Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Aktivity UNESCO na poli vzdělávacích technologií
Odborný článek

Aktivity UNESCO na poli vzdělávacích technologií

18. 4. 2007 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Bořivoj Brdička

Anotace

Upoutávka na aktivity UNECSO na poli vzdělávacích technologií a odkaz na specializovaný server ICT in Education.

Využití technologií k výukovým účelům je v současné době na celém světě chápáno jako nutnost a zároveň příležitost zvýšit kvalitu vzdělávání. UNESCO dává velkou prioritu takovému způsobu implementace technologií, který vytváří spravedlivější a otevřenější školství. K hlavním otázkám, na něž se činnost UNESCO soustředí, patří:
• Jak urychlit proces vedoucí k dostupnosti celoživotního vzdělání pro všechny?
• Jak zajistit rovnováhu mezi stejnými podmínkami pro všechny žáky a možností růstu těch nejlepších?
• Jak mohou technologie pomoci sladit potřebu univerzálního a místně specifického vzdělání?
• Jak zajistit, aby kompetence získané vzděláním umožnily každému jednotlivci využívat všech výhod, které přináší celoživotní všudypřítomnost technologií?

Různé věci se člověku honí hlavou, když se snaží nad podobnými otázkami zamyslet. Za prvé, současné informační a komunikační technologie jsou jen pokračováním dlouhého vývoje učebních pomůcek, na jehož počátku byla křída a učebnice. Za druhé, na technologie je třeba pohlížet stejně jako na každou pomůcku, tj. musí být k výukovým účelům přizpůsobeny. Za třetí, využívání vzdělávacích technologií vyvolává potřebu řešit celou řadu etických a právních záležitostí, jako např. autorská práva, rostoucí výměnu výukového obsahu jako zboží nebo globalizaci vzdělávání v protikladu k zachování kulturních odlišností.

Toto je úvodní sdělení umístěné v tématické části Webu UNESCO ICT in Education. Můžete zde navíc najít též odkazy na aktuální aktivity této organizace týkající se dané problematiky. Obsah je publikován ve dvou jazykových mutacích – anglické a francouzské.

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.