Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Když se rozhodnete natočit video, tak...
Odborný článek

Když se rozhodnete natočit video, tak...

23. 5. 2016 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Petr Menzel

Anotace

Článek popisuje zkušenosti autora s natáčením vlastního výukového videa. Text může pomoci tomu, kdo by něco podobného chtěl sám zkusit.

Jednou z úspěšných forem předávání informací je v poslední době natáčení videí. Umožňují třeba zachytit reálné zkušenosti s nějakým produktem a předat je dál. Je ovšem potřeba rozlišovat mezi videm, které natáčí například firma s cílem prodat a prezentovat svůj produkt, a videem, které natáčí uživatel na základě své vlastní zkušenosti s cílem zachytit ji co nejkritičtěji. Často se setkáváme s představením produktu „jako dokonalého“, ale při reálném použití je pak vše tak trochu jinak. Proto jsou videa, která bez korekce zachycují skutečný stav věci, jedním z nejužitečnějších pomocníků pro ostatní. V tomto textu se pokusím ukázat, jak takové video udělat, a dám návod, jak se vyhnout chybám, kterých jsem se já sám vyvarovat na začátku nedokázal.

Na následující ukázce je zachyceno video, které by mělo představit tablet v trochu jiném světle. Většina z nás tablet využívá především jako zařízení pro příjem mediálního obsahu. To je samozřejmě velice užitečné, ale já jsem se snažil ukázat, že tablet lze využít i jako plnohodnotný pracovní stroj. Pomocí stylusu se z tabletu stává zápisník, který máte včetně všech svých poznámek stále u sebe. Je třeba si na psaní na lesklou plochu zvyknout, ale po čase oceníte, že se vám na stole přestanou hromadit zápisky, u kterých již po nějaké době nevíte, k čemu vlastně patří.

Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) - Psaní na tabletu stylusem

Celý postup rozdělím do několika základních kroků. Začít se musí přípravou, dále následuje vlastní natáčení, uložení, zpracování a střih, přidání komentáře, přidání hudby na pozadí a v posledním kroku dojde na sdílení videa.

Příprava

Co chceme vlastně zachytit. Chceme udělat obecný tutoriál, ukázat chemický pokus, nebo chceme vysvětlit postup nějaké činnosti? Někdy vystačíme se snímáním displeje, jindy potřebujeme obraz zaznamenat kamerou. Pokud v tomto máme jasno a víme, co budeme natáčet, tak se můžeme posunout k dalšímu kroku. Tím je to, jak by naše video mělo vypadat. Můžeme natočit jenom video bez komentáře, video s namluveným komentářem, nebo pokud si troufáme na vystupování přímo ve videu, tak můžeme zvážit i osobní účast. To jsou samozřejmě jen namátkou způsoby, jak by video mohlo být koncipováno. Konkrétní originální forma provedení je již na vlastním výběru. Měli bychom také přemýšlet nad tím, kde budeme video natáčet. Je třeba dávat pozor na to, co bude vidět v pozadí, pokud natáčíme doma.

Natáčení

V dnešním světě plném mobilních telefonů není problém video pořídit. Natáčet video zvládne i digitální fotoaparát. Já ovšem zcela nekompromisně doporučuji použít kameru, která je schopná natáčet ve vysokém rozlišení, tj. mnohem kvalitněji. Je tomu díky čipu, který má větší možnosti, i díky dalším funkcím. Platí to i v případech, kdy se v základních parametrech kamera samostatná v porovnání s kamerou v telefonu příliš neliší [1]. Další věcí, která pro vás bude velice důležitá, je stativ. Většina kamer a fotoaparátů využívá univerzální mechanismus pro upevnění. Přesto buďte pozorní, aby s ním byla vybraná kamera kompatibilní. Již od 2000 Kč lze získat kvalitní stativ, který bude pevně držet a nabídne i po delší době používání kvalitní službu.

Uložení

Samotné video je zapotřebí někam uložit. Je tedy podstatné, zda budete natáčet pouze ve svém „ateliéru“, anebo budete pořizovat záběry z venkovního prostředí (exteriér). V prvním případě je nejvýhodnější si pořídit takovou kameru, která umožňuje pomocí datového kabelu přenos médií přímo na disk počítače, ve kterém hodláte dále s daty pracovat. Pokud potřebujete být s kamerou mimo tento dosah, tak si pořiďte paměťovou kartu s minimální velikostí pro data 64 GB v rychlostní třídě 10 (Class 10) [2]. Video ve vysokém rozlišení velice rychle ukusuje z volné kapacity a není určitě nic příjemného muset přestat natáčet pro nedostatek místa na paměťové kartě. Nezapomeňte také na to, že ve většině zařízení se dnes již využívají nejčastěji mikro SD karty. Vstupy v noteboocích jsou pro klasické SD karty. Proto potřebujete kartu s redukcí (adaptérem). Pokud používáte osobní počítač, tak budete potřebovat též čtečku těchto karet.

Obrázek 1 – Ukázka mikro SD karty a redukce

Zpracování

Jsme ve fázi, ve které máme již natočený hrubý materiál a máme ho uložený na svém pevném disku. Pro publikování videa je vhodné ho dále zpracovat tak, aby bylo co nejpřijatelnější pro cílové publikum. V základním přehledu se nám nabízejí tyto možné úpravy, které bude potřeba provést: střih, změna rychlosti obrazu, přechody jednotlivých záběrů, přidání obrázků, přidání textů a titulků, přidání hudby a zvuku. Na základě pátrání po cenově a kvalitou nejvýhodnějším programu, který komplexně umožní zpracovat výše uvedené, jsem zvolil CyberLink PowerDirector.

