Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Disconnect aneb jak se odpojit
Odborný článek

Disconnect aneb jak se odpojit

26. 9. 2013 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Karel Moldřík

Anotace

Článek analyzuje, jak weby využívají pluginů a reklamních prvků ke sledování uživatele, jeho zvyků a oblastí zájmu. Informuje o možnostech jak se tomuto sledování bránit.

Na internetu jsou naše data a informace čím dál tím více v ohrožení. I když jsme zodpovědní a na sociálních sítích nesdílíme vše možné, nemáme vyhráno. Aniž bychom si to leckdy uvědomovali, tak každým klikem na stránkách s aktualitami, zadáním výrazu do vyhledávače či prohledáváním e-shopu jsou o nás sbírány informace. Tato data mají pro mnoho firem ohromnou hodnotu. Uchovávají totiž to, co vyhledáváme, na jaké weby chodíme, kdy tam chodíme, co rádi sdílíme. Z toho se dá vydedukovat, co by nás možná v budoucnu mohlo zajímat. Stačí si párkrát na Googlu vyhledat ojeté auto či autobazar a velice brzy vám stránky, které pracují s google ads, budou nabízet ty nejlevnější vozy a nejbližší autobazary. Jakmile po čase změníte priority a podíváte se třeba na pár videí s recenzemi 3D televizí, reklama se tomu okamžitě přizpůsobí (Pozor na internetové informační bubliny!).

Dalo by se říci, že pro uživatele samotného mohou být leckdy tyto praktiky prospěšné, měl by to ale být právě on, kdo se rozhodne, zda chce tyto a podobné své informace sdílet. Co když zrovna na společném rodinném PC byla dcera a hledala věci, které mě vůbec v reklamách nezajímají, nebo jednoduše nechci být cílem těchto reklam?

Zobrazení pluginu Disconnect

S těmito a podobnými myšlenkami nejspíše začal i projekt Disconnect. Jeho autorem je Brian Kennish, původem programátor v Googlu. Jednoho dne se rozhodl Google opustit a rozvíjet službu (společně s dalšími zakládajícími členy), která uživatele informuje a chrání před nechtěným sledováním webovými službami. Jednou z mnoha takových je např. Facebook connect. Služba, o které běžný uživatel ani nemusí příliš vědět, ovšem potkává ji denně na desítkách webů.

Pomocí jednoduchého rozhraní (API) umožňuje webům využít tohoto tzv. „social plug-inu“ tak, aby uživatelé mohli komentovat pod svou Facebookovou identitou, informovat své přátele a mnoho dalších věcí, které znají z Facebooku. Díky tomu není nutné chtít po nich registraci, což by je mohlo potenciálně odradit. Kromě této výhody ovšem získává tato služba rozsáhlé množství dat o uživatelích. Umožňuje sledovat jejich zvyky, monitorovat navštěvované stránky ale i získávat podklady pro reklamy a další. Obdobné problémy pak nastávají i se službami, které zjišťují data relevantní pro Google AdSense. V České Republice se setkáváme zejména se službami Gemius či BBelements, které se využívají pro analýzu chování uživatele na stránkách a pro reklamní účely.

Na podobné problémy však již existuje lék. Vývojáři z týmu Disconnect přišli s jednoduchým řešením. Jedná se o plugin do prohlížeče, který hlídá veškeré předávání dat jiným serverům, než je ten, jehož stránky si zrovna prohlížíme. Tyto přenosy kategorizuje, zobrazuje a dle nastavených preferencí také blokuje. Tento plugin je dostupný zdarma a funguje pouze na bázi dobrovolných příspěvků. V rámci běžného použití plugin nijak nezasahuje do uživatelského rozhraní, kromě drobné ikonky „D“ v pravém horním rohu prohlížeče, kde se v zeleném čísle objevuje počet zablokovaných přístupů k různým službám.

Po kliknutí na „visualize page“ je možné se podívat na zablokované přístupy detailněji. Kromě služeb, které jsou vloženy do několika podskupin, lze i vidět čas a data, která byla použitím pluginu ušetřena. Další možností je zobrazení všech služeb včetně těch neblokovaných, kde jsou vidět i různé podslužby (např. pod Google spadá více služeb). Na běžných českých serverech se množství zablokovaných služeb pohybuje v jednotkách, ovšem v zahraničí je možné snadno dosáhnout počtu více než deset. Většinou se jedná o různé reklamní a sledovací aktivity.

Detailní grafické zobrazení vazeb stránek v pluginu Disconnect

Zablokované služby je možné dočasně odblokovat, nebo přidat do povolených služeb, jelikož nás mohou zajímat nebo jsou nutné k cíli, který chceme na daném webu dosáhnout. Těchto služeb a jejich načítání se bohužel zcela nedokážeme zbavit ani v anonymním režimu, kde jsou služby stále notifikovány. Pouze je pro ně složitější přiřadit uživateli nové oblasti zájmu, neboť anonymní režim nesdílí např. cookies s běžnou relací prohlížeče. Anonymní režim nám tedy neušetří ani čas načítání těchto služeb, ani jejich data, pouze službám komplikuje funkcionalitu.

Ovšem není to pouze blokování služeb. Disconnect dokáže mnohem více. Jednou ze zajímavých funkcí je vynucení protokolu HTTPS při WI-FI připojení. Pokud je uživatel přihlášen např. na Facebooku a nemá v nastavení využití protokolu HTTPS jako povinné, je při připojení přes nezabezpečenou síť velice snadné data odchytávat a okamžitě zneužít. Dokonce i při nastaveném HTTPS připojení ovšem některé stránky dokáží z tohoto protokolu „vypadávat“, čemuž dokáže funkce WI-FI secure pluginu Disconnect zabránit.

I v případě, že uživatele netrápí bezpečnost při prohlížení internetu a má zájem o zobrazování všech relevantních reklam, existuje pro instalaci služby Disconnect ještě jeden argument. Díky blokování požadavků služeb provozujících reklamy (Google ads) a využívajících pluginy sociálních sítí (Facebook, Twitter), lze dosáhnout výrazného zrychlení, které dělá údajně až 27%, což už bezpochyby není zanedbatelné číslo. Kromě rychlosti se také stahuje menší množství dat (až o 17 % méně), což ocení uživatele s nízkým limitem pro stahování dat za určité období.

Disconnect je nově dostupný nejen pro prohlížeč Chrome, ale i Firefox, Safari a Opera. Je to jednoduše velice užitečný plugin, který program nezpomaluje, nijak negativně nezasahuje do prohlížení samotného a naopak dokáže web pouze zpříjemnit. Pokud jste to již neudělali, rozhodně ho vyzkoušejte.

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Karel Moldřík

Hodnocení od uživatelů

Miloslav Khas
27. 9. 2013, 00:45
Moje zkušenost s nastavením soukromí v Mozille FireFox http://zsstanko…omi.html
Bořivoj Brdička
27. 9. 2013, 07:03
S nadějí, že jste našel nějaké jěště mnohem efektivnější řešení, než je Disconnect, jsem se podíval na váš článek a konstatuji, že pro mě byl zklamáním. Dalo se to odbýt zde v rámci komentářů. Vlastně stačilo napsat, že ani záložka "Soukromí" v Mozille nám žádné soukromí neposkytne. Poskytne o nás jen další informaci. Může být pro případnou analýzu našich schopností a zájmů docela zajímavá. Co myslíte?
Ondřej Neumajer
27. 9. 2013, 14:49
Jelikož ujíždím na infografikách, dovoluji si zde odkázat na jednu zajímavou, vztaženou k této problematice: http://www.whoi…nded.jpg
ON

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.