Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Facebookoví šílenci na HBO
Odborný článek

Facebookoví šílenci na HBO

9. 4. 2013 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Libor Trhlík

Anotace

Recenze televizního dokumentu informujícího o vlastnostech Facebooku s komentářem problematiku vztahující k činnosti učitelů.

Věřím, že v době, kdy dochází k neuvěřitelnému rozmachu sociálních sítí, snad ani nemusím nikomu vysvětlovat, jaké možnosti Facebook nabízí. „Ať ho milujete, či nenávidíte, je nejúspěšnější sociální sítí na světě.“ [1] Zajišťuje především komunikaci mezi lidmi – sdílení nadcházejících událostí (setkání, koncertů, večírků…), multimediálních dat (fotografií a videí), kontakt s přáteli i kolegy, reklamu a kdo ví co ještě. Slovo Facebook vidíme a slyšíme dnes a denně prakticky všude kolem nás. Na internetu, v rádiu, televizi a snad ve všech možných médiích, která nám jsou dostupná. Téměř by se mohlo zdát, že kdo není na Facebooku, jako by nebyl.

V této souvislosti se dnes mnozí ptají, zda je tato služba opravdu tak báječná, užitečná, zábavná a praktická? Jaká skrytá rizika a nebezpečí, která nejsou na první pohled zřejmá, svým uživatelům přináší?

Na první z otázek si dovolím odpovědět, ano. Tato služba, a musím říci, že nejen tato (existují i jiné velké sítě jako je Twitter, Myspace, Google+, ad.), skýtá opravdu neskutečné možnosti. Dovoluje být v kontaktu s rodinou, se současnými i dávnými kamarády, s lidmi, se kterými nemáme jinou možnost se setkávat. Jejím prostřednictvím nacházíme nové známé, kontakty a třeba i prezentace firem, atd. Zní to skoro ideálně.

Všichni však pravděpodobně tušíme, že rizika jsou nezanedbatelná. Sociální sítě mohou být, a skutečně často jsou, hrozbou - dokonalým prostředníkem k nahlédnutí do vašeho soukromí. Doslova vybízejí ke sdílení veškerých osobních dat, zážitků, radostí, problémů. To vše může pro každého z nás jednoho dne mít až fatální důsledky.

Po zhlédnutí kanadského dokumentu Facebookoví šílenci [1], v české verzi odvysílaného HBO, jsem nabyl přesvědčení, že téma sociálních sítí je skutečně aktuální a ožehavé. Film je poutavý, nahlíží na osudy lidí sdílejících své osobní informace, snaží se realisticky vysvětlit jak Facebook funguje. Můžete se seznámit s osudy lidí, kteří přišli o práci, o svého životního partnera, svoji důstojnost nebo dokonce skončili ve vězení. Nahlédnete i do příběhů, kde sdílení na Facebooku naopak pomohlo k nalezení dávno ztracených přátel, či příbuzných, i do případu, který vyústil ve šťastné manželství. Osobní příběhy jsou kvůli hledání širšího kontextu prokládány komentáři odborníků z oblasti sociologie, internetové bezpečnosti a nových médií.

Skutečných příběhů je v tomto dokumentu více. Pro ilustraci uvedu dva z nich jako příklad neuváženého, či nepozorného způsobu užití Facebooku.

První příběh se stal v Hamburgu [2]. Měl okamžitou odezvu a vyvolal sled závažných událostí. Začátkem června 2011 chtěla patnáctiletá Thessa na oslavu svých 16. narozenin pozvat pár přátel a omylem nastavila událost jako viditelnou celému světu. I přes zoufalé veřejné prohlášení rodiny, že párty se nekoná, se sešlo přes 1500 dívčiných „přátel“. Oslava se nakonec rozrostla v pouliční party, provázenou výtržnostmi, při michž museli zasahovat policie a hasiči. Dalo by se říci, že Facebook zde vykonal svoji kouzelnou roli – přivést lidi blíže k sobě. To vše zapříčinil jediný chybný klik.

Jiný příběh, v němž se neuvážené sdílení fotografií projevilo až po několika letech, nás zavede do Vancouveru v Kanadě [3]. Mladý kandidát za demokratickou stranu Ray Lam se snažil využívat Facebook pro komunikaci se svými potencionálními voliči. A ono to fungovalo. Ale ne tak, jak by si nejspíš přál. Jeho politická kariera, byla na slibném vzestupu. Ovšem jen do té doby, než se médiím dostaly do rukou jeho facebookové fotografie z dob, kdy studoval na střední škole. Značně choulostivé fotografie z večírku, na které sám již téměř zapomněl.