K výběru jsem došel po vyzkoušení mnoha programů, které buďto nenabízely některé funkce, anebo byly uživatelsky velice nepřívětivé. Moji volbu podporují i některé recenze jako například na TopTenReviews.com. Pokud budete pátrat po nejlepším editačním programu, který je k dispozici zdarma, tak doporučuji VSDC Free Video Editor. Přestože se jedná o programy snadno ovladatelné, ze začátku se budete muset obrnit trpělivostí, abyste se některé postupy a kroky naučili. Pokud máte málo výkonné zařízení s klasickým diskem a chtěli byste alespoň trochu zrychlit editaci, která u videa s vysokým rozlišením může trvat opravdu dlouho, tak doporučuji výměnu za SSD disk. Dle dostupných testů je i u levnějších SSD disků oproti HDD diskům několikanásobný nárůst rychlosti při zpracování videa [3].

Hudba

V některých videích je účelné mít na pozadí hudbu. Pokud si ji nevytvoříte sami, tak nesmíte zapomínat na to, že jakékoliv použití cizí hudební stopy ve vašem videu podléhá autorským zákonům a je třeba dle toho jednat. Naštěstí stejně jako v případě archivů s fotografiemi, ve kterých můžete získat zdarma či zakoupit fotografie, malby, kresby, lze i v případě hudby postupovat podobně. Pokud nejste příliš nároční a hledáte zdarma nabízené melodie, tak doporučuji orangefreesounds.com.

Sdílení

Předtím než začnete video vkládat například na YouTube, tak si zkontrolujte, zda splňuje požadavky pro zpracování – především zda má správný formát. Mohlo by se vám totiž stát, že poměrně objemná data nahrajete na daný portál a následně zjistíte, že celý proces musíte opakovat, protože jste zvolili špatné formátování. S tímto souvisí také rychlost vašeho připojení. Pokud nemáte opravdu rychlé připojení (zde je důležitá rychlost odesílání), tak počítejte s dlouhým a pomalým nahráváním. Proto než k němu přistoupíte, tak si ještě minimálně jednou materiál pusťte a zkontrolujte, zda je všechno v pořádku a na nic jste nezapomněli.

Rekapitulace

  • Rozmyslet si, co a jak chci natáčet.
  • Dát přednost kameře před telefonem a fotoaparátem.
  • Pořídit si SD kartu minimálně o velikosti 64 GB Třidy 10 (Class 10).
  • Placený program CyberLink PowerDirector / zdarma VSDC Free Video Editor.
  • Kontrola videa před jeho nahráním – především správný formát.

Literatura a použité zdroje

[1] – KASÍK, Pavel. Více megapixelů, lepší fotky? Ne, je to marketingový švindl, varují experti. 2010. [cit. 2016-5-9]. Dostupný z WWW: [http://technet.idnes.cz/vice-megapixelu-lepsi-fotky-ne-je-to-marketingovy-svindl-varuji-experti-14c-/tec_foto.aspx?c=A100121_005205_tec_foto_pka].
[2] – Speed Class. 2016. [cit. 2016-5-9]. Dostupný z WWW: [https://www.sdcard.org/developers/overview/speed_class/].
[3] – OBERMAIER, Zdeněk. Výkon SSD disku proti klasickým HDD v reálném provozu. 2009. [cit. 2016-5-9]. Dostupný z WWW: [http://pctuning.tyden.cz/hardware/disky-cd-dvd-br/15788-vykon-ssd-disku-proti-klasickym-hdd-v-realnem-provozu].

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Petr Menzel

Hodnocení od uživatelů

E Kocourek
23. 5. 2016, 21:06
Videa, která bez korekce zachycují skutečný stav věci, opravdu jsou užitečnou pomocí pro ostatní. A ukázkové video opravdu představuje tablet v trochu jiném světle. Dokonce mi místy připadá jako takové cimrmanovské hlášení průkopníka slepých uliček. Co všechno na tabletu nemá smysl dělat a jak by se některé věci rozhodně dělat neměly. Zdůrazním zde informace, které v článku jsou obsažené a které připadají významné mně.
Tablet se stylusem je o několik řádů užitečnější nežli tablet, po kterém musíte hamtat prstama.
Používat tablet vybavený stylusem pro psaní poznámek je dobré, ale pořizovat poznámky rukopisem je poněkud nepraktické. Hodně staří pamětníci zažili PDA firmy Palm, které ten škrabopis měly propracovaný do dokonalosti, a i na těch raději používali virtuální klávesnici. A to se na Palmech jednotlivé rukopisné znaky ihned převáděly na digitální (!!) text. Pokud mohu soudit, dnešní programy toto neumí. Co když si za měsíc vzpomenete, že jste si poznamenali zajímavý údaj - třeba telefonní číslo - jak ho v těch čmáranicích budete hledat?
Na závěr s potěšením zjišťuji, že pana autora ani ve snu nenapadlo střihat výsledné video na tabletu. Přestože to jde.
Ondřej Neumajer
23. 5. 2016, 21:51
Napadá mne doplnit informaci, že právě tzv. unboxing je specifickým typem propagačního videa youtuberů.
K radám autora bych ještě doplnil: produkujte krátká videa.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.

Téma článku:

Informační a komunikační technologie