Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > 10 principů kybernetické bezpečnosti v oblasti ochrany soukromí
Odborný článek

10 principů kybernetické bezpečnosti v oblasti ochrany soukromí

23. 11. 2022 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Jaroslav Mašek

Anotace

Ochrana našeho soukromí v online světě je významnou oblastí kybernetické bezpečnosti. V tomto článku se podíváme na základní principy, pomocí nichž tuto ochranu zvyšujeme.
 

Kybernetická bezpečnost patří bezpochyby k jedné z 20 oblastí digitálních dovedností, které bychom dnes měli rozvíjet. Jelikož je však poměrně široká, nabízí se otázka, na co se v ní zaměřit, které principy upřednostnit před ostatními. Odpověď na tuto otázku se může na první pohled zdát složitá, když se však zeptáme, jak bychom mohli co nejlépe ochránit naše soukromí v online světě, zúží se celá problematika na několik zásad a konkrétních kroků. Pojďme se na ně nyní podívat.

10 principů kybernetické bezpečnosti v oblasti ochrany našeho soukromí

1. Správa přístupových údajů a citlivých informací

Pro generování dostatečně silných hesel a pro zálohu a celkovou správu přístupových údajů a dalších citlivých informací používáme výhradně správce hesel (password manager, např. 1Password, NordPass, Bitwarden).

2. Vícefaktorová autentizace

U všech systémů, které to podporují, zapojujeme vícefaktorovou autentizaci (MFA) prostřednictvím softwarových (např. Google Authenticator, 2FAS, Authy) či hardwarových (např. YubiKey, Kensington VeriMark) tokenů.

3. Šifrovaná komunikace

Pro ochranu našeho soukromí a skrytí našich aktivit na internetu, pro zabránění sledování či cílené reklamy využíváme šifrovanou internetovou komunikaci prostřednictvím virtuálních soukromých sítí (VPN, např. NordVPN, ExpressVPN, ProtonVPN).

4. Chráněný e-mail

Pro ochranu našeho soukromí a zabránění sledování aktivit spojených s naším e-mailem používáme služby pro skrytí e-mailových adres (např. SimpleLogin, Fastmail, DuckDuckGo Email Protection).

5. Soukromý prohlížeč

Zvýšení soukromí při prohlížení a vyhledávání na internetu dosáhneme vhodnou volbou prohlížeče (např. brave), vyhledávače (např. DuckDuckGo), doplňků do prohlížeče (např. AdGuard), nebo alespoň nastavením soukromí a zabezpečení v našem stávajícím prohlížeči (např. v Safari zabráněním ve sledování napříč stránkami nebo skrytím IP adresy před trackery a webovými stránkami).

6. Zabezpečené online účty

Ve správě online účtů zkontrolujeme všechny volby související se zabezpečením a ochranou soukromí (např. ve správě Google účtu všechna zařízení a aplikace třetích stran, které mají k účtu přístup, nebo nedávnou bezpečnostní aktivitu).

7. Kontrolované sdílení

Ve správě online účtů dále zkontrolujeme všechny volby související se sdílením (např. ve správě Facebook účtu, v Prohlídce soukromí, kdo může vidět obsah, který sdílíte, nebo jak vás mohou lidé najít).

8. Ochrana dat a osobních údajů na zařízeních

Data a osobní údaje chráníme pomocí komplexního bezpečnostního řešení pokrývajícího všechna naše zařízení (např. řešení od společnosti Norton apod.).

9. Nastavení soukromí a zabezpečení na zařízeních

Na všech nejen mobilních zařízeních projdeme nastavení soukromí a zabezpečení, zejména pak polohové služby. Zkontrolujeme, které aplikace a kdy polohové služby využívají, a případně toto nastavení upravíme.

10. Záloha dat a zařízení

Veškerá data a všechna naše zařízení zálohujeme buď automaticky v rámci cloudového řešení integrovaného do systému (např. iCloud), nebo prostřednictvím bezpečnostního řešení (viz bod 8), jehož součástí bývá také zálohování, případně pomocí jiných cloudových služeb, které podporují šifrování (např. Proton Drive). Kombinovat se též dá s cloudovými službami jako One Drive, Google Drive apod.

Učitelé jdou příkladem

Kdo jiný by měl jít v naplňování výše uvedených principů příkladem než právě učitelé? Právě oni by měli mít zkušenost s různými řešeními, která pokrývají zásadní oblasti kybernetické bezpečnosti, aby mohli dát svým žákům tipy a nasměrovat je správným směrem. Při získávání vlastních zkušeností mohou čerpat informace a inspiraci z celé řady zdrojů, za všechny zmiňme například KYBcast.

Obrovskou výhodu mají navíc v tom, že na to nejsou sami. Pokud by se jim některé postupy zdály příliš komplikované, určitě najdou v prostředí školy odborníky na kybernetickou bezpečnost (ICT koordinátora, ICT metodika, IT guru, správce ICT), kteří jim s konkrétním nastavením pomohou.

Problematika, kterou není možné bagatelizovat

Techniky sledování našich aktivit na internetu ve snaze získat o nás co nejvíce informací nebo kvůli zcizení a zneužití naší identity se neustále vyvíjí a v budoucnu budou ještě mnohem sofistikovanější. Proto otázky spojené s ochranou našeho soukromí v online světě jsou stále naléhavější a rozhodně bychom je neměli zlehčovat, nebo se jimi dokonce vůbec nezabývat. Jinak řečeno, zajištění ochrany našeho online soukromí by pro nás vždy mělo být na prvním místě.

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.