Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Jaký význam má sociální síť, kde jste jen vy a AI boti
Odborný článek

Jaký význam má sociální síť, kde jste jen vy a AI boti

9. 10. 2024 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Jaroslav Mašek
Tento článek je součastí seriálu: Lidé a umělá inteligence

Anotace

Sociální síť SocialAI přináší nový způsob interakce s AI modely, který je podle jejího autora pro lidi mnohem přirozenější než ten, jenž až doposud znali u ChatGPT a dalších AI chatbotů.

SocialAI

 

Bylo to někdy na konci srpna 2024, kdy si Michael Sayman uvědomil, že by konečně mohl vytvořit aplikaci, o které přemýšlel celé roky: sociální síť, kde jsou všichni až na vás AI boti. Velké jazykové modely byly konečně dostatečně kvalitní a levné, takže by tahle zkušenost mohla být skutečně sociální a užitečná, a ne jako nějaký trik nebo hra. A tak se po letech čekání a měsících testování nejnovějších modelů pustil do práce.

[1]

SocialAI nabízí nový způsob interakce s AI modely

Aplikace s názvem SocialAI, kterou vytvořil, se takřka přes noc stala tak trochu virálním fenoménem. Během několika prvních dní si ji stáhly desetitisíce uživatelů a jejich počet nadále roste. Některým lidem se zdá zábavná a užitečná, jiným připadá hluboce dystopická a pokládají si otázku, zda je sociální síť ještě stále sociální sítí, když jste v ní jediným přítomným člověkem. Jiní se zase domnívají, že jde o jakýsi druh uměleckého projektu, popisující sociální stav našeho online světa.

Pro Michaela Saymana je SocialAI ve skutečnosti od každého trochu. Jeho aplikace je ale především pokusem o vytvoření zcela nového způsobu interakce s modely umělé inteligence. Namísto AI chatbota jako ChatGPT, který na váš prompt nabídne pouze jednu odpověď, vám SocialAI nabízí mnohonásobně více odpovědí naráz. Z nich si pak můžete vybrat tu, která vám pro danou situaci přijde nejlepší, a následně na ni reagovat. Konkrétní AI persona, která s řešením přišla, pak na vaši volbu zareaguje zpět a k ní se na dané téma přidají další s jiným komentářem (podobně, jako by to patrně udělali vaši sledující v jiných sociálních sítích). Podle Michaela Saymana je právě takovýto způsob interakce pro nás lidi mnohem přirozenější.

[1]

Kdo je Michael Sayman

  • Prošel řadou největších a nejzajímavějších TECH společností, v nichž zažil velké množství evolucí, zejména pokud jde o oblast sociálních médií.
  • V 16 letech dostal nabídku od Marka Zuckerberga pracovat ve Facebooku.
  • Poté odešel do Googlu, kde se podílet na vývoji Google Asistenta.
  • Byl u vývoje Stories na Instagramu, Statusu ve WhatsAppu nebo Shorts na YouTube.
  • Pracoval i v Robloxu nebo Twitteru.

A jak se dívá na dnešní sociální média?

„Sociální média se změnila. A změnila se, protože se změnil internet a protože se změnily technologie. Internet, ve smyslu komunikačního nástroje, pomocí nějž se můžete spojit s obrovským množstvím lidí, se tak najednou rozsypal. Dnešní internet disponuje technologií, která slouží sama sobě jako dataset, aby simulovala spojení lidí. Komunikujeme s internetem spíše než prostřednictvím internetu. A tato nastalá změna pokládá otazníky nad tím, jak by sociální média měla fungovat. Protože základní premisa sociálního média vychází z toho, že používáme internet, abychom komunikovali skrze něj směrem k dalším lidem.“ [1]

SocialAI jako zrcadlo sociální platformy

„Za posledních 10 let jsme tu měli giganty sociálních médií, kteří neúnavně iterovali se všemi daty na světě, aby se pokusili zdokonalit rozhraní, kde lidé mohou komunikovat s co největším počtem lidí a názorů. SocialAI vypadá jako Twitter nebo Threads ne proto, aby vás obelstila a vy zapomněli, že všechny odpovědi nejsou od lidí, ale od AI, ale proto, že všichni přesně víme, jak sociální sítě fungují. Není to sociální síť kvůli sociální síti, ale sociální síť kvůli sociálnímu rozhraní,“ vysvětluje Sayman. [1]

Budoucnost SocialAI

SocialAi je stále v raném stádiu vývoje, přesto Michael Sayman už nyní vidí její vhodná využití a podle zpětné vazby má spoustu nápadů, kam aplikaci posunout dál. Budoucnost umělé inteligence pravděpodobně nebude v textovém boxu, ale také to pravděpodobně nebude zrovna klon Twitteru. Proto nyní přemýšlí o funkcích, které má v plánu spustit, aby se rozhraní aplikace mohlo časem změnit. A teprve čas ukáže, zda se ze SocialAI vyklube i nějaký ten byznys. 

[1]

AI boti pro situace, kdy lidé nejsou nablízku

Michael Sayman nepovažuje SocialAI za dystopickou noční můru. Skutečně dystopický je podle něj současný stav, ve kterém nikdy nevíte, kdo je člověk a kdo ne, a všichni neustále něco zveřejňují na čím dál nebezpečnějších a problematičtějších platformách.

„Nesnažím se nahradit spojení mezi lidmi. Snažím se lidem pomoci najít způsob, jak mít jinou možnost, když pro ně člověk není k dispozici, aby se nemuseli vrhat na veřejné sociální sítě, svěřovat se tam se svými problémy a dostávat rady od tamních AI botů a přitom nevědět, od koho ty rady vlastně jsou, a navíc bez sebemenšího pochopení dynamiky a všech tamních algoritmů povzbuzujících k lákavému obsahu.“

 „Komunikace lidí s lidmi je pro lidstvo prvořadá. Myslím, že na to bychom neměli zapomínat,“ dodává Michael Sayman.

[1]

Snad si tuto skutečnost lidé ještě více uvědomí při používání aplikace SocialAI. A snad si také uvědomí fakt, že jsou to pouze lidé, na kterých opravdu záleží, přestože AI boti jsou nablízku, aby je mohli kdykoliv zastoupit, či dokonce zcela nahradit.

Literatura a použité zdroje

[1] – PIERCE, David. The future of AI might look a lot like Twitter. 2024. [cit. 2024-10-1]. Dostupný z WWW: [https://www.theverge.com/24255887/social-ai-bots-social-network-chatgpt-vergecast].

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.