Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Historie USA podle Trumpa
Odborný článek

Historie USA podle Trumpa

5. 10. 2020 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Bořivoj Brdička

Anotace

Informace o aktuálním plánu prezidenta Trumpa využít schopností čínského vlastníka platformy TikTok k vývoji aplikace učící americké děti dějiny jejich země tak, jak by si přál on.

Možná jste již slyšeli o iniciativě prezidenta Trumpa, který se snaží zamezit čínské kontrole mezi mládeží v současnosti asi nejoblíbenější sociální platformy TikTok na území Spojených států. Než budu pokračovat, jen připomenu, že podobnou blokaci aplikuje Čína na celou řadu amerických produktů již řadu let.

Vlastníkem TikToku je čínská firma ByteDance, to znamená, že veškerá data (cca 100 milionů amerických uživatelů) má pod kontrolou podle čínských zákonů i čínská vláda. Už to vypadalo, že je blokování TikToku na spadnutí, když se vynořily zprávy, že je na obzoru jakási pro Trumpa akceptovatelná dohoda, podle níž by americké operace převzala nově vytvořená společnost TikTok Global, nad níž by měly kontrolu americké firmy (Oracle a Walmart). O parametrech smlouvy se zuřivě jedná [1][2].

Na celé věci pro nás není zajímavá obchodní stránka, i když se jedná o mnoho miliard dolarů. Zajímavé je hlavně to, kdo bude mít kontrolu nad algoritmem, který TikTok řídí, a nad uživatelskými daty. Zde si dovolím ještě jednu důležitou poznámku – aplikace ukládá vše, co děláte, nejen to, co se rozhodnete publikovat. Chytrý algoritmus z dat vyčte spoustu věcí, skoro se dá říci, že vás zná lépe než vy sám/sama. A to je samozřejmě nutným prvním krokem k ovlivňování lidí. A pozor, mluvíme o mládeži jako o hlavní cílové skupině uživatelů. Není pochyb, přichází první opravdu velká bitva nadcházející informační války mezi USA a Čínou.

Mě na zprávách, které současné jednání doprovázejí, zaujala informace o tom, že pan prezident si přeje, aby nově vzniklá firma ze svého zisku založila Fond na vzdělávání amerických dětí a vložila do něj 5 miliard dolarů. Výstupem má být aplikace řízená umělou inteligencí, pracující nad daty generovanými TikTokem. Nutno přiznat, že ByteDance již něco podobného vyvíjí pro čínské prostředí, tedy má potřebné zkušenosti.

A to nejdůležitější na závěr. Existuje potenciální nebezpečí, že se v USA pod vedením republikánů rozpoutá nový hon na levicově orientovaného nepřítele, podobný tomu z 50. let minulého století (Mccarthismus) [3]. Panu prezidentovi Trumpovi se nelíbí, jak americké dějiny vykládají akademici a jak je učí většina škol. Podle něj se příliš zaměřují na otroctví a rasizmus. Tvrdí, že se jedná o určitou formu „zneužívání dětí“ [4]. Nová aplikace má orientaci posunout a posilovat hlavně vlastenecké cítění. Je zřejmé, že hlavním impulsem se staly současné nepokoje napříč Spojenými státy (Black Lives Matter) [5]. Do prezidentských voleb, které budou v listopadu, se stávající vládě ovlivnit veřejné mínění už asi moc nepodaří. Určitě se však dá očekávat, že volby se opět bude snažit online ovlivňovat mnoho sil, včetně zahraničních.

Závěr si udělejte sami. Řekl bych, že se jedná o precedent potvrzující ty nejčernější odhady možného budoucího vývoje vzdělávacích technologií. Kurikulum by mohli místo odborníků nastavovat politici a vychovávat bude umělá inteligence, a to tak, že si toho nikdo ani nevšimne. Schválně si zkontrolujte, jak vaši žáci pracují s TikTokem. Ale je to vlastně skoro jedno. Podobné funkce vyvíjejí i ostatní sociální platformy. Snad jediný rozdíl je v tom, komu slouží.

Donald Trump decries 'crusade against US history' as he signs 'patriotic education' plan

 

Literatura a použité zdroje

[1] – TikTok deal under new threat as Trump insists on total US control. 2020. [cit. 2020-9-27]. Dostupný z WWW: [https://www.bbc.com/news/technology-54233234].
[2] – President Trump says China must cede control of TikTok or he ‘won’t make the deal’. 2020. [cit. 2020-9-27]. Dostupný z WWW: [https://www.nytimes.com/2020/09/21/business/trump-tiktok-deal.html].
[3] – CHANDER, Anupam. Trump’s TikTok Farce Ignores the Lessons of the Red Scare. 2020. [cit. 2020-9-27]. Dostupný z WWW: [https://www.wired.com/story/opinion-with-tiktok-trump-ignores-the-lessons-of-the-red-scare/].
[4] – WISE, Alana. Trump Announces 'Patriotic Education' Commission, A Largely Political Move. 2020. [cit. 2020-9-27]. Dostupný z WWW: [https://www.npr.org/2020/09/17/914127266/trump-announces-patriotic-education-commission-a-largely-political-move].
[5] – JACOBS, Jennifer; PARKER, Mario; WINGROVE, Josh. Trump Wants $5 Billion From TikTok Deal for History Project. 2020. [cit. 2020-9-27]. Dostupný z WWW: [https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-09-22/eric-trump-gave-false-reason-for-dodging-deposition-n-y-says].

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.