Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Vizualizace dat jako výukový prostředek budoucnosti
Odborný článek

Vizualizace dat jako výukový prostředek budoucnosti

8. 2. 2010 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Bc. Andrea Patáková

Anotace

Tento článek představuje myšlenku využití vizualizace dat ve výuce a zároveň poskytuje přehled nejznámějších, nejpoužívanějších či nejzajímavějších příkladů takových nástrojů.

Následující článek je možné chápat jako doplněk nedávno publikovaného Horizon Reportu 2010, který právě vizualizaci dat řadí mezi významné technologické nástroje budoucnosti v horizontu 4-5 let. Určitě bude zajímavé detailněji popsat, co se pod tímto termínem rozumí a předložit přehled nejznámějších, nejpoužívanějších či nejzajímavějších příkladů již dnes existujících nástrojů vizualizace dat, které se hodí do výuky. Nechť je tento přehled inspirací všem učitelům podněcující jejich vlastní hledání různých způsobů zapojení vizualizace do výuky.

Co je vizualizace dat

Vizualizace dat je způsob objevování a pochopení vzorů v obrovském souboru dat pomocí vizuální interpretace a používá se pro vědeckou analýzu komplexních procesů. Jelikož se nástroje na zobrazení a interpretaci dat stále zdokonalují, umožňuje to manipulaci s daty v reálném čase a výzkumníci je tak mohou zkoumat způsoby, které dřív nebyly možné. Vizualizace dat, tedy jakási směs statistiky, vytěžování dat (angl. Data mining) a jejich grafické interpretace, je nově vznikající obor, který by měl umožnit každému z nás procházet, zobrazit a pochopit složité koncepty a vztahy.

Proč použít vizualizaci dat ve výuce?

To, co dělá vizualizaci dat tak přitažlivou pro výuku, je způsob, jakým rozšiřuje člověku přirozený způsob hledání a nacházení vzorů či souvislostí v tom, co vidí. Manipulováním s proměnnými, či jen díky tomu, jak přihlížíme jejich proměně v čase (jak to například umí Gapminder, viz níže) lze lehce odhalit přítomnost či nepřítomnost různých zákonitostí. To tyto nástroje činí využitelné v takřka jakémkoliv oboru, obzvláště pak ve výuce, protože jak se říká – většinou si člověk zapamatuje 10 % z toho, co čte, 20 % z toho, co slyší, 30 % z toho, co vidí, 50 % z toho, co slyší a vidí, 70 % z toho, co řekne, 90 % z toho, co dělá (viz heslo Paměť ve Wikipedii).

Přehled nástrojů pro vizualizaci dat

Obecné a multitématické
  • Anychart
    Flashový nástroj na tvorbu interaktivních a působivých grafů, schémat, diagramů (i Ganttovy diagramy) a map. Obsahuje i rozsáhlou databázi již vytvořených produktů tohoto nástroje.
    (Použitelné všude, kde je potřeba vizualizovat statistické údaje – matematika, fyzika, chemie, zeměpis, apod.)
    Anychart
  • Degrafa
    Grafický nástroj pro tvorbu uživatelských rozhraní, map, vizualizací dat, editování obrázků ad.
    (Použitelné všude, kde je potřeba vizualizovat nějaké údaje – matematika, fyzika, chemie, zeměpis, apod.)
    Degrafa
  • Walrus
    Interaktivní nástroj pro vizualizaci, který umožňuje zobrazování masivních grafů z jakékoliv pozice v 3D.
    Walrus
  • Gapminder
    Švédský neziskový podnik propagující udržitelný celosvětový rozvoj díky porozumění statistickým sociálním, ekonomickým a ekologickým údajům v místním, státním i světovým měřítku.
    (Použitelné pro: zeměpis, občanskou výchovu, ekologii, ...)
    Gapminder

Zeměpis
  • CIA world factbook demo
    Paprskovitý prohlížeč vztahů mezi státy, kontinenty, jazyky a oceány pracující s databází světových fakt CIA (CIA world factbook). Kliknutím na jednotlivé uzly je zobrazíme ve středu či zobrazíme bližší informace.
    CIA world factbook
  • Worldmapper
    Nástroj, který překreslí mapy způsobem, který vizualizuje zadaná data „nafouknutím“ či „smrsknutím“.
    Worldmapper
  • Google Earth
    Tato aplikace umožní přeletět na libovolné místo na Zemi, zobrazit satelitní snímky, mapy, terén, 3D budovy, galaxie ve vnějším vesmíru i oceánské příkopy na mořském dně.
    Google Earth

Biologie, Chemie

Seznamy
Pokud jste zde nenašli nic, co by vás zaujalo, nabízíme linky na rozcestníky s nabídkou dalších vizualizací a nástrojů:
Zdroje:

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Bc. Andrea Patáková

Hodnocení od uživatelů

Bořivoj Brdička
4. 2. 2012, 18:50
http://www.slid…-network
Návod na vizualizcaci twitterové sítě.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.