Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Jak nový ChatGPT Edu ovlivní vzdělávání?
Odborný článek

Jak nový ChatGPT Edu ovlivní vzdělávání?

7. 6. 2024 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Jaroslav Mašek
Tento článek je součastí seriálu: Umělá inteligence

Anotace

Společnost OpenAI spustila ChatGPT Edu, cenově dostupné řešení svého nejnovějšího modelu GPT-4o, přizpůsobené potřebám vysokých škol. Jaké benefity univerzitám přináší? A jaké dopady bude mít na další vzdělávání?

Bylo jen otázkou času, kdy k tomu dojde. Necelé tři týdne poté, co společnost OpenAI představila svůj nový multimodální model GPT-4o, přichází s jeho integrací do vzdělávání. ChatGPT Edu ovšem není jen cenově dostupnější alternativou ChatGPT Enterprise, ale také řešením, které reaguje na potřeby vysokých škol a nabízí jejich studentům a učitelům celou řadu benefitů. [1]

GPT-4o jako základ ChatGPT Edu

Že byl ChatGPT Edu uveden až po spuštění GPT-4o, není náhoda. Právě některé z klíčových vlastností nového modelu GPT-4o tvoří základ a východisko pro možnou podobu budoucího vzdělávání s AI chatboty. Pojďme si tyto vlastnosti stručně představit.

3 vlastnosti GPT-4o v kontextu budoucího vzdělávání

1. Multimodální schopnosti

Model GPT-4o umí současně pracovat s textem, videem, hlasem a grafikou (obrázky, grafy apod.), což umožňuje bohatší interakce a lepší porozumění. Může tak v reálném čase sledovat, co říkáte, píšete, jaký obsah vytváříte nebo na co se díváte, a dát vám okamžitou slovní zpětnou vazbu.

2. Jazyková vybavenost

Nový model GPT-4o ovládá přes 50 jazyků, včetně češtiny, a mezi těmito jazyky dokáže plynule překládat, a to opět v reálném čase.

3. Rychlost komunikace

GPT-4o zvládá generovat odpovědi mnohem rychleji než jeho předchozí verze, a to jak v textové, tak především v mluvené podobě. Latence hlasové odpovědi se nyní pohybuje kolem 300 ms, což odpovídá odezvě při rozhovoru s člověkem.

[2][3]

Měníme způsob komunikace

Všechny nové schopnosti GPT-4o, zejména pak ty výše popsané, kdy model dokáže například z našeho hlasu během komunikace rozeznat emoce a vhodně na ně reagovat, nás tak zase o něco víc přiblížily scénářům zobrazených v sci-fi filmu Her z roku 2013 (Když se lidé zamilují do AI chatbotů).

Jisté je to, že s příchodem GPT-4o začneme v naší komunikaci s AI chatboty čím dál víc přecházet od interakce textové, která až doposud vlivem technologických limitů převládala, k té slovní, která je pro nás přirozenější a mnohem efektivnější.

To může být také jeden z důvodů, proč OpenAI přichází s ChatGPT Edu až nyní, tedy ve chvíli, kdy technologie dokáže slovní interakci zajistit a doručit koncovým uživatelům, a to nejen v placených verzích.

ChatGPT Edu a role univerzit

ChatGPT Edu byl vytvořen na základě úspěchu, kterého s ChatGPT Enterprise dosáhly školy jako např. Oxfordská univerzita, Wharton School Pensylvánské university, Texaská univerzita v Austinu, Arizonská státní univerzita nebo Kolumbijská univerzita v New Yorku.

Jak OpenAI při představení ChatGPT Edu ve svém sdělení uvedla, tyto univerzity používaly ChatGPT například při optimalizaci svých pracovních postupů, psaní žádostí o granty, pro asistenci při doučování studentů, pro hodnocení jejich úkolů, analýzu velkých datových souborů a další činnosti. [1][4]

3 příklady využití ChatGPT na univerzitách

Zpráva dále uvádí 3 konkrétní příklady využití ChatGPT, které byly na těchto univerzitách realizovány:

Zkrácení času výzkumu z týdnů na sekundy

Profesorka Nabila El-Bassel z Kolumbijské univerzity vede iniciativu na integraci AI v rámci strategie vedoucí ke snížení úmrtí na předávkování. Její tým vytvořil GPT, který analyzuje a syntetizuje velké datové soubory, čímž zkracuje týdny výzkumné práce na sekundy.

Pomoc s hlubší reflexí v závěru studia

Studenti bakalářského a MBA studia v kurzech profesora Ethana Mollicka na Whartonu dokončili své závěrečné reflexní úkoly (studenti prostřednictvím reflexe analyzují své zkušenosti, uvědomují si důležité poznatky a spojují teoretické koncepty s praktickými aplikacemi) prostřednictvím diskusí s GPT, který byl vyškolen na základě materiálů kurzu. Studenti následně uvedli, že ChatGPT je přiměl hlouběji přemýšlet o tom, co se naučili.

