Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Hodiny tance s počítačem zlepšují kondici žáků
Odborný článek

Hodiny tance s počítačem zlepšují kondici žáků

27. 9. 2007 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Daniel Tocháček

Anotace

Zpráva o pozitivním působení nově vyvinuté technologie - taneční podložky propojené s počítačem.

Na vrub prostředků ICT, především počítačů a herních konzolí, je často připisován masivní pokles zájmu široké veřejnosti a hlavně dětí o jakékoli pohybové aktivity. Výpočetní technika, u které tráví její uživatelé mnohdy dlouhé hodiny, je s oblibou prezentována jako původce rozličných zdravotních obtíží, obezity, psychických poruch atd. Takovéto hodnocení však nemusí vždy odpovídat skutečnosti. Existují totiž speciální pomůcky, po jejichž připojení k počítači, zprovoznění a při správném používání, jsou kondice a zdravotní stav uživatelů těchto zařízení naopak posilovány. Obvykle jde o různé trenažéry, které ve spojení s počítačem umožňují provozovat téměř na jakémkoli místě běžné, ale i netradiční sporty a činnosti vyžadující pohyb. K těmto zařízením patří např. simulátory běhu, jízdy na kole, veslování, lyžování, snowboardingu či tance.

Právě zvláštní taneční podložky propojené s počítačem se v poslední době osvědčily ve Velké Británii a v USA v kampaních propagujících pohybové aktivity mezi žáky a studenty základních a středních škol. Zatímco obliba školního tělocviku a tradičních sportů provozovaných ve volném čase v posledních letech u dětí trvale klesá, tzv. „počítačový tanec“ překvapivě získává stále více příznivců. V americké Západní Virginii a v anglickém okrese Luton využili ředitelé škol zvyšující se popularity počítačem řízených tanců a zkušebně nabídli tuto aktivitu žákům a studentům jako výběrovou náhradní alternativu ke klasickému školnímu tělocviku. Žáci a studenti, kteří se tímto způsobem ve škole zdarma zapojili do pohybových programů přístupných jinak obvykle pouze v komerčních sportovních centrech, si „nový“ tělocvik nemohou vynachválit. Kladně hodnotí otevřenost, zábavnost i výsledky „počítačového tance“. Tvrdí, že si během této aktivity užívají bez stresu, strachu z chyb a případné vlastní nedokonalosti mnoho legrace, zlepšují si kondici a koordinaci pohybů.

„Počítačový tanec“ je založen na využití zvláštních přenosných tanečních podložek, které je možné situovat v libovolné místnosti. Obvykle se provozuje kolektivně, a proto jsou pro umístění podložek využívány větší prostory, např. tělocvičny a sportovní haly. Podložky jsou propojeny s počítačem, který analyzuje pohyb jednotlivých tanečníků a prostřednictvím obrazovek jim dává instrukce. Do 1 lekce dlouhé 45-60 minut včlení počítač různé taneční figury a nakombinuje je s prvky aerobiku a gymnastiky. Náročnější pohybové pasáže střídají odpočinkové fáze taneční sestavy. Během 1 lekce spálí tanečníci svým pohybem zpravidla 400 – 600 kalorií a svou aktivitou příznivě stimulují činnost různých tělesných orgánů.

V tomto případě se tedy jeví, že prostředky ICT nemusí být vždy nutně spojovány s úpadkem tělesné zdatnosti a s neblahým působením na lidské zdraví. „Počítačový tanec“ je pro určitou skupinu lidí zjevně přijatelnou a dostatečnou náhradou klasického tělocviku i tradičních sportů.

odkazy:
Computer Dance Game Gets Students Active
Schools Take Action on Overweight Kids
Dance and Technology Bibliography
Dance Technology - References
Dance Mat - PS2 na Czech Computer

zdroj:
Niki Cardwell:
Computer dance gets pupils active. BBC News Health, 15 September 2007

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Daniel Tocháček

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.