Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Dalších 10 výzev pro nový školní rok
Odborný článek

Dalších 10 výzev pro nový školní rok

5. 9. 2024 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Jaroslav Mašek

Anotace

Volné pokračování článku 10 největších výzev pro nový školní rok, vydaného před rokem.

Každý školní rok staví před učitele a vedení škol nové a vzrušující výzvy. Pokud jde o technologie, nejnáročnější úkoly nejsou zpravidla ukryty v integraci nových zařízeních, aplikacích nebo systémech do výuky a provozu školy, ale v hledání způsobů, jak stávající digitální řešení používat lépe a efektivněji.

Pokud jste tedy v průběhu loňského školního roku čelili některým technologickým výzvám, které jsme nastínili v článku 10 největších výzev pro nový školní rok vydaným před rokem, můžete na ně letos navázat tím, že je doplníte o další. Rozšíříte tak původních 10 oblastí o nové přístupy či aktuální technologické trendy.

Níže uvedené výzvy mají základ v článcích (uvedených v závorkách), které jsme na Spomocníkovi publikovali v průběhu posledního roku. V nich se o dané problematice dočtete víc.

Dalších 10 technologických výzev pro nový školní rok

1. Využívání nových modelů AI ve vzdělávání

Potenciál nových multimodálních jazykových modelů nejen při přípravě, ale zejména při organizaci a vedení výuky je značný. Nabízí se scénáře v podobě tandemové výuky s AI chatbotem, případně spoluvedená výuka (co-teaching) více učitelů s AI chatboty apod.

(Jak nový ChatGPT Edu ovlivní vzdělávání?)

2. Integrace AI vyhledávání do výuky

Vyhledávání s umělou inteligencí se stává zcela běžným způsobem, jakým dnes používáme internet. Tuto digitální kompetenci je proto potřeba u žáků rozvíjet a propojovat s ostatními dovednostmi, v čele s mediální a AI gramotností.

(Vyhledávání se mění. Přichází SearchGPT)

3. Učení mobilní etikety

Efektivní používání technologií začíná osvojováním digitálních návyků při používání mobilních telefonů. Vytvoření zásad používání telefonů a nastavení mobilní etikety může pomoci všem (žákům i učitelům), kteří správné digitální návyky nemají. Klíčové je, aby se do její tvorby zapojili nejen učitelé a školní IT odborníci, ale také žáci.

(Učte žáky mobilní etiketu, vyzývá absolventka střední školy)

4. Rozvoj pokročilé mediální gramotnosti

Neustálé zpochybňování jakéhokoliv digitálního obsahu je dnes již běžným standardem. Nad ním však ční mnohem závažnější otázka: zda a jak dokážeme žít ve světě, kde AI stojí za většinou obsahu, který používáme, a procesy, kterými se řídíme a jsme jimi ovlivněni.

(„Nedůvěřujte, ověřujte!“ radí Jack Dorsey)

5. Šíření pozitivního dopadu sociálních médií

Místo hledání důvodů a příkladů, proč jsou sociální média pro žáky škodlivá, pojďme nalézat pozitivní dopady, které na žáky mají, a ty ve škole dále rozvíjet. Učitelé a škola by měla žákům a společnosti především ukazovat, jak sociální média dokážou lidi rozvíjet a spojovat, nikoliv poškozovat a rozdělovat.

(Pozitivní dopady sociálních médií na žáky z pohledu učitelů)

6. Budování lepších vztahů se žáky, učiteli a všemi ostatními ve škole

Bez dobrých vztahů nefunguje ve škole nic. Neustále pracujme na zlepšování vztahů mezi učiteli, žáky, učiteli a žáky, učiteli a vedením či v rámci jakýchkoliv školních skupin a týmů, v duchu myšlenky, že růst končí tam, kde začíná obviňování.

(To nepsal ChatGPT, ale já. A proč vám to mám dokazovat?)

7. Zvyšování úrovně kybernetické bezpečnosti ve škole

V žádném školním roce to nepůjde bez dalšího zvyšování úrovně kybernetické bezpečnosti. Zaměřte se na jednu věc, pomocí níž v tom letošním zabezpečíte svou školu zase o stupeň výš.

(Škola bez hesel)

8. Zapojení gamingu do školy

Nemusíte rovnou vytvářet e-sportovní týmy. Pro začátek stačí najít přes téma gamingu k žákům cestu, nechat se jimi či vzájemně inspirovat a třeba si společně nějakou hru zahrát. A co takhle uspořádat ve škole Den s videohrami? Co by na to řekli vaši učitelé a vedení?

(Videohry pro hledání cesty k sobě navzájem

9. Posouvání role učitelů

Upřednostní-li žák AI učitele před tím, který ho učil ve škole, není chyba v žákovi. Nestane se tak, pokud si učitelé uvědomí svou novou roli ve vzdělávání a svým přístupem se budou snažit o to, aby zůstala i v budoucnu jedinečná a nenahraditelná.

(20 otázek, které by si měli pokládat učitelé v éře AI)

10. Hledání inspirace nejen u TECH lídrů

„Je úžasný pocit pracovat s lidmi, kteří ve vás probouzejí to nejlepší,“ říká v rozhovoru Tim Cook. Mluví o společnosti Apple, ale právě takovým místem by měla být škola. Místem, kde učitelé v žácích probouzejí to nejlepší, co v nich je.

(Když 1 + 1 = 3 aneb na čem záleží podle Tima Cooka)

 

*

 

Související články

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.