Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Nakupujeme drony
Odborný článek

Nakupujeme drony

11. 5. 2022 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Jaroslav Mašek
Tento článek je součastí seriálu: Drony ve škole

Anotace

Jaké drony v roce 2022 do školy pořídit a na co všechno přitom myslet, se podíváme v druhém dílu seriálu o dronech ve škole.
 

Pokud jste se rozhodli, že do vaší školy pořídíte nové drony, nevyvstává jen otázka jaké, ale též, co všechno dalšího dokoupit, abyste je co nejefektivněji využili, a současně, aby vám zůstaly co nejdéle v té nejlepší kondici. Pojďme se na některé tyto oblasti nyní podívat.

Drony

Ať už nákup dronů uskutečníte tento školní rok, nebo kdykoliv v budoucnu, pravděpodobně se vždy budete orientovat především podle jednoho hlavního kritéria a tím bude poměr cena/výkon. Jinak řečeno, z jakého aktuálního modelu respektive setu vytěžíte ve škole co nejvíc. To ovšem neznamená, že byste museli nakupovat drony výhradně a jen podle tohoto hlediska. Uvedu příklad: v dubnu 2022 byste tímto přístupem mohli vybrat například set DJI Mini 2 Fly More Combo a těch pak nakoupit víc (např. šest pro skupiny po dvou až čtyřech žácích), ale zároveň také objednat jeden dron z vyšší kategorie, opět v setu, např. DJI Air 2S a jeden set FPV dronu, např. DJI FPV Combo. A pokud vám přijde nesmyslné utratit cca 70 tisíc korun (přibližná cena v květnu 2022) za dva drony, když za tuto částku můžete mít pět sad dronů z nižší kategorie, které budou vám i žákům plně dostačovat, vězte, že svůj smysl to má. Je to stejné, jako kdybyste do školy pořídili jen kancelářské počítače, protože i na nich se přece dá pracovat s grafikou a videem.

Vedle kritéria cena/výkon je při pořizování dronů dobré, podobně jako při koupi jakékoliv jiné technologie, sledovat též aktuální dění v daném odvětví a vědět, kdy konkrétní výrobce obvykle přichází s novými produkty, abyste nekoupili dva roky staré zařízení jen několik týdnů nebo dnů před vydáním jeho nástupce. Opět si dovolím příklad: pokud chci koupit dron od DJI, budu sledovat dění kolem této společnosti, abych zjistil, že firma v květnu 2022 chystá uvést DJI Mini 3 Pro (shodou okolností se tak stalo včera), nástupce předchozího modelu DJI Mini 2, který jsem měl původně v plánu pořídit, a mohu pak s nákupem vyčkat a rozhodnout se pro konkrétní variantu až po srovnání obou modelů.

Příslušenství

Pořízením dronu, v setu nebo bez něj, naše investice zdaleka nekončí. Níže je stručný výčet příslušenství, které je dobré pro každý dron mít, ať už jde o drony programovací, nebo multimediální (většinu z níže uvedeného příslušenství jsme do školy pořídili k našim dronům DJI Mini 2 Fly More Combo).

  • náhradní baterie (min. dvě navíc, pokud nejsou obsaženy v setu)
  • náhradní vrtule (i pokud jsou součástí setu)
  • přenosná taška nebo kufr (pokud není součástí setu)
  • ochrana vrtulí (pro létání zejména v interiéru)
  • paměťové karty (min. dvě pro každý dron, pokud je určen převážně k natáčení a fotografování)
  • ND filtry (pro drony určené k filmování a focení)
  • clona a ochrana objektivu (u dronů určených k natáčení)
  • přistávací plocha pro dron (případně v kombinaci se zvýšenými přistávacími nohami)

Pojištění

Jestli bychom na něčem v souvislosti s drony neměli šetřit, pak je to jejich pojištění. O to víc, pokud předpokládáme, že žáci nemají s jejich provozem mnoho zkušeností. Ale i v případě, že zkušení budou, pojištění je pořád na místě. Stále je poměrně vysoká pravděpodobnost, že k poškození či ztrátě dronu dojde (viz nejčastější příčiny poškození dronu vedoucí ke vzniku pojistné události). Potvrzuje to i výzkum, ve kterém více jak 50 % pilotů dronů uvedlo, že se svým dronem havarovali jedenkrát až pětkrát. [1]

Variant pojištění dronu máme hned několik: komplexní pojištění, pojištění odpovědnosti nebo havarijní pojištění, která lze u nás sjednat ve vybraných pojišťovnách. Firma DJI pak při nákupu svých dronů nabízí pojištění s názvem DJI Care Refresh, v rámci kterého máte nárok na dvě resp. tři výměny poškozeného dronu v období jednoho nebo dvou let. U některých modelů je možná výměna i v případě ztráty dronu, např. když vám dron uletí (DJI Flyaway Coverage). [2][3]

Kurzy

Pokud vám v rozpočtu na drony zbydou peníze, pořiďte za ně kurzy pro učitele a žáky, kteří pak budou vést kroužky nebo výuku s drony. Může jít jak o úvodní seznamovací školení, tak o semináře zaměřené více na legislativu a přípravu na pilotní zkoušky A1/A3, případně A2. Vždy se vám vyplatí pozvat si do školy odborníky, alespoň v počáteční fázi, než si myslet, že všechno nastudujete a zvládnete sami.

Servis a podpora

Při nákupu dejte přednost firmám, které vám vedle dodávky dronů a příslušenství dokážou poskytnout kvalitní servis a především podporu, ideálně přímo ve vaší škole, abyste ve chvíli, kdy začnete řešit problémy, měli k dispozici odborníky s dostatkem zkušeností.

Předvedení a zápůjčka

Jestliže sami dron nevlastníte a nemáte ani představu o tom, který by byl pro vaši školu vhodný, poraďte se u firem, které se dronům věnují, a požádejte je o ukázku vybraných modelů. Zvažte i možnost zápůjčky konkrétního typu, ať si můžete vše vyzkoušet ještě předtím, než začnete sestavovat objednávku.

Na co jsme zapomněli

Zdá se, že máme všechno. Nebo jsme snad na něco při pořizování dronů zapomněli? Určitě vás ještě něco napadne nebo časem zjistíte, že by se vám hodilo ještě tohle nebo tamto. Proto je dobré nechat si v rozpočtu nějakou rezervu, třeba na nákup softwaru pro profesionální úpravu natočených videí nebo pro aplikaci, pomocí níž dokážete plně využít potenciál vašeho dronu. Možná si ale i tady řeknete, že by to byly zbytečně vyhozené peníze. Že vám budou stačit nástroje, které jsou zdarma, protože s nimi zvládnete udělat vše, co potřebujete. Vám to možná stačit bude, ale bude to stačit i vašim žákům?

*

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na opravy@spomocnik.cz.

 

Literatura a použité zdroje

[1] – Jaká je reálná šance, že vám spadne nebo uletí dron?. 2021. [cit. 2022-5-8]. Dostupný z WWW: [https://svetdronu.net/sance-na-pad-dronu/].
[2] – Pojištění dronu pro hobby i profesionální účely. [cit. 2022-5-8]. Dostupný z WWW: [https://dronpro.cz/pojisteni].
[3] – KAŠPAROVÁ, Lenka. Povinné ručení nebo havarijní pojištění dronu? Vyplatí se vám?. 2020. [cit. 2022-5-8]. Dostupný z WWW: [https://www.mesec.cz/clanky/povinne-ruceni-nebo-havarijni-pojisteni-dronu-vyplati-se-vam/].

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.