Domů > Spomocník > Gymnaziální vzdělávání > Jak se zbavit digitálních zlozvyků
Odborný článek

Jak se zbavit digitálních zlozvyků

7. 12. 2022 Gymnaziální vzdělávání Spomocník
Autor
Jaroslav Mašek
Tento článek je součastí seriálu: Digitální minimalismus

Anotace

Jak vypadají naše digitální návyky? A jak vypadají digitální návyky našich žáků. Uvědomujeme si je a jsme ochotni je změnit, když se z nich stanou zlozvyky? A jak na to a co tím získáme?
 

Čím déle se zabývám digitálním minimalismem a digitálním wellbeingem, tím více si uvědomuji, že naše schopnost nebýt ovládáni umělou inteligencí a týmy spojenými s ekonomií pozornosti závisí do značné míry na našich digitálních návycích, zda si je dokážeme uvědomit a změnit ve chvíli, kdy nám už nic nepřináší, ale především, zda se jich dokážeme zbavit, když se změní ve zlozvyky.

5 důvodů, proč měnit digitální návyky

  1. Zvýšení produktivity [1]
  2. Snížení množství rozptýlení, kterému jsme vystaveni [1]
  3. Zlepšení soustředění a koncentrace [1]
  4. Zbavení se digitálních (i nedigitálních) zlozvyků
  5. Získání lepších digitálních návyků

Tendence k digitálním a nedigitálním návykům

Naše životy jsou protkané zaběhlými návyky, které jsme si osvojili, a ony se následně staly naší součástí. Pokud však máte tendenci tíhnout k návykům v běžném životě, v tom digitálním na tom budete podobně, ne-li hůř. Navyknete si používat technologie určitým způsobem, vytvoříte si mnoho digitálních návyků a ani vás nenapadne přemýšlet o jejich změně.

Uveďme si několik příkladů: jsme na telefonu před usínáním nebo ihned po probuzení, jíme pravidelně u Netflixu, odpočíváme swipováním (projížděním) obsahu v sociálních sítích, bereme telefon neustále do ruky i při sledování seriálů či filmů, protože někdo zrovna něco napsal do skupinového chatu, schováváme se za svůj telefon v situacích, kdy se nám nechce s lidmi vedle nás komunikovat osobně, a tak bychom mohli pokračovat. Poslední příklad mě přivádí na myšlenku, jak je pomocí technologie snadné a pohodlné zůstat v naší komfortní zóně a nemuset ji opustit.

Jak začít měnit digitální návyky

Pojďme si ukázat změnu digitálních návyků na konkrétním příkladu. Vezměte si vaši nejpoužívanější aplikaci a zamyslete se, jaké digitální návyky jste si při jejím používání vytvořili, a současně si položte otázku, co by se stalo, kdybyste je postupně začali měnit. Jakou první změnu byste provedli?

Mohli byste například zkrátit čas, který v aplikaci trávíte, pro začátek na polovinu. A pak začít se změnou chování v tamním prostředí, úpravou způsobu, jakým zde konzumujete obsah (např. zúžením rozsahu sledujících), nebo úpravou komunikace (eliminací reakčního režimu) apod.

Když se zeptáte na digitální návyky žáků

A následně můžete přinést téma digitálních návyků do třídy žákům a zeptat se jich, jaké digitální návyky si osvojili oni (samozřejmě jim také prozradit ty své). Počítejte však dopředu s tím, že se vám možná nebudou chtít svěřit. Digitální návyky jsou citlivým a velmi osobním tématem, které, pokud s vámi žáci začnou sdílet, ať už otevřeně, nebo anonymně, je signálem velké důvěry, kterou ve vás mají. Navíc od digitálních návyků a zlozvyků není daleko k digitálním závislostem. O to víc pak bude toto téma citlivější.

6 oblastí špatných digitálních návyků

Rozsah oblastí pokrývající digitální návyky je poměrně široký. V zásadě v každé činnosti, kterou s digitální technologií provádíme, máme vybudován konkrétní návyk – to, jak ji používáme, ale například i to, jak ji nepoužíváme.

Portál HTML.com před lety přestavil následujících 6 oblastí při používání digitálních technologií, ve kterých dochází k osvojení špatných digitálních návyků, či dokonce k digitálním závislostem:

  1. Špatná e-mailová etiketa
  2. Přilepení k telefonu
  3. Posedlost hraním her
  4. Sociální sítě
  5. Závislost na pornu
  6. Nezálohování dat

[2]

Přestože data v prezentované infografice budou dnes vypadat jinak (očekávejme vyšší čísla), dané oblasti nevymizely, naopak se k nim přidaly další, např. z oblasti kybernetické bezpečnosti. [3]

Počátky našich digitálních návyků

Kdy to všechno začalo? Kdy jsme získali naše digitální návyky? Pravděpodobně v prvních několika dnech či týdnech používání dané technologie či platformy, kdy obsah v ní spíše konzumujeme, než tvoříme, přirozeně proto, abychom dané prostředí poznali. Naše digitální návyky jsou tak úzce spojeny právě s konzumací obsahu, resp. se způsobem, jak jej konzumujeme. Často pak u tohoto způsobu zůstaneme déle, než bychom si možná přáli, a přenášíme jej do dalších platforem (např. extrémně rychlou konzumaci videí v TikToku do podobně rychlého přehrávání playlistů ve Spotify apod.). A někdy u daného způsobu konzumace zůstaneme napořád.

Kreativní návyky jako cesta z konzumních zlozvyků

Jak z toho ven? Jak se zbavit našich špatných návyků nezřídka spojených s konzumací obsahu? Cesta by mohla vést přes naši tvorbu. Pojďme si spíše než konzumní zlozvyky vytvořit tvořivé návyky. Staňme se závislými nikoliv na obsahu, který sledujeme, ale na obsahu, který sami tvoříme. To nás může přivést k pravidelné tvorbě, osvobodit od konzumace a pomoci nám uvědomit si, na čem opravdu záleží, co je pro nás důležité, čeho si ceníme a dává našemu životu smysl, a všechno ostatní opustit. A to jsme se opět dostali na začátek k digitálnímu minimalismu. Stále víc se ukazuje, že abychom byli v budoucnu úspěšní, budeme jeho principy potřebovat. Změna digitálních návyků je jedním z nich, a bezesporu tím nejvýznamnějším.

Literatura a použité zdroje

[1] – KENDRICK, Tonia. 10 Tips for How To Improve Digital and Online Habits. [cit. 2022-12-4]. Dostupný z WWW: [https://toniakendrick.com/how-to-improve-digital-and-online-habits/].
[2] – 6 Bad Digital Habits and How to Beat Them. 2015. [cit. 2022-12-4]. Dostupný z WWW: [https://html.com/blog/6-bad-digital-habits/].
[3] – 16 Bad Online Habits You Need to Break TODAY. 2022. [cit. 2022-12-4]. Dostupný z WWW: [https://www.allthingssecured.com/tips/online-bad-habits-how-to-break-them/].

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.