Odborný článek

Základy AI s IBM

7. 2. 2024 Gymnaziální vzdělávání Spomocník
Autor
Jaroslav Mašek
Tento článek je součastí seriálu: Umělá inteligence

Anotace

Nevíte, jak začít s výukou umělé inteligence nebo jak ji rozšířit? Série 6 kurzů od společnosti IBM s názvem Artificial Intelligence Fundamentals je jedním z možných řešení. Absolvováním těchto kurzů vaši studenti navíc získají uznávanou akreditaci, která může odstartovat jejich kariéru.

IBM a umělá inteligence

Online kurzů o umělé inteligenci dnes najdeme stovky. Jen na platformě Coursera jich je víc než 1 000, na Class Central dokonce přes 2 400. Při jejich výběru tak může, vedle celé řady dalších kritérií, sehrát zásadní roli i to, jaká organizace za nimi stojí. V případě relevantních technologických gigantů musíme vedle OpenAI, Microsoftu či Googlu, o kterých se v souvislosti s AI v posledních měsících mluví asi nejvíce, zahrnout také společnost IBM.

Ta má s vývojem umělé inteligence dlouholeté zkušenosti. V roce 1997 její superpočítač s názvem Deep Blue porazil mistra světa v šachu Garri Kasparova, aby o čtrnáct let později, na jaře roku 2011, představila světu Watsona, první superpočítač postavený na strojovém učení, který byl schopný vítězit nad nejlepšími účastníky televizní soutěže Jeopardy. O tomto úspěchu jsme psali i na Spomocníkovi v článku Jak Watson zvítězil v Jeopardy.

A právě společnost IBM spustila v průběhu loňského roku v rámci své vzdělávací platformy IBM SkillsBuild, kde lze nalézt velké množství kurzů orientovaných na digitální technologie, nový kurz nazvaný Základy umělé inteligence (Artificial Intelligence Fundamentals) zahrnující 6 dílčích kurzů v rozsahu přibližně 10 hodin s volitelnou akreditací (credentials), neboli uznávanou certifikací, kterou po jejich absolvování obdržíte (taktéž zdarma).

Představení celého kurzu

Stručný obsah a struktura jednotlivých kurzů

V šesti samostatných kurzech se postupně seznámíte s tím, co AI je, jak funguje, s jakými daty pracuje, jak provádí predikce, jak rozumí jazyku a obrazům, zjistíte rozdíly mezi strojovým a hlubokým učením, dozvíte se o modelech, aplikacích i limitech generativní AI, seznámíte se s AI trendy, postavíte a otestujete model strojového učení, budete se zabývat AI etikou a na závěr získáte tipy, jak najít vlastní uplatnění a případně též kariéru v oblasti umělé inteligence.

Začátek každého kurzu obsahuje úvodní představení, o čem bude (co se v něm dozvíte), a přehled vzdělávacích cílů (co budete umět po jeho dokončení). Kurz je rozdělen na moduly a ty pak na lekce s teoretickou částí v podobě textů s obrázky nebo videi a praktickými otázkami nebo aktivitami ověřující porozumění dané problematiky s doplňujícím vysvětlením. Každý modul je zakončen kvízem, celý kurz (vyjma 4. viz níže) pak závěrečným testem (o nich více v kapitole Jak akreditaci úspěšně dokončit).

Přehled kurzů a odhadované časové dotace

  1. Úvod do AI (1 hodina 15 minut)
  2. Zpracování přirozeného jazyka a počítačové vidění (1 hodina 30 minut)
  3. Strojové učení a hluboké učení (2 hodiny)
  4. Tvorba AI modelů v IBM Watson Studiu (1 hodina 45 minut)
  5. Etika umělé inteligence (1 hodina 45 minut)
  6. Vaše budoucnost v AI: oblast zaměstnání (50 minut)

Co se v kurzech naučíte

  • popsat historii vývoje umělé inteligence
  • definovat strukturovaná, nestrukturovaná a polostrukturovaná data, strojové učení a způsoby, jak umělá inteligence provádí predikce z dat
  • vysvětlit, jak umělá inteligence chápe lidský jazyk
  • objasnit, jak umělá inteligence analyzuje a vytváří obrázky
  • popsat tři způsoby, jak umělá inteligence analyzuje data
  • popsat, jak umělá inteligence předpovídá pomocí neuronových sítí
  • vysvětlit generativní umělou inteligenci a dopad v dnešním světě
  • vytvořit model strojového učení pomocí IBM Watson Studia
  • popsat způsoby, jak mohou být AI systémy navrženy tak, aby minimalizovaly zkreslení
  • rozpoznat trh s pracovními místy v oblasti umělé inteligence, povinnosti a dovednosti profesionála v oblasti AI a získat zdroje a příležitosti k dalšímu studiu

