Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Udržitelnost z pohledu technologií
Odborný článek

Udržitelnost z pohledu technologií

7. 10. 2024 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Bořivoj Brdička

Anotace

Zpráva o modulu kurzu EUN snažícího se pomoci učitelům orientovat v nadcházející digitální dekádě s cílem napomoci k tolik žádoucí udržitelnosti.

Zúčastnil jsem se kurzu EUN Academy Empowering Educators for the Next Digital Decade. Modul 4 „Chápání skrytých nákladů internetu“ mi přišel natolik zajímavý, že bych vás chtěl s jeho obsahem seznámit.

Podstatnou myšlenkou, kterou se snaží modul předat učitelům, je to, že nemáme pod tíhou skutečností (třeba právě obrovskou negativní energetickou náročností internetu) klesat na mysli. K udržitelnosti se nedopracujeme jen pomocí opatření, která zavedou velcí hráči (státy, velké firmy, mezinárodní organizace). Musíme přispět my všichni. Zde je pár námětů, jak na to ve škole. Přijmou-li tato opatření žáci za svá, bude se účinek násobit.

  • Škola bez papíru
    Papír lze nahradit téměř u všech školních aktivit. V administrativě je to možná už docela zřejmé. Tam již vládne digitalizace. Ale možnosti jsou i ve výuce. Tzv. „bezpapírová třída“ (Paperless Classroom) je pojem, který někteří nadšenci zavedli již před 15 lety. Při nejvyšší míře digitalizace si lze představit výuku bez učebnic i bez sešitů. Veškeré aktivity může podporovat školní digitální ekosystém, učit se lze z digitálních učebních materiálů. To se bohužel neobejde bez vybavení digitálními přístroji 1:1 a zvyšování času s nimi stráveného. Otázkou je, zda to znamená též zvyšující se spotřebu elektrické energie, když už stejně všichni vybaveni jsou a skoro pořád mají přístroje zapnuté.

  • Vypnutí pohotovostního režimu
    Zařízení v pohotovostním režimu neustále odebírají energii. Jejich úplné vypnutí může pomoci snížit spotřebu. Pamatujte – některá zařízení (servery, ledničky ad.) musí zůstat zapnutá.

  • Snížení jasu
    Displej představuje největší spotřebu energie u většiny moderních zařízení. Snížením jasu se zároveň snižuje též spotřeba energie.

  • Možnosti napájení
    Každý operační systém umožňuje nastavit spotřebu energie též časem, který musí uběhnout před přechodem do úsporného režimu, uspáním či automatickým vypnutím. Více informací najdete v článku IT energy management na Wikipedii.

  • Odložení upgrade
    Prodlouženým užíváním stávajících zařízení namísto výměny při první příležitosti se snižuje množství elektronického odpadu. Lze také zvážit nákup renovovaných přístrojů místo nových. Někdy stojí za to raději zařízení opravit než je vyměnit.

  • Online schůzky
    V mnoha případech lze jednání uskutečnit online. Netýká se to jen třídních schůzek s rodiči. Je to způsob, jak lze realizovat vzdělávání pedagogických pracovníků či projekt se vzdálenými školami. Online setkání významným způsobem snižuje vaši uhlíkovou stopu ve srovnání s fyzickým cestováním. Pozor, video spotřebuje 7,5× více energie než samotný zvuk, takže může pomoci i vypnutí kamery.

  • Podpora ekologicky orientovaných technologických společností
    Při výběru využívaných služeb (nejen přístrojů, též poskytovatelů internetu, aplikací ad.) zkoumejte, zda daná společnost má jasně definované závazky ke snížení uhlíkové stopy a zajištění dlouhodobé udržitelnosti.

Kurz EUN přidal ještě několik odkazů na vhodné další zdroje poznatků:

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.