Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Kurz Vzdělávací technologie pro 21. století
Odborný článek

Kurz Vzdělávací technologie pro 21. století

31. 8. 2011 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Bořivoj Brdička
Tento článek je součastí seriálu: Kurz RVP_VT21

Anotace

Informace s pozvánkou na kurz organizovaný v rámci e-learningového modulu portálu RVP. Má sice běžnou kombinovanou formu, ale je mimořádný svou otevřeností.

Drazí kolegové, rád bych vás upozornil na to, že za pár dnů (konkrétně v pondělí 12. září) bude zahájen e-learningový kurz portálu RVP (viz E-learning) nazvaný Vzdělávací technologie pro 21. století, jehož symbolickým garantem je Učitelský spomocník. V rámci toho, na jaké způsoby dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků jsme dosud zvyklí, bude možná poněkud atypický. Bude se totiž snažit v našich poměrech ověřit možnost aplikovat metodiku otevřených výukových postupů v duchu MOOC (viz Masivní otevřené online kurzy). V důsledku této skutečnosti budou všechny studijní materiály kurzu, výměny názorů účastníků i výstupy volně dostupné učitelské veřejnosti.

Hlavním místem, kde se vše bude odehrávat, je systém řízení výuky (LMS) modulu E-learning, jímž je Moodle, na adrese http://elearning.rvp.cz/kurzy/course/view.php?id=81. Do kurzu je možné se po povinném průchodu přihlašovacím modulem portálu přihlásit jako host, to znamená, že ho lze anonymně otevřít a prohlížet si volně veškerý jeho obsah. Jediné omezení, které host má, je nemožnost aktivního zapojení v diskusních fórech, která jsou významnou komponentou aktivit kurzu. Každý z vás má tedy možnost zkoumat studijní materiály ke všem lekcím, prohlédnout si, o čem se mluví ve fórech, a dokonce se též zúčastnit spolu s každým tématem organizovaného online setkání, jehož základem bude zvaná přednáška a diskuze přítomných ve formě webináře.

Ptáte se možná, jaké výhody vlastně oficielní zápis do kurzu má? Odpověď je celkem jednoduchá. Zavazuje vás k aktivní účasti. Dává vám příležitost stát se nedílnou a viditelnou součástí komunity učitelů podílejících se na šíření dobré praxe v oblasti využití vzdělávacích technologií v našich školách. Umožní vám osobně se setkat se stejně zaměřenými kolegy a po dobu 3 měsíců s nimi být v mnohem užším kontaktu, než normálně. Plnohodnotná úspěšná účast navíc nutně bude mít vliv na to, jak jste vnímáni svým vlastním okolím. Podnítí podstatný rozvoj vašeho osobního vzdělávacího prostředí (viz Smysl osobního vzdělávacího prostředíNový pohled na osobní vzdělávací prostředí) a nasměruje váš další profesní růst.

Možná patříte k těm, kdo nemá potřebu se zviditelňovat, ale o problematiku moderních vzdělávacích technologií se zajímáte a náš kurz budete sledovat anonymně. I tak jste vítáni. Tento způsob jednosměrného pouze na příjem orientovaného zapojení je u kurzů typu MOOC docela běžný. Vězte, prosím, že nám rozhodně uděláte radost jakoukoli zpětnou vazbou či zmínkou určenou vašim kolegům. Bude-li to online (třeba na Facebooku nebo Twitteru) nezapomeňte svůj vzkaz vybavit klíčovým slovem (tagem) RVP_VT21.

Těšíme se na setkání s vámi!

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.