Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > EdSurge EdTech Index
Odborný článek

EdSurge EdTech Index

Anotace

Informace o zajímavé americké službě spojující školství se soukromým sektorem, která přináší kromě jiného též přehled volně dostupných produktů využitelných ve výuce, z nichž některé zajímavé vybíráme a popisujeme.

Co je EdSurge?

U zrodu informačního portálu EdSurge stáli v roce 2011 čtyři kalifornští odborníci na vzdělávací technologie – Betsy Corcoran, Matt Bowman, Nick Punt a Agustin Vilaseca. Jejich cílem bylo vytvořit a propojit komunitu EdTech podnikatelů a pedagogů. V rámci portálu se snaží sdílet informace o tom, co by nové technologie mohly, nebo nemohly udělat na podporu vzdělávání. Zprostředkovávají nejnovější zprávy o novinkách a trendech v EdTech průmyslu, aby pomohli:

  • podnikatelům, kteří vytvářejí a budují nové produkty a podniky;
  • pedagogům, kteří tyto produkty používají;
  • investorům a dalším, kdo podporují firmy a školy.

Nejdůležitější pro vývojáře je komunikace s uživateli. Proto EdSurge pořádá EdTech summits, což jsou dvoudenní konference v různých městech USA, kde se pedagogové a podnikatelé setkávají a vyměňují si své názory a poznatky o tom, jak vytvořit a zdokonalit nástroje na podporu vzdělávání. EdSurge se tak snaží přispět k tomu, aby se výukové aktivity organizované školou přiblížily k něčemu, co můžeme dělat kdykoliv a kdekoliv.

Kromě aktuálních zpráv přináší EdSurge mnoho dalších důležitých informací pro výuku, zveřejňuje volná pracovní místa a oznamuje různé události. Asi nejzajímavějším výstupem je databáze EdTech produktů (EdSurge EdTech Index), která obsahuje též informace o tom, jak je využívat a jak s nimi pracovat.

Součástí tohoto přehledu je specializovaný výběr produktů, které jsou učitelům k dispozici zdarma (Price Free). Mezi nimi se určitě najdou takové, které by mohly být využity i v našich podmínkách. Vybrala jsem ty, které mě nejvíce zaujaly nebo se kterými mám vlastní zkušenost a přiblížím vám je.

Clasroom salon

Clasroom salon je produkt vyvinutý na Carnegie Mellon University, financovaný z NSF a nadací Gatesových. Je to nový druh nástroje zavádějící do systémů řízení výuky (LMS) prvky sociálních sítí. Je postavený na obsahově orientovaných poznámkách. Může být používán samostatně nebo v kombinaci s jiným LMS.

 

V každém kurzu jsou uloženy různé dokumenty a videa, která sdílíte se svými studenty. Ti pomocí nástrojů na úpravu poznámek mohou označovat, zvýrazňovat a komentovat věty, odstavce i jednotlivá slova, která je zaujala nebo jim nerozumí. Studenti si vzájemně vyměňují názory a snaží se vzájemně si pomoci, aby pochopili obsah textu nebo videa. Vy jako učitelé můžete sledovat a zjistit, jak přemýšlí, co je zajímá a kde mají problémy, a toho pak následně využít, například dodatečným vysvětlením v dalších hodinách.

Classroom Salon: Social Media Transforming the Classroom

Scratch

Programovací jazyk Scratch je určený hlavně začátečníkům a dětem. Lze pomocí něj vytvářet např. jednoduché počítačové hry a animace, a tak se učit základům programování. Programy podobné Scratchi: Alice, Baltík, Magic forest.

Chcete-li vědět více, navštivte „Programování ve Scratchi“, obsahuje zajímavé projekty nebo články o „Využití programu Scratch“ a „Scratch ve výuce“.

Moodle

Kdo se zajímá o problematiku eLearningu, určitě už Moodle zná. LMS systém, který je v oblasti školního i podnikového vzdělávání na prvním místě. Pokud vás právě Moodle zaujal, zde je zajímavý článek “Moodle a jeho využití při výuce“, popřípadě odkaz na oficiální dokumentaci Moodle Docs.

EdWeb

Vytvořte si svou vlastní osobní vzdělávací síť nebo se připojte k jiné a online spolupracujte. Hledejte nové způsoby, jak obohatit a zlepšit své profesní dovednosti. V dnešní době jsou PLN (Personal Learning Network) nedílnou součástí života každého učitele, který se chce dále rozvíjet. Na EdWeb se můžete účastnit pravidelných webinářů a komunikovat s profesionály v konkrétním vzdělávacím oboru. Diskutuje se tu například nad způsoby, jak implementovat nové technologie do škol. Najdete zde spoustu nových informací, osvědčených postupů a inovativních nápadů.

