Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Aktivity z Digicenter (7. akce Virtuálního Digicentra)
Odborný článek

Aktivity z Digicenter (7. akce Virtuálního Digicentra)

5. 2. 2020 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Jaroslav Mašek
Tento článek je součastí seriálu: Akce Virtuálního Digicentra

Anotace

Představení 7. akce Virtuálního Digicentra.
 

Na začátku prosince 2018 jsme s Bořivojem Brdičkou navštívili zahajovací setkání Digicentra v Brně nazvané Ovládej, abys nebyl ovládán: sdílení dobré praxe. Brněnské Digicentrum se po Liberci a Praze stalo tehdy třetím místem, kde se mohli učitelé pravidelně scházet a navzájem si předávat své zkušenosti s využitím digitálních technologií (dnes jich je celkem 5). Už tehdy jsme přemýšleli nad tím, jak všechna tato Digicentra propojit, aby jejich účastníci mohli mezi sebou sdílet své nápady a zkušenosti. Ukázalo se však, že chceme jít ještě dál.

Činnosti a aktivity

Nejde totiž jen o nápady a zkušenosti. Jde také o činnosti, které na těchto setkáních realizují, a o aktivity, které zde vytvářejí. Ty by pak mohly být součástí stejného sdíleného prostoru.

Za hranice Digicentra

Tento prostor by pochopitelně nesloužil pouze účastníkům Digicenter. Byl by určen i ostatním, kteří na jejich návštěvu nemají čas nebo do nich zatím nenašli cestu. Uvedené místo by tak nepřímo propojilo obě tyto skupiny. 

Konkrétní prostor pro sdílení

Myšlenka sdílení materiálů tu byla již od samého začátku vzniku koncepce Digicenter. Když pak v květnu 2019 vzniklo Virtuální Digicentrum, nabízelo se tento záměr realizovat právě zde.

Aktivity z Digicenter jako další akce VDC

Aktivity z Digicenter jsou nyní tímto místem, kde se mohou potkávat účastníci a účastnice všech Digicenter, vyměňovat si materiály a aktivity, které zde vytvoří, či sdílet zkušenosti a nápady s ostatními učiteli.

Elixíří digitální komunita

Digicentra Elixíru nejsou jen o setkáních se zajímavými lidmi či o poznávání technologií a současných trendů spojených se vzděláváním. Jsou prostorem pro sdílení inspirací a nápadů, a to nejen od těch, kteří tato setkání vedou, ale mezi všemi jejími účastníky.

Byla by proto škoda, kdyby se právě tyto nápady a inspirace nedostaly také k ostatním učitelům, kteří by je mohli využít ve své výuce, škole nebo kdekoliv jinde. A právě prostřednictvím sdílení v prostředí Virtuálního Digicentra se to může podařit. 

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.