Rozvoj jazykových dovedností s individuální zpětnou vazbou

Christiane Reves, odborná asistentka na Arizonské státní univerzitě, vyvíjí vlastní GPT Language Buddies pro studenty, aby mohli vést konverzace v němčině, které jsou přizpůsobené jejich jazykové úrovni, a přitom dostávat individuální zpětnou vazbu. GPT pomáhá studentům rozvíjet komunikační dovednosti a šetřit čas vyučujících při hodnocení.

[1]

ChatGPT Edu a přehled benefitů pro vysoké školy

Podle prohlášení OpenAI má tak být ChatGPT Edu pro univerzity dostupnou možností, jak dostat AI na svou akademickou půdu ve velkém měřítku. Zde je výčet benefitů, které jim tato implementace nabízí:

  1. Přístup k modelu GPT-4o.
  2. Využití pokročilých schopnosti, jako jsou analýza dat, prohlížení webu a sumarizace dokumentů.
  3. Možnost vytvářet GPTs (vlastní verze ChatGPT) a sdílet je v rámci pracovního prostředí univerzity.
  4. Výrazně vyšší limity pro počet zpráv, než nabízí bezplatná verze ChatGPT.
  5. Vylepšené jazykové schopnosti v oblasti kvality a rychlosti, s podporou více než 50 jazyků.
  6. Silné zabezpečení, ochranu dat a pokročilou administraci zahrnující skupinová oprávnění, SSO, SCIM 1 a správu GPT.
  7. Nevyužívání konverzací a dat k trénování modelů OpenAI.

[1]

Vzhledem k častým obavám vzdělávacích institucí o bezpečnost a ochranu svých dat (Co školy nejvíc znepokojuje na AI) budou pro vysoké školy poslední 2 zmíněné benefity bezesporu zásadním faktorem. Pokud univerzity již používaly ChatGPT Enterprise, je ChatGPT Edu jistě zajímavou volbou, i co se ceny týče. Tu OpenAI, podobně jako u verze Enterprise, nezveřejňuje, pravděpodobně proto, že není jednotná pro všechny.

Společnost proto vyzvala univerzity, aby kontaktovaly její obchodní tým k získání více informací a zahájení spolupráce. 

[4]

A co další školy

Kdy se ChatGPT Edu dostane i na další vysoké školy mimo USA a z nich následně na školy střední a základní, je patrně jen otázkou času. Pokud ale chcete začít ChatGPT integrovat ve vaší škole, nemusíte nutně na tento okamžik čekat nebo platit za ChatGPT Plus. Většina funkcí GPT-4o, které byly 13. května představeny, bude dostupná i v bezplatné verzi.

Důležité je se na nové způsoby práce s modelem GPT-4o ve vaší škole včas připravit (15 tipů, jak na AI ve škole), ať už je budete následně využívat v rámci ChatGPT od OpenAI, nebo od někoho jiného.

ChatGPT Edu a role učitelů

Řada těch, co sledovala představení GPT-4o, si musela znovu položit otázky, jak nástup tohoto modelu a těch, co přijdou po něm, ovlivní a promění naše vzdělávání a zejména pak roli učitelů v něm. A uvedení ChatGPT Edu tyto otázky zajisté jen posílilo.

Model GPT-4o však svým potenciálem tuto roli naznačil nyní ještě jasněji, než to udělali jeho předchůdci: role učitelů s AI chatboty by mohla být tandemová. Pokud až doposud využívali učitelé jazykové modely převážně mimo výuku, v rámci ChatGPT Edu by ji nyní mohli vést společně s GPT-4o.

 

Literatura a použité zdroje

[1] – Introducing ChatGPT Edu. 2024. [cit. 2024-6-6]. Dostupný z WWW: [https://openai.com/index/introducing-chatgpt-edu/].
[2] – Hello GPT-4o. 2024. [cit. 2024-6-6]. Dostupný z WWW: [https://openai.com/index/hello-gpt-4o/].
[3] – GPT-4o. 2024. [cit. 2024-6-6]. Dostupný z WWW: [https://en.wikipedia.org/wiki/GPT-4o].
[4] – ORTIZ, Sabrina. OpenAI's new ChatGPT Edu is for universities. Here's how teachers and students can benefit. 2024. [cit. 2024-6-6]. Dostupný z WWW: [https://www.zdnet.com/article/openais-new-chatgpt-edu-is-for-universities-heres-how-teachers-and-students-can-benefit/].

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Zařazení do seriálu:

Tento článek je zařazen do seriálu Umělá inteligence.
Ostatní články seriálu: