Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > TED-Ed Innovative Educator program
Odborný článek

TED-Ed Innovative Educator program

10. 10. 2016 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Filip Soucha

Anotace

Článek na základě zahraničních zpráv shrnuje informace o programu TED-Ed Innovative Educator, který nabízí podporu výukovému využití známých přednášek TED zaznamenaných v podobě videí.

TED je nezisková organizace, jejíž motto zní: „Myšlenky, které stojí za to sdílet.“ Její náplní je provozování konferencí, které se věnují šíření inovativních myšlenek. Nejčastěji se jedná o krátké, energické diskuze (maximální délka je 18 minut). První konference TED se konala v roce 1984 a týkala se oblastí technologie, zábavy a designu (odtud zkratka TED = Technology, Entertainment, Design). Dnes již TED pokrývá téměř všechny obory, od vědy přes podnikání až ke globálním otázkám, a to ve více než 100 jazycích. TED vytváří globální komunitu vítající lidi všech oborů a kultur, kteří hledají hlubší porozumění světu. Věří, že síla myšlenky dokáže změnit postoje, životy a nakonec i celý svět.

Pro nezávislá místní setkání jsou zakládány lokální skupiny pořádající vlastní konference TEDx, které fungují na stejném principu. Typicky se jedná o kombinaci vystoupení řečníků a oficiálních TED videí. Jejich cílem je vyvolat živou diskuzi a podpořit vazby v rámci menší skupiny lidí. Každé této akce se lze zúčastnit a poslechnout si odborníky z celého světa. U nás doma se s TED můžeme setkat každý rok na několika akcích, které probíhají v různých městech (TEDxPraha, TEDxBrno, TEDxOstrava, TEDxKroměříž). Díky nim jsme i my součástí celosvětového hnutí TED.

Kromě nejznámějších aktivit, tj. světových a místních přednáškových akcí, realizuje TED celou řadu dalších projektů a iniciativ. Pro nás jistě tou nejzajímavější je TED-Ed.

TED-Ed je celosvětová platforma sloužící více než 250 tisícům učitelů a jejich žákům ke vzdělávacím účelům. Podporuje učení pomocí existujících videí a na jejich základě pomáhá vytvářet prakticky použitelné interaktivní lekce. Základem může být TED Talks nebo jakékoli video z YouTube. Je možné k nim pro žáky přidat rozšiřující informace. Dochází tak k budování mezinárodní knihovny originálních výukových materiálů pro učitele, která dovoluje na základě existujících materiálů vytvářet svá vlastní. Hlavním cílem je dostat nejnovější poznatky prezentované na TEDu do škol a učitelům poskytnout materiály zlepšující jejich prezentační možnosti. K posílení hlasů mládeže využívá TED-Ed sdílení videolekcí, které studujícím představují nová témata vzrušujícím způsobem, který v nich podněcuje zvědavost.

Prostředí TED-Ed funguje tak, že umožňuje uživatelům vzít video a jednoduše k němu vytvořit vlastní dotazy a diskuze. Uživatelé pak mohou své lekce distribuovat, veřejně či soukromě, a sledovat jejich účinek na svět, třídu nebo jednotlivého studenta.

Prostředí TED-Ed pro tvorbu lekcí (Create a Lesson)

Podívejte se například na lekci profesora biomedicíny z Tufts University Fiorenza Omenetta Silk, the ancient material of the future, která představuje jeden z nejelegantnějších přírodních materiálů – hedvábí. Na zde použitém videu lze vidět hned několik způsobů jeho využití. Veškeré další lekce naleznete zde.

Mimo běžné lekce existují i specializované lekce TED-Ed Original, které vznikají spoluprací autorů s animátory. Animátoři jsou lidé, kteří vytvářejí animovaná videa podle zadání autora. Postup je popsán v lekci Making a TED-Ed Lesson: Animation. V mnoha případech tak vznikne video, které obsahuje simulaci nějakého jevu a není jazykově závislé. Na jeho základě pak při dodržení pravidel daných autorským právem může jiný autor vytvořit lekci vlastní (návod).

TED-Ed se však neomezuje jen na poskytování platformy a placení animátorů. Prostřednictvím nadstavbového programu TED-Ed Innovative Educator pomáhá učitelům z celého světa pochopit, jak má vypadat inovace v oblasti vzdělávání, jak vymyslet v této oblasti něco, co tu dosud nebylo, jaká forma spolupráce a podpory může pomoci přivést inovativní myšlenky k životu a jak můžeme pomoci pedagogům sdílet nápady napříč školami.

TED-Ed Innovative Educator je profesionální dynamický celoroční program vzdělávání učitelů, jak tvořit a aplikovat TED-Ed lekce. Během tohoto odborného programu se vybraní pedagogové účastní dvouměsíčního online školení o tom, jak vytěžit maximum z bezplatných nástrojů TED-Ed platformy, TED-Ed animovaných lekcí či TED-Ed klubů. Dále následuje 10měsíční TED-Ed inovační projekt koučování a podpory při budování vlastní dynamické vzdělávací komunity.

Kurz TED-Ed Innovative Educator má za sebou teprve první běh, další budou následovat. Nic vám nebrání se zapojit. Pro začátek jen do komunity TED, později třeba i do nadstavbového programu vzdělávání. Budeme se těšit, že se s námi o své lekce i zkušenosti podělíte.

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Filip Soucha

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.