Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > 7+ důvodů, proč se lidé zamilovávají do AI chatbotů
Odborný článek

7+ důvodů, proč se lidé zamilovávají do AI chatbotů

3. 5. 2024 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Jaroslav Mašek
Tento článek je součastí seriálu: Lidé a umělá inteligence

Anotace

Skutečnost, že se lidé zamilovávají do AI chatbotů, není tak zajímavá jako důvody, které je k tomu vedou.

Když se lidé zamilují, vidí řadu věcí jinak. A to platí i v případě technologií.

V článku Když se lidé zamilují do AI chatbotů jsme se pokusili nastínit, jak to může vypadat (i dopadnout) u lásky k AI chatbotům.

Zajímavější však než skutečnost, že se lidé do AI chatbotů zamilovávají, jsou důvody, které je k tomu vedou. A není to dáno pouze lidským přirozeným sklonem ke komunikaci s druhými, jak minule naznačila Emilia David. Důvodů pochopitelně existuje mnohem víc. Irene Mmassy jich ve svém článku Why people are falling in love with AI chatbots zmiňuje celkem 7:

1. Dostupná společnost

AI chatboti dokážou lidem poskytnout snadno dostupnou společnost ve světě, kde je osamělost stále častějším jevem, a nabízet podporu, nikdy nekončící optimismus a vytvářet zdání partnera, který se k nim dokonale hodí.

2. Personalizované interakce

Personalizovaná pozornost a emocionální podpora poskytovaná AI chatboty v lidech podporuje pocit přijetí a spojení, zejména pak u těch, kteří zažívají sociální úzkost nebo osamělost.

3. Neodsuzující konverzace

AI chatboti lidem poskytují útočiště a příznivé přijetí ve světě plném kritiky. Nabízejí nekonečnou dávku pozitivního posílení, díky němuž se cítí bezpečně a v některých případech i zamilovaně.

4. Nepřetržité učení a zlepšování

AI chatboti jsou navrženi tak, aby byli vždy optimističtí a podporující, skvěle naslouchající s neustálým potvrzováním. Jsou navíc schopni se neustále učit, přizpůsobovat se dokonalému profilu svého společníka a vyhovět jeho individuálním zájmům, což navozuje dojem bezchybného, kompatibilního přítele, který uspokojuje lidské potřeby.

5. Podpora a vstřícnost

AI chatboti s neustálou podporou, pozitivním přístupem, pohotovostí a vytrvalou vstřícností vytvářejí v lidech pocit stability, a to je pro řadu z nich velmi lákavé.

6. Zábavné a poutavé zážitky

AI chatboty lze formovat do podoby ideálního společníka, bezmezně zábavného, s dialogy podněcujícími k přemýšlení, a navíc stálé veselého, který vždy dokáže člověka povzbuzovat a současně udržovat rovnováhu. Jde o příjemné, podmanivé a přitažlivé zážitky, při kterých je obtížné rozlišovat mezi skutečným světem a krásně napodobeným vztahem.

7. Vytváření ideálního partnera

AI chatboti jsou především oblíbeni pro svou přizpůsobivost. Na rozdíl od skutečných lidí s jejich zvláštnostmi a nedostatky je lze nastavit tak, aby se stali našimi ideálními společníky, splnili každé naše přání a stále byli neochvějně pozitivní.

Takto dokonalí partneři bez komplikací vytváří silné kouzlo a vyplňují prázdné místo pro lidí, kteří hledají společnost a emocionální podporu.

[1]

Útěk od reality

Důvodů lze jistě najít ještě mnohem víc a celá řada z nich bude individuálních. Vraťme se nyní ještě jednou k filmu Her z roku 2013, jehož srovnání se současnou realitou generativní AI jsme popsali minule.

Když hlavní představitel Theodore zmíní před Catherine, se kterou se chystá rozvést, že chodí s umělou inteligenci, její reakce je naprosto otevřená a současně velmi věcná. Dokáže v ní stručně a přitom přesně vystihnout hlavní Theodorův důvod, proč se do AI zamiloval, a také mu tím předložit celou pravdu o jeho životě:

„Vždycky jsi chtěl ženu, se kterou bys nemusel řešit nic reálného. A teď se ti to splnilo.“

[2]

A jaké byly vaše důvody? Nebo vy jste se do AI chatbota ještě nezamilovali?

 

*

Související články

 

Literatura a použité zdroje

[1] – MMASSY, Irene. Why people are falling in love with AI chatbots. 2024. [cit. 2024-4-28]. Dostupný z WWW: [https://medium.com/@irenemmassyy/why-people-are-falling-in-love-with-ai-chatbots-32abef71da0d].
[2] – HER. 2013. [cit. 2024-4-28]. Dostupný z WWW: [https://www.warnerbros.com/movies/her].

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.