Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Když 1 + 1 = 3 aneb na čem záleží podle Tima Cooka
Odborný článek

Když 1 + 1 = 3 aneb na čem záleží podle Tima Cooka

6. 12. 2023 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Jaroslav Mašek

Anotace

Když Dua Lipa pozvala do svého pořadu Tima Cooka, aby jej vyzpovídala, vznikl zajímavý rozhovor, který může být stejně tak inspirativní pro žáky, učitele, jako pro ředitele škol.

Grafika: iPcEsential, Wikimedia Commons

 

„Věřím, že vzdělávání skvěle vyrovnává rozdíly mezi lidmi.“

Tim Cook

 

V polovině listopadu si britská zpěvačka Dua Lipa pozvala do svého podcastu s názvem At Your Service výkonného ředitele společnosti Apple Tima Cooka. Nikoliv, aby spolu nazpívali duet, ale aby jej vyzpovídala. Interview se uskutečnilo v jejím londýnském bytě a jak sama na jeho konci uvedla, toto setkání pro ni hodně znamenalo. A podobně se vyjádřil i její host.

Během rozhovoru došlo na řadu témat týkajících se osobnosti Tima Cooka – jeho dětství, pracovní den, pohled na svět a sny, které má, a samozřejmě také na společnost Apple – její produkty, vize a přístupy nejen k technologiím, ale též například k životnímu prostředí. Řada myšlenek, které v podcastu zazněly, platí obecně a mohou být inspirací nejen pro žáky a učitele, ale také pro ředitele škol. Souvisí totiž s celou řadou postojů, charakterových vlastností a rozvojem mnoha dovedností zasahujíc jak do oblasti vzdělávání, tak managementu.

O prostředí, kde platí, že 1 + 1 = 3

Jaké to je vést společnost, jako je Apple? Jak vypadá takový pracovní den Tima Cooka od chvíle, kdy se probudí, až do jeho konce, ptá se Dua Lipa svého hosta v úvodu svého podcastu.

Tim Cook vstává velmi brzy, mezi čtvrtou a pátou, a první hodinu tráví nad e-maily. A dělá to velmi svědomitě. Čte zprávy od zákazníků, kteří píší, co na Applu milují i co by na něm změnili. Zaměstnanci zase posílají své nápady. Pro Cooka je to způsob, jak zůstat při zemi a mít přehled o tom, co si myslí komunita kolem Applu.

Předtím, než jde do kanceláře, tráví hodinu v posilovně. Během této doby nepracuje ani nekontroluje svůj telefon a je zcela soustředěn na své cvičení.

V kanceláři pak začíná pracovat s lidmi, které má rád. Jak sám říká:

„Je úžasný pocit pracovat s lidmi, kteří ve vás probouzejí to nejlepší. V Applu všichni od samého základu věříme, že jedna plus jedna rovná se tři. Tvůj nápad plus můj nápad je lepší než jednotlivé nápady samy o sobě.“

A takto to pokračuje po celý den, ať už tráví čas s produktovým, marketingovým, nebo exekutivním týmem, kdy se věnují buď záležitostem dne, nebo kde převažují práce na věcech týkající se budoucnosti.

O kooperaci a sčítání nápadů

Na otázku, jakým typem lídra chce být, Tim Cook odpovídá:

„Opravdu dobrým lídrem. Takovým, který věří v kooperaci. Já opravdu hluboce věřím, že naše nápady se od sebe odráží a to vytváří větší nápad, než jaký by kdokoliv z nás dokázal sám vygenerovat. A když tohle dokážete s větší skupinou lidí, ne úplně velkou, ale několika lidmi, tak tyto nápady mohou být exponenciální co do velikosti a významu. A je neuvěřitelné, co s nimi pak můžete vytvořit, ať jde o navrhování produktů, tvorbu marketingu, nebo čehokoliv, na čem společně pracujete. Snažím se, aby styl mého vedení byl o snaze přimět všechny pracovat společně tímto způsobem.“

O boření skleněných stropů

V další části rozhovoru Dua Lipa připomíná rok 2014, kdy se Tim Cook veřejně přihlásil ke své homosexuální orientaci a byl tak jediným CEO z pěti set výkonných ředitelů podle Fortune 500, žebříčku 500 korporací sestavených a vydávaných časopisem Fortune podle jejich hrubého obratu. Následně dodává, že dnes, téměř 10 let poté, se toto číslo zvýšilo na počet 4. Po jejím údivu a poznámce, že jsme se jako společnost snad trochu posunuli, pokládá otázku, co si Tim Cook myslí o tom, že stále nevidíme rovné zastoupení na nejvyšších pozicích v byznysu.

