Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Obama chce zavádět internet do škol s pomocí soukromého sektoru
Odborný článek

Obama chce zavádět internet do škol s pomocí soukromého sektoru

2. 6. 2014 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Sandra Stuchlíková

Anotace

Článek informuje o nejnovějším vývoji amerického programu ConnectED, který se snaží zajistit, aby bylo v dohledné době během vyučování 99 % amerických žáků připojeno vysokorychlostně do internetu. Pro nás velmi zajímavá je úspěšná spolupráce soukromého sektoru se školstvím, kterou se v našich podmínkách zatím příliš nedaří iniciovat.

Brzy to bude rok, co prezident Spojených států Barack Obama oznámil, že v blízké době zavede téměř do všech amerických škol rychlé internetové připojení – viz Do 5 let má být připojeno 99 % žáků v USA do internetu. O tomto projektu, nazvaném ConnectED [1] mluvil i během letošní lednové Zprávy o stavu Unie. Oznámil v ní, že plán na zajištění ultrarychlého internetu pro školy je na dobré cestě, a to díky tomu, že se do něj prostřednictvím nezávislé vládní agentury FCC (Federal Communications Commission) zapojí kromě státu i řada soukromých společností. [2] Vzhledem k rostoucí všudypřítomnosti osobních zařízení, jako je tablet, bude primárním cílem celoškolní pokrytí Wi-Fi signálem.

K významným partnerům, kteří všichni dohromady poskytnou přes miliardu dolarů, patří například Apple, Microsoft, Prezi a Adobe. [3]

Společnost Adobe přispěje více než 300 miliony dolarů a zaškolí učitele

Společnost Adobe školám poskytne především svůj software. Bude poskytnut pro digitální učení a vyučování 15000 americkým školám. Kromě jiných produktů budou studenti a pedagogové využívat např. systém pro vytváření e-Learningového obsahu Adobe Captivate. Na zlepšení administrativních procesů budou vzdělávací zařízení moci využít elektronický podpisový software Adobe EchoSign.

Společnost prostřednictvím svých iniciativ Adobe Education Exchange a Adobe Youth Voices poskytne též řadu školení pro učitele. Závazek je v souladu se základními americkými federálními standardy (Core Standards), které doporučují, aby byla informační gramotnost zařazena do základních učebních osnov.

Adobe prezentovala svůj závazek pro ConnectED na prvním studentském filmovém festivalu 28. února v Bílém domě. Výkonný ředitel Shantanu Narayen při této příležitosti řekl toto: „Věříme v to, že technologie přinášejí mládeži možnost, jak vyjádřit kreativitu a budovat dovednosti. Jsme hrdí, že můžeme přispět k záměrům pana prezidenta a těšíme se na pozitivní dopad, který naše účast přinese studentům a pedagogům.

Adobe pomáhá prostřednictvím různých programů americkým školám už 20 let. Například Adobe Education Exchange je největší on-line komunita kreativních pedagogů, ve které je zapojeno více než 127000 učitelů z celého světa. Tato služba nabízí volný přístup k profesionálním pomůckám a zkoumá zdroje založené na standardech.

Adobe Youth Voices je nadace, jež podněcuje kreativitu mladých lidí skrze sílu vyprávění s digitálními médii. Od zahájení tohoto programu ho využilo již více než 5 000 pedagogů a 150 000 žáků z více než 58 zemí.

Podle studie z roku 2013 provedené společností Adobe, rodiče a pedagogové ve Spojených státech určili tři klíčové požadavky potřebné pro podporu tvořivosti ve vzdělání:

  1. zajištění nástrojů a školení pro pedagogy k umožnění tvořivosti;
  2. integrace kreativity do vzdělávacích programů škol;
  3. eliminace tradičních postupů bránících kreativitě.

Podporou ConnectED řeší Adobe všechny tři požadavky a poskytuje školám nástroje pomáhající žákům sdělit myšlenky.

Společnost Adobe ovšem není v této iniciativě na podporu školství sama. Prezident Obama se ve svém projevu zmínil též o dalších firmách.

Řekl doslova toto: “Dnes mohu oznámit, že s FCC a podporou společností jako Apple a Microsoft máme šanci začít pomáhat více než 15000 školám a 20 milionům studentů v průběhu příštích dvou let, a to bez přímé zátěže pro státní rozpočet.

Literatura a použité zdroje

[1] – THE WHITE HOUSE - ConnectED: President Obama’s Plan for Connecting All Schools to the Digital Age. 2013. [cit. 2013-6-6]. Dostupný z WWW: [http://www.whitehouse.gov/sites/default/files/docs/connected_fact_sheet.pdf].
[2] – CAMPBELL, Mikey. President Obama lauds FCC partnership with Apple, other tech firms in ConnectED education program. 2014. [cit. 2014-5-18]. Dostupný z WWW: [http://appleinsider.com/articles/14/01/28/president-obama-lauds-partnership-with-apple-other-tech-firms-in-connected-program].
[3] – Adobe Commits Over $300 Million in Software and Teacher Training to President Obama’s ConnectED Initiative. 2014. [cit. 2014-5-18]. Dostupný z WWW: [http://www.adobe.com/news-room/pressreleases/201402/022814AdobeWhiteHouseConnectED.html].

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Sandra Stuchlíková

Hodnocení od uživatelů

E Kocourek
2. 6. 2014, 18:56
V souvislosti s vedle probíhající debatou o zákazu či povolení používání studentských mobilů při vyučování sděluji, že kdybych si měl vybrat mezi na jedné straně zákazem mobilů a na druhé straně Obamovým ConnectED, vysokorychlostním Internetem do tabletu každého žáka, softwarem podporujícím kreativitu a nekonečnými školeními všech učitelů, takjá volím ten zákaz mobilů.
Neboť soudím, že prosazovatelé zákazu mobilů - na rozdíl od Obamy a jím podporovaných společností - vědí, co chtějí ve školách docílit a mají přesnější představu, jaké následky na vyučování by mělo prosazení jejich požadavku.
 
Na druhé straně, ono to s tím ConectED nebude tak horké. Můj odhad: při podrobnějším prozkoumání se ukáže, že slavný "vysokorychlostní" Internet je ve skutečnosti úplně obyčejně pomalý, že programy na podporu kreativity jsou všechny ty neprodejné kusy SW roky se povalující v regálech prodejen, a že všechna ta vzletná hesla a sliby jsou jen bezobsažné marketingové bubliny. Že žákům se mezikontinentální videokonference strašně líbí ze starého známého důvodu - zase se neučí. A že hlavním (a možná jediným) skutečným cílem monstrakce je, aby se peníze točily.

Název článku je pěkný, ale odsud to spíše vypadá, že soukromé firmy chtějí cosi zavádět do škol s pomocí Obamy.
Bořivoj Brdička
3. 6. 2014, 14:50
Pane Kocourku, opět předvádíte svůj skeptický postoj. Mívám pocit, že nade mě většího skeptika už není, ale proti vám jsem úplný břídil. Věřím totiž, že to, co si firmy dovolí u nás, si v USA prostě nedovolí. To samozřejmě neznamená, že je tam vše ideální. Mají větší rozdíly mezi lidmi. A to je to, co mi vadí nejvíce. Bojím se, že jsme na cestě stejným směrem. Obama se snaží nastavit podmínky školství tak, aby šanci (přístup) měl každý. To bychom mu asi měli přičíst k dobru, ne?Zákaz mobilů dělá ze škol skanzen industriální éry nemající se současností nic společného!

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.