Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Geonext – dynamická geometrie zdarma
Odborný článek

Geonext – dynamická geometrie zdarma

24. 4. 2008 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Milan Prikner

Anotace

Popis freewarového programu vyvinutého na německé Universität Bayreuth, který umí vytvářet dynamické konstrukce geometrických objektů.

 

Geonext je freewarový program vyvinutý na německé Universität Bayreuth a šířený pod GNU General Public License. Pro mě jako učitele na základní škole je plnou náhradou za komerční software Cabri. Stejně jako s Cabri, lze s Geonextem provádět dynamické konstruování geometrických objektů. Dynamické konstrukce umožňují i takové věci, jaké s tradičním papírem, tužkou, pravítkem, tabulí a křídou dělat nelze. Zkonstruované objekty můžeme na obrazovce přesouvat, měnit jejich délku, velikost.

Ovládání a možnosti tohoto programu jsou velmi podobné jako u Cabri – je velmi intuitivní. Ukažme si spíše konkrétní využití Geonextu ve výuce. Na seznámení s programem jsem vytvořil jednoduchý návod k základnímu ovládání prvků programu. Děti se samostatně naučí ovládat program, a poté pokračují základními konstrukcemi.

 

Geonext

 

Síla tohoto programu se však naplno projeví, pokud necháme děti samostatně experimentovat s námi vytvořenými konstrukcemi nebo ještě lépe s konstrukcemi, které si samy vytvoří. Jako příklad mohu dát následují konstrukce výšektěžnic trojúhelníku (odkazy na soubory typu GTX pro Geonext). Děti mohou experimentovat s tím, za jakých podmínek se průsečík výšek bude nacházet uvnitř trojúhelníku, kdy splyne s jedním z vrcholů a kdy bude vně trojúhelníku. Obdobnou otázku můžeme položit i v případě těžiště. Další konstrukce vyloženě nabízí otázku, za jakých okolností splynou těžnice a výšky. Pokud děti samy objekty pohybují, lépe si uvědomí rozdíly mezi výškou a těžnicí, což by se na tabuli nebo papíře těžko představovalo.

Dynamická geometrie slouží k samostatnému objevování vztahů mezi geometrickými objekty a myslím, že může být přínosem pro každé dítě na druhém stupni. Za největší výhodu Geonextu považuji jeho volnou šiřitelnost. Program můžete nainstalovat ve škole na libovolný počet počítačů a děti si jej mohou spustit i na počítači doma.
Odkaz:
Milan Prikner - Geonext – dynamická geometrie zdarma, Milan Prikner – ZŠ Filosofská, 22.4.2008

 

Poznámka:
Tento příspěvek vznikl jako výstup předmětu Tvorba didaktických materiálů na Katedře informačních technologií a technické výchovy UK Praha, Pedagogická fakulta.

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Milan Prikner

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.