„Myslím, že tu stále existuje skleněný strop (společenská bariéra bránicí ženám a členům menšin v postupu na nejvyšší pozice, vysvětlení autora). Ne ve všech firmách. V Applu jsme tenhle skleněný strop roztříštili. Domnívám se, že ve velkém množství firem skleněný strop stále přetrvává. Je to bizarní, že tomu tak je. Jsem hluboce přesvědčen, že s každým člověkem by se mělo zacházet důstojně a s respektem. A když se na to začnete dívat tímhle pohledem, spousta jiných problémů jednoduše zmizí a nikdy nevzniknou. A tato bariéra se netýká jen LGBTQ, ale také žen nebo lidí barevné pleti. V tomto ohledu je ve společnosti většiny zemí na světě ještě hodně práce před námi.“

Tipy nejen pro uchazeče o práci v Applu

Závěr interview směřoval na diváky a posluchače, kteří by jednou rádi pracovali v technologickém odvětví. Jaké tipy by Tim Cook těmto lidem dal? Musí umět programovat nebo mít dobrou angličtinu, aby mohli pracovat v Applu?

„Zaměstnáváme lidi z různých oblastí, s tituly i bez nich, lidi, kteří umí programovat, i ty, co ne. Já bych všem doporučil, aby se programovat naučili, protože si myslím, že je to způsob, jakým vyjádříme sami sebe, je to globální jazyk, jediný globální jazyk, který všichni sdílíme. A také zaměstnáváme ty, kteří neprogramují na denní bázi, ale dělají jiné věci. Jedna z charakteristik, kterou u lidí vyhledávám, je spolupráce, o které jsme mluvili, jestli jsou skutečně schopni spolupracovat, zda jsou opravdu hluboce přesvědčeni, že jedna plus jedna jsou tři. A dále zvídavost, což je vlastnost, kterou mám na lidech moc rád. Lidi, kteří pokládají otázky, kteří chtějí vědět, jak věci fungují a jak lidé přemýšlí, a řeší všechny ty otázky typu proč a jak. Mám rád kreativní lidi. Hledáme ty, kteří dokážou předvídat. Ve své podstatě chceme vytvářet produkty, bez kterých lidé nedokážou žít, ale přitom nevěděli, že je potřebují. Všechny tyto vlastnosti dělají z člověka skvělého týmového hráče.“

Vzdělávání jako globální výzva Tima Cooka

Vyrůstal ve velmi skromných poměrech, v prostředí dělnické rodiny (matka pracovala v lékárně a otec v docích), kde byla, jak sám říká „spousta lásky, ale málo peněz“. V dětství jej rodiče učili, jak je důležitá tvrdá práce, a už od velmi útlého věku mu vštěpovali, že práce může být skvělým smyslem života a jeho hlavní součástí.

Z malého města Robertsdale ve státu Alabama se dostal až do Applu na pozici výkonného ředitele. Neuvěřitelná cesta, ale proč by ji nemohl zažít i někdo další?

„Chci se ujistit, že ti, kteří na tom jsou nebo byli podobně jako já, kteří vyšli z rodiny bez značných prostředků, budou mít možnost jít do školy. Protože věřím, že vzdělávání skvěle vyrovnává rozdíly mezi lidmi. A proto také hodlám finančně podpořit stipendijní fondy na podporu dětí z těchto oblastí, aby mohly uspět a dostat šanci, jakou jsem dostal já.“

Na otázku, zda je spokojený s tím, kde nyní je, odpovídá, že i tak pořád zůstává neuvěřitelně pokorný. Cítí se privilegovaně a chce to lidem vracet. Pomoci dalším dosáhnout stejného snu, jakého dosáhl on.

„Nikdy jsem neměl sen být CEO Applu. To bylo zcela nad rámec toho, co bych si kdy pro sebe vysnil. Ale stalo se to a já chci mít jistotu, že se to stejně tak může přihodit i dalším.“

Přestože se velká část rozhovoru točí kolem osobnosti Tima Cooka a společnosti Apple, je také o něčem jiném. O rovnosti, toleranci, respektu, spolupráci, komunikaci, kreativitě, zvídavosti, inspiraci, ale také o výzvách, odvaze a předvídavosti, tedy obecně o přístupech, hodnotách a vlastnostech, které u žáků, učitelů i ředitelů škol často postrádáme a na kterých bychom měli pracovat a snažit se je neustále rozvíjet, ať už každý sám, nebo všichni společně.

 

[1][2]

Literatura a použité zdroje

[1] – Apple CEO Tim Cook on what it takes to run the world's largest company | Dua Lipa: At Your Service. 2023. [cit. 2023-12-4]. Dostupný z WWW: [https://www.youtube.com/watch?v=JXQYO8poXC8&t=1267s].
[2] – Tim Cook. 2011. [cit. 2023-12-4]. Dostupný z WWW: [https://cs.wikipedia.org/wiki/Tim_Cook].

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.