Teaching channel

Na webuTeaching channel můžete vidět nejlepší učitele v USA při práci. Obsahuje více než 800 videí, kterými se můžete nechat inspirovat. Učitelé představují své osvědčené postupy, plány lekcí i způsoby, jak řídí třídu. Po zaregistrování jsou tu volně ke stažení veškeré materiály, které prezentující učitelé používají (učební plány i pracovní listy). Je možné si vytvořit vlastní profil, nahrát a sdílet svá videa a komentovat ostatní. Pro mne bylo zajímavé sledovat, jak se učí v jiných státech.

Pearltrees

Pearltrees je zajímavý nástroj dovolující elegantní vizuální shromažďování a sdílení on-line obsahu (vhodný pro učitele-kurátora). Využije ho i ten, kdo má rád vše pěkně uspořádané a na jednom místě. Záložkuje odkazy, obrázky, soubory i poznámky. Ukládá je do takzvaných perel, které můžete dávat do vztahů a stavět si z nich vlastní stromy.

Jestli se při ukládání odkazů spoléháte pouze na záložky vašeho prohlížeče, riskujete jejich ztrátu, a to je škoda. Máte-li jich mnoho, chcete-li je mít uspořádané a včetně samotného obsahu dostupné odkudkoli, nechcete-li být závislí na svém počítači, pak je tento cloudový nástroj vhodný právě pro Vás. Stačí se pouze zaregistrovat nebo se přihlásit pomocí Facebooku, Twitteru případně Googlu.

Oproti ostatním záložkovacím službám tato nabízí možnost budování vztahů a souvislostí mezi jednotlivými perličkami. Tím, že na sebe jednotlivě navazují, dochází k větvení vašeho stromu. Své perly můžete sdílet s přáteli (spolužáky, třídou), dále můžete tvořit týmy nebo komunikovat s ostatními pomocí zpráv, popřípadě sdílet své odkazy přes sociální sítě.

Sparticl

Sparticl je výukový portál, který obsahuje články, videa a hry různých tematických oblastí, jako je věda, technologie, inženýrství, matematika (STEM). Byl vytvořen TPT (Twin Cities Public Television) s podporou 3M. U mnoha webů (včetně wikipedie) nikdy nevíte, jestli je jejich obsah plnohodnotný a důvěryhodný. Zde za tvorbou vždy stojí více než jeden skutečný odborník. Články a videa jsou čerpány z National Geographic, Discovery, Scientific American, z řady vědeckých středisek a muzeí. Vše je kontrolováno experty, aby se zajistila správnost, bezpečnost a poutavost. Obsah je primárně vhodný pro mládež ve věku 13 – 15 let, ale něco nového a zajímavého zde objeví téměř každý.

Share my lesson

Cílem společné snahy AFT (American Federation of Teachers) a britské mezinárodní komunity TES (Think, Educate, Share) bylo umožnit všem učitelům získat přístup k nejlepším výukovým zdrojům. Proto vznikla stránka Share my lesson. Pomáhá pedagogům sdílet své výukové podklady s ostatními z celého světa. Podmínkou je opět registrace, ale ta zabere jen pár minut. Stojí to za to. Je zde nahraných více než 290 000 různých materiálů, které můžete procházet dle úrovně třídy, témat, hledat pomocí klíčových slov (mně moc nefungovalo) nebo využít snadné filtrování. Pokud si najdete oblíbeného pedagoga, je možno ho sledovat a dostávat oznámení, přidá-li něco nového.

Expalin3d

Simulace pohybů a funkcí strojů mohou být pro někoho nejlepší demonstrací, aby porozuměl, na jakém principu pracují. Na Explain3D je najdete. Animace užívají webový přehrávač Unity, který umožňuje divákům stroj přiblížit, oddálit a otáčet s ním až o 360 stupňů.

Všechny simulace Explain3D jsou k dispozici zdarma. Kromě jednoduchých strojů (vynechala bych zbraň), nabízí i 3D modely vesmíru a elektrických systémů.

OpenEd

OpenEd je web, který o sobě tvrdí, že je největším světovým zdrojem výukových materiálů. Můžete zde vyhledávat videa, hry a další vzdělávací materiály. Rozdělení je dle tříd, obsahu, společného základu nebo kombinací těchto faktorů. Jako registrovaný uživatel máte možnost vytvářet kurzy, seznamy videí a jiných materiálů, které v OpenEd najdete.

 

Má zjištění, prosím, berte s rezervou. Každý má nárok na vlastní názor. Rozhodně vám doporučuji navštívit portál EdSurge, kde v nabídce volně dostupných produktů najdete ještě velké množství dalších, které jsem již vyzkoušet nestihla. Jestli narazíte na něco zajímavého, dejte nám vědět.

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Karolina Lišková

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.