Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Počítačoví vědci hledají inspiraci u člověka
Odborný článek

Počítačoví vědci hledají inspiraci u člověka

21. 10. 2001 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Bořivoj Brdička

Anotace

Zpráva o studii firmy IBM, která naznačuje budoucí vývoj počítačových systémů.

Počítačové systémy mají nedostatky, jsou poruchové a je velmi obtížné je řídit. Podle Paula Horna, víceprezidenta IBM zodpovědného za výzkum, přišel čas změnit současnou filosofii rozvoje technologií v prostředí stále se zvyšující komplexnosti počítačových sítí. IBM se právě chystá distribuovat 75000 kopií 39 stránkové zprávy Paula Horna, v níž formuluje nadcházející úkoly počítačového průmyslu jako "novou velkou výzvu". IBM se v této souvislosti zavazuje podílet se přinejmenším na 50 výzkumných projektech různých univerzit v příštích 3 až 5 letech.

Hornova zpráva naznačuje možný směr dalšího vývoje počítačových technologií. Nazývá ho "počítačovou autonomií". Jedná se o metaforu převzatou z biologie, která má vyjadřovat vyšší stupeň automatizace, jehož by měly budoucí počítačové systémy dosáhnout. Princip je podobný lidskému nervovému systému, který automaticky řídí takové procesy jako srdeční rytmus, dýchání, trávení apod. Podobně mohou fungovat i systémy počítačové. Jejich programy mohou být koncipovány tak, aby reagovaly na změny stavu jejich vlastního digitálního prostředí tak, že budou schopny adaptace a sebe zotavení.

zdroj: Steve Lohr - "Směřování ke komplexitě - Počítačoví vědci hledají inspiraci u člověka", The New York Times, 15. říjen 2001

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.