Jak začít

  1. Vytvoříte si účet na portálu IBM SkillsBuild.
  2. Po přihlášení si nastavíte svůj profil včetně výběru oblastí zájmu.
  3. Volitelně absolvujete stručný tutoriál k platformě IBM SkillBuild.
  4. Na hlavní stránce vyhledáte kurz Artificial Intelligence Fundamentals a přes tlačítko Enroll se do kurzu zapíšete.
  5. Po zapsání se seznámíte se studijním plánem kurzu obsahujícím přehled modulů a výčet toho, co se v kurzu naučíte.
  6. Začněte 1. kurzem: Úvod do AI. Jelikož se znalosti a dovednosti v kurzech rozvíjí postupně, je doporučeno je absolvovat v pořadí od 1. do 6. (2)

Jak akreditaci úspěšně dokončit

Abyste akreditaci úspěšně dokončili, musíte projít a úspěšně dokončit všech 6 kurzů. Každý kurz obsahuje několik modulů zakončených kvízem sestávajícím z 5 otázek, jež musíte zvládnout alespoň na 80 %, abyste mohli postoupit do následujícího modulu. Po zodpovězení každé otázky v kvízu se vám hned ukáže správná odpověď s příslušným komentářem. Kvízy můžete provádět opakovaně tak dlouho, dokud je úspěšně nezvládnete. Každý kurz je pak zakončen závěrečným testem ověřujícím vaše znalosti v podobě 15 otázek bez následného zobrazení správných odpovědí (vyjma 4. kurzu, který je převážně praktický, a 6. kurzu, kde je otázek jen 5), ve kterém opět musíte získat alespoň 80 %, abyste kurz úspěšně absolvovali. Tyto závěrečné testy můžete taktéž opakovat tak dlouho, dokud v nich neuspějete.

Získání a využití akreditace

Po absolvování všech 6 kurzů vám bude akreditace vystavena do 1–2 pracovních dnů. Vyzvednout si ji následně můžete po přihlášení v platformě Credly, kam jsou standardně všechny IBM SkillsBuild akreditace zasílány, a z ní poté vložit do LinkedIn portfolia nebo ji zahrnout do vašeho životopisu.

Osobní zkušenosti po absolvování kurzů

  • kurzy obsahují zajímavé příklady a otázky k zamyšlení a přináší skutečnosti, které je dobré si uvědomit (např. rozdíly mezi lidmi a AI systémy, v čem obě skupiny excelují, jak se doplňují nebo jak je důležitá jejich vzájemná spolupráce)
  • otázky v kvízech jsou jednoduché, pokud prostudujete všechny lekce, které je předchází
  • závěrečný test na konci každého kurzu pro vás bude větší výzvou a otestuje, jak poctivě jste všechny jeho části prošli a kolik si toho pamatujete
  • angličtina v kurzech není náročná, učitelé a studenti s úrovní B1 nebudou mít zásadní problém
  • cenné je též závěrečné shrnutí v každém kurzu a nabídka zdrojů k dalšímu studiu
  • kurzy mohou studentům zabrat delší dobu, než je uvedený odhadovaný čas, v závislosti na jejich jazykové vybavenosti, úspěšnosti provádění závěrečných testů a také rychlosti, s jakou tyto kurzy a všechny moduly v nich nastudují
  • čtvrtý kurz je zaměřený převážně prakticky, simulovaná práce v IBM Watson studiu je zajímavým vhledem do tvorby AI modelu strojového učení
  • poslední kurz zaměřený na profesní příležitosti v odvětví AI je plný praktických tipů a rad, s výčtem nezbytných a vyžadovaných dovedností a seznamem pracovních pozic implementujících AI dovednosti

Využití kurzů ve škole

Pokud ve škole zvažujete zařazení výuky umělé inteligence, kurz základů AI od IBM může být dobrým úvodem do takové výuky, ať už ji budete realizovat v novém předmětu (umělá inteligence), stávajících předmětech (informačních technologiích), nebo v rámci samostatných AI kurzů či kroužků. Může být též zajímavou výzvou a příležitostí, jak propojit výuku technologií s angličtinou (technická angličtina). Za zvážení též stojí myšlenka trvale využít e-learningovou formu (ať už tu od IBM, nebo jiné společnosti) pro úvod do výuky umělá inteligence.

Série online kurzů může být pro studenty a učitele zajímavá nejen po stránce obsahové, ale též formální, tj. jak je vytvořen. Mohou v ní najít inspiraci při návrhu vlastních e-learningových kurzů v rámci školních (ročníkových, maturitních) projektů nejen na téma umělé inteligence.

[1]

Tip na prázdniny

Budete-li mít o prázdninách čas, zkuste kurzy IBM absolvovat. Možná vás při nich napadnou další možnosti, jak rozběhnout či rozšířit výuku AI na vaší škole.

*

 

A jaké online kurzy o umělé inteligenci byste ostatním doporučili vy? Napište nám o nich do komentářů nebo na platformu Threads.

Literatura a použité zdroje

[1] – Artificial Intelligence Fundamentals (Earn a credential!). 2023. [cit. 2024-2-2]. Dostupný z WWW: [https://skills.yourlearning.ibm.com/activity/PLAN-7913EE1DB030].

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.