Je neuvěřitelné, jak takováto pro naše děti celkem běžná věc může snadno zničit karieru. Vše, co uvedete, může být později, kdy budete např. žádat o novou práci, dohledatelné a použitelné proti vám. I prezident USA Barack Obama v diskuzi na wakefieldské střední škole varuje studenty před tím, co zveřejňují na Facebooku.

US President Obama warns children on Facebook postils

Skutečně si rozmyslete, co uveřejníte prostřednictvím sociálních sítí, neboť nikdy nevíte, kdo jsou vaši přátelé“ [1]. Informace uvedené na internetu jsou uchovávány i po dobu několika let a někdy dokonce navždy (viz Brewster Kahle a jeho stroj na cestování časem). Vytvářejí vaši tzv. digitální stopu (viz Nezapomínejme zapomínat).

Graham Cluley, jeden z předních odborníků v otázkách bezpečnosti internetu, uvádí, že „se v reálném světě učíme ze svých předešlých chyb, ale v kybersvětě to tak ve skutečnosti nefunguje a lidé jsou stále na úrovni neandrtálců“ [1]. Soukromé a osobní informace (jméno, příjmení, datum narození, vzdělání, koníčky, přátelé, atd.) nejsou soukromé bezdůvodně. V žádných podmínkách komunitních serverů se nepíše, že svůj uživatelský profil musíte úplně a do posledního detailu vyplnit. Pokud taková data vystavíte (sdílíte), nikdy je nebudete moci s jistotou úplně vymazat a kdokoli je může v budoucnu zneužít. Musíme být schopni nebezpečí eliminovat na únosnou míru, což neodmyslitelně patří k základním opatřením pro osobní bezpečnost. Tato schopnost souvisí s počítačovou a především síťovou gramotností (viz Pozor na internetové informační bubliny!).

Pozor ale, je nezbytné mít schopnost online prostředí maximálně využívat též v rámci výkonu svého povolání. Musíme si všichni uvědomit, že i na síti jsme přítomni v roli učitele. Chceme-li, aby naše působení brali ostatní vážně, bez vhodně voleného předávání svých osobních postojů se neobejdeme. Umět správně nastavit hranici patří k základním dovednostem člověka vybaveného síťovou gramotností (viz Jste rezident nebo návštěvník?, Učitel a sociální sítě).

Facebookoví šílenci jsou natolik poutavým dokumentem, že by ho měla vidět dnešní generace teenagerů téměř povinně a rozhodně ho doporučuji všem, kdo se na sociálních sítích pohybují nebo to mají v úmyslu udělat. Dokument je možná díky vrozené snaze současných médií přitáhnout pozornost diváků trochu více kritický, ale vychází z reality. Najdeme zde i příběhy pozitivní, kde Facebook pomohl. Závěr je jasný. Máte-li možnost, podívejte se na dokument i vy. Budou ho ještě opakovat.

Literatura a použité zdroje

[1] – Hbo. Facebookoví šílenci. 2013. [cit. 2013-4-6]. Dostupný z WWW: [http://www.hbo.cz/movie/facebookovi-silenci_-72908].
[2] – Mail Online. Not so sweet 16: Birthday girl goes into hiding after 1,500 Facebook users said they would attend. 2011. [cit. 2013-4-6]. Dostupný z WWW: [http://www.dailymail.co.uk/news/article-1394536/Not-sweet-16-Birthday-girl-goes-hiding-1-500-Facebook-users-said-attend.html].
[3] – Cbc News. Candidate's racy Facebook photos showed 'lack of judgment'. 2009. [cit. 2013-4-6]. Dostupný z WWW: [http://www.cbc.ca/news/technology/story/2009/04/20/bc-facebook-ray-lam-facebook-photos-james.html].

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Libor Trhlík

Hodnocení od uživatelů

David Mikoláš
12. 4. 2013, 09:41
Děkuji panu Trhlíkovi za podnětný článek a zejména za tip na "Facebookové šílence". Určitě využiji v rámci výuky informatiky.
Jiřina Piškulová
16. 4. 2013, 08:44
Škoda, že se na dokument nelze podívatzatím nikde online, článek mě zaujal a na dokument jsem zvědavá. Budu si muset počkat na vysílání HBO.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.