kč

Vlastní doména – cz, eu, com, …

Cena: cca 300 Kč/rok

Hosting – poskytovatelů hostingových služeb v případě, kdy škola nechce provozovat vlastní server, je mnoho, někteří z nich nabízejí přímo Joomla! hosting. Cena je velice individuální. Odvíjí se od velikosti vyhrazeného datového prostoru, rychlosti serveru či množství doplňkových služeb, jako jsou e-maily apod.

Cena: 40 – 200 Kč/měsíc

Závěr

Možnosti CMS Joomla! jsou ještě mnohem větší, než jsem v předchozích řádcích nastínil. Zde použitá rozšíření pro jednotlivé sekce webu jsou pouze nepatrným výběrem z více jak 10 000 možných položek seznamu. Je jen na samotném administrátorovi, jak školní web vyladí. Záleží na dané škole, co od stránek očekává a jestli ve svém středu najde někoho, kdo bude ochoten se v této oblasti specializovat.

Web se samozřejmě neobejde též bez autorů schopných připravovat a aktualizovat jeho obsah. Autory příspěvků mohou být jak pedagogičtí pracovníci, tak i samotní žáci. Publikování žákovských výstupů má zřejmý výukový potenciál, autentické zážitky ze školních akcí mohou web oživit a každá prezentace školy má přímý pozitivní dopad na její postavení v očích veřejnosti.

CMS Joomla! je nepochybně velmi vhodnou volbou pro nízkonákladovou realizaci webu školy.

Příklady školních Joomla! webů:

Soukromá základní škola Integrál pro žáky se SPU, s.r.o. http://www.skolaintegral.cz/
Základní škola Hlávkova Aš http://www.zshlavkova.cz/
Odborná škola, Základní a Mateřská škola Zbůch http://www.skolyzbuch.cz/
Základní škola Žlutice, okres Karlovy Vary http://www.zszlutice.cz/
Základní škola Ostrov, Masarykova 1289 http://www.1zsostrov.cz/
Gymnázium Františka Palackého, Neratovice http://www.gfp.cz/
SPŠ, SOŠ a SOU, Nové Město nad Metují http://spsnome.cz/

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Jakub Běhounek

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.