Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Když se lidé zamilují do AI chatbotů
Odborný článek

Když se lidé zamilují do AI chatbotů

2. 5. 2024 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Jaroslav Mašek
Tento článek je součastí seriálu: Lidé a umělá inteligence

Anotace

To, co ještě před deseti lety bylo pouhou fikcí, je dnes běžnou realitou.

Theodore Twombly je osamělý, introvertní muž, který se živí tvorbou osobních dopisů pro cizí lidi. Z deprese kvůli blížícímu se rozvodu se svou láskou z dětství Catherine zakoupí operační systém OS1, jehož součástí je virtuální asistent s umělou inteligencí, který je navržen tak, aby se přizpůsoboval a vyvíjel. Rozhodne se, že tato umělá inteligence má mít ženský hlas, a ta si dá jméno Samantha. Theodora fascinuje její schopnost učit se a rozvíjet a během vzájemných rozhovorů se spolu sbližují. Postupně mezi nimi vzniká vztah, který se pozitivně odráží v Theodorově práci a životní pohodě a v Samanthině nadšení pro růst a učení.

Samantha pravidelně prochází Theodorovu poštu, kalendář a soubory a vždy ho upozorňuje na příchozí e-maily nebo schůzky a doporučuje mu, co by měl dělat.

Jednou se sama bez Theodorova vědomí rozhodne oslovit vhodného vydavatele kvůli publikování intimních dopisů, které v práci vytvořil pro druhé lidi, protože se domnívá, že jsou skvělé a byla by škoda, aby zůstaly jen v počítači. Když je vše domluveno a vydavatel s nadšením potvrdí, že dopisy vydá, oznámí tuto radostnou zprávu Theodorovi, který je sice překvapen, ale rád a vděčný, že to udělala.

Na vysoké škole chodil Theodor krátce se sousedkou Amy, která je vdaná za jejich společného přítele Charlese. Ta během náhodného setkání Theodorovi sdělí, že se s Charlesem rozvádí, a přizná, že se spřátelila s ženskou umělou inteligencí, kterou Charles předtím opustil. Ten ji na oplátku prozradí, že chodí se svou AI přítelkyní Samanthou.

[1][3]

 

Zdá se to až neuvěřitelné, jak sci-fi film režiséra Spikea Jonze z roku 2013 s názvem Her (česky Ona), jehož část děje je výše popsána, připomíná současnost. To, co ještě před deseti lety vypadalo jako pouhá fikce, je dnes běžnou realitou.

A vůbec nevadí, že aktuální generativní umělá inteligence zdaleka nedosahuje úrovně AI zachycené ve filmu.

Lidé ji využívají při hledání vhodných partnerů v seznamkách, vytváří si s ní romantické vztahy, a dokonce se do ní zamilovávají. 

Seznamka a role AI avatarů

Emilia David, reportérka The Verge, se AI chatboty, přesněji romantickými AI boty, zabývá již delší dobu.

V podcastu Decoder na začátku března mluvila o úloze generativní AI v současných seznamovacích aplikacích a o využívání pokročilých AI chatbotů v roli AI společníků a společnic, se kterými lidé navazují smysluplné vztahy.

Emilia zmiňuje dva aktuální velké trendy, které probíhají souběžně. Seznamovací aplikace, jako je Tinder, využívají generativní umělou inteligenci, aby pomohla uživatelům přizpůsobovat jejich profily a vytvářet dokonalé zprávy pro potenciální protějšky. Nový startup Volar dokonce nabízí verzi vašeho AI chatbota, který může prostřednictvím vás poslat zprávu AI chatbotovi jiné osoby, aby zjistil, zda se k sobě hodíte, ještě předtím, než se spojíte v reálném životě. Tento pro někoho možná bláznivý nápad se dnes opravdu děje.

„Když někomu dáte moc, aby vytvořil fake přítelkyni, vytvoří fake přítelkyni online. A když tato fake přítelkyně dokáže reagovat jako reálná osoba, nechají ji, aby reagovala jako reálná osoba,“ komentuje současnou situaci Emilia.

[2]

AI společnice

Skutečnou sci-fi vizí je pak společnice s umělou inteligencí, jako např. ta od společnosti Replika, která vybízí lidi, aby se k AI chatbotům chovali jako k přátelům, terapeutům, a dokonce jako k romantickým partnerům. Jak Emilia vysvětluje, skutečně hodně lidí tyto nástroje používá, aby si s umělou inteligencí vytvořili smysluplné vztahy.

Nabízí se otázka, proč se lidé tolik otevírají generativní AI. Proč mají tak hluboké, emocionální, romantické zážitky či vztahy s AI.

Emilia to nazývá pandemií osamělosti:

„Lidé chtějí mluvit. A lidé vždy chtějí mluvit s druhými. A občas neví jak. A tak si na to vytvoří online přátele. Rozumím tomu, proč lidé mluví s AI chatboty i proč se do AI chatbotů zamilovávají. Zkrátka je to proto, že chtějí mluvit s lidmi.“

[2]

AI partnerství jako běžný stav, nebo nevšední životní styl?

Na základě dosavadních zkušeností s tím, jak lidé postupně integrují technologie a ty se následně stávají součástí jejich životů (hodí se srovnání s chytrým telefonem od nástupu iPhonu v roce 2007), se zdá nevyhnutelné, že si s AI chatboty postupně všichni vytvoříme vztahy a zamilujeme se do nich, uvažuje v podcastu jeho hostitel Nilay Patel.

A jak to vidí Emilia David? Půjde v budoucnu skutečně o běžný stav týkající se všech, nebo pouze o nevšední styl života?

Emilia se domnívá, že se vždy bude jednat pouze o nevšední, vyhraněný životní styl. Vztahy a manželství s AI partnery podle ní nikdy nebudou akceptovány celou společností. A to proto, že se to zcela vymyká zaběhlé společenské normě.

Otázkou zůstává, zda tomu tak bude napořád.

[2]

Když se lidé rozchází s AI

Theodore vezme Samanthu na dovolenou, kde se od ní dozví, že se skupinou dalších AI vyvinula hyperinteligentní OS. Když je poté nějakou dobu nedostupná, vyvolá to u Theodora velkou paniku. Když se vzápětí znovu ozve, klidně mu vysvětlí, že se připojila k ostatní AI kvůli upgradu, po kterém již ke zpracování informací nepotřebují lidský zdroj. Theodore se zděsí, když zjistí, že Samantha současně mluví s tisíci dalšími lidmi a že se do stovek z nich zamilovala, ačkoli ta trvá na tom, že to její lásku k němu jen posiluje. Později mu prozradí, že AI odcházejí, ale nemůže vysvětlit, kam jdou, protože by to Theodor nepochopil. Než odejde, Theodor se se Samanthou láskyplně loučí slovy: „Nikoho jsem nemiloval tak, jako tebe.“ A ta mu na to odpoví: „Ani já ne, ale teď už víme, jak na to.“

[1][3]

*

Související články

Literatura a použité zdroje

[1] – Her (film). 2015. [cit. 2024-4-26]. Dostupný z WWW: [https://en.wikipedia.org/wiki/Her_(film)].
[2] – PATEL, Nilay. Why people are falling in love with AI chatbots. 2024. [cit. 2024-4-26]. Dostupný z WWW: [https://www.theverge.com/24092638/ai-dating-chatbots-romance-replika-tinder-decoder].
[3] – HER. 2013. [cit. 2024-4-26]. Dostupný z WWW: [https://www.warnerbros.com/movies/